Tehnologia blockchain in domeniul asigurarilor - registre descentralizate in insurance

Datorita nivelului de incredere si transparenta pe care il ofera tehnologia blockchain, domeniul asigurarilor a urmarit experimentarea cu registrele descentralizate, pentru eficientizarea operationala.

Tehnologia blockchain ofera un set de informatii verificabile in mod independent, astfel incat, datele folosite de asiguratori si clienti sa fie corecte, transparente si sigure. Tehnologia blockchain poate gestiona o serie de activitati esentiale pentru domeniul asigurarilor si poate eficientiza operatiunile intr-un mod simplu si rapid.

Detectarea fraudei prin blockchain

In ciuda digitalizarii, domeniul asigurarii este afectat intr-un mod semnificativ de activitatile frauduloase. Tehnologia blockchain si registrele descentralizate pot schimba intr-un mod radical modul in care se previn fraudele.

Tehnologia blockchain se asigura de faptul ca toate tranzactiile executate sunt securizate. Datele procesate prin blockchain nu pot fi modificate ca informatiile stocate prin tehnologiile clasice si prezinta o serie de algoritmi care ajuta asiguratorii in urmarirea activitatilor frauduloase.

Structurarea datelor IoT pe blockchain

Pe masura ce ecosistemul internet of things (IoT) va conecta tot mai multe dispozitive, cantitatea de date generate va creste semnificativ. Informatiile IoT sunt foarte valoroase pentru asiguratori, atunci cand dezvolta modele de asigurare. De exemplu, in asigurarile auto, datele colectate despre timpul condus, distanta si acceleratie pot identifica soferii cu un risc ridicat. Dar, datorita numarului semnificativ de dispozitive care comunica constant, gestionarea datelor poate fi complicata.

Prin retelele peer-to-peer (P2P) de tip blockchain, asiguratorii pot gestiona un volum mare de informatii. In plus, cu ajutorul registrelor descentralizate, prezenta unor centre de date (data centers) costisitoare nu mai este necesara, informatiile fiind stocate in mod securizat pe blockchain.

Asigurare la cerere (on-demand) prin blockchain

Asigurarea la cerere (on-demand) este un model de asigurare flexibil, in care asiguratii isi pot activa si dezactiva politele de asigurare la alegere, in online. Datorita numarului mare de proceduri si documente implicate in acest model de asigurare, gestionarea inregistrarilor poate fi problematica.

Dar, cu ajutorul tehnologiei blockchain, mentinerea registrelor (inregistrarilor) devine mai simpla. Prin tehnologiile descentralizate, asiguratorii pot gestiona tot procesul operational din spatele asigurarilor de tip on-demand.

Micro-asigurare blockchain

In loc de o polita de asigurare care cuprinde mai multe aspecte, micro-asigurarile ofera securitate impotriva pericolelor specifice, pentru sume mai mici decat in cazul asigurarilor obisnuite. Politele de micro-asigurare ofera profituri doar atunci cand sunt distribuite in volume mari. In ciuda beneficiilor imediate, datorita marjei de profit scazute si costurilor de distributie, politele de micro-asigurare nu obtin rezultatele dorite.

Prin blockchain, asiguratorii vor putea sa optimizeze politele de micro-asigurari pe o platforma de registre descentralizate. Astfel, asiguratorii vor avea acces constant la informatii securizate, pe care sa le gestioneze intr-un mod rapid si simplu.

Reasigurare prin blockchain

Reasigurarea este operatia prin care o societate de asigurari se asigura ea insasi la o alta societate de asigurari, pentru a obtine acoperire la o parte din riscuri.

Datorita volumului considerabil de informatii si a proceselor indelungate, sistemul actual de reasigurare este considerat ineficient. Tehnologia blockchain poate aduce doua avantaje importante reasiguratorilor:

  • Registrele descentralizate permit o analiza precisa, bazata pe date securizate
  • Tehnologia blockchain este capabila sa accelereze procesul prin schimbul automat de date

Expertii din domeniul asigurarii estimeaza ca tehnologia descentralizata poate ajuta industria de reasigurare sa economiseasca pana la 10 miliarde de dolari, prin eficientizarea proceselor operationale.

Capacitatea blockchain de a crea incredere intr-un sistem prin utilizarea registrelor descentralizate are implicatii pozitive pentru viitorul industriei asigurarilor. Alaturi de alte concepte inovatoare, cum este IoT, tehnologia blockchain are potentialul de a schimba intr-un mod semnificativ industria asigurarilor.

Tradesilvania ofera acces la tranzactionare cu 44 de criptomonede, 101 de paritati crypto - RON, EUR, USDT, un portofel electronic securizat si o aplicatie mobila, care permite utilizatorului sa acceseze portofoliul de oriunde si oricand. Creeaza-ti cont pe platforma si tranzactioneaza criptomonede intr-un mod simplu si rapid ca persoana fizica sau persoana juridica!