Tehnologia NFT și arta digitală blockchain
Odată cu dezvoltarea tehnologiilor de tip blockchain și criptomonedelor, au apărut și alte forme de active digitale, cum sunt “Non Fungible Tokens” sau NFT-urile. Tokenii criptografici sunt unici, iar istoricul tranzacțiilor NFT-urilor este stocat pe blockchain. Aspectele de originalitate și conveniență au făcut ca tokenii să fie foarte folositori pentru piața artei digitale. Totuși, pentru a înțelege piața artei digitale, trebuie mai întâi explorat conceptul de NFT.
Ce este un NFT (Non Fungible Token) ?
Pe scurt, un NFT reprezintă un certificat în blockchain care verifică autenticitatea și proprietatea unui obiect digital. Tokenii pot să fie orice: imagine, video, pictură, postare pe rețelele sociale etc. De reținut este că sunt unice, sau nefungibile, așa cum sunt numite și nu pot să fie tranzacționate ca și criptomonedele.
În general, NFT-urile sunt bazate pe rețeaua Ethereum, care permite creatorilor de conținut și artiștilor să stocheze informații securizate despre obiectul digital în blockchain. Tokenii sunt codați cu ajutorul unor programe, numite smart contracts, care stabilesc transferabilitatea activului.
Atunci când se tranzacționează un NFT, cumpărătorul primește o cheie care face dovada proprietății. Deși pot exista multe copii ale obiectului digital pe Internet, doar cel care are cheia originală poate demonstra autenticitatea și unicitatea token-ului.
Arta digitala
Deoarece natura NFT-urilor este similară cu cea a picturilor și operelor de artă, tehnologia a avut un impact important în lumea colecționarilor și licitațiilor. De exemplu, în martie 2021, casa de licitații Christie’s a vândut un NFT semnat de artistul Beeple pentru suma record de 69 milioane de dolari. Cazul este relevant deoarece reprezintă prima tranzacție în care o casă de licitații a vândut o operă digitală și a acceptat criptomonede drept plată.
Un alt eveniment relevant pentru NFT-uri s-a desfășurat în aprilie 2021, când casa de licitații Sotheby’s a expus spre vânzare arta digitală a artistului Pak. Expoziția de trei zile a fost organizată împreună cu Nifty Gateway, un comerciant online specializat pe astfel de tokeni nefungibili. Parteneriatul reprezintă un pas important în relația dintre arta digitală și cea clasică, dar și pentru tehnologia blockchain și criptomonede.
Tehnologia blockchain și NFT-urile sunt într-o dezvoltare continuă, iar evoluția merită observată în timp real. De curând, romanii din spatele Elrond (EGLD), o moneda cu creștere semnificativă în ultima saptamana, au anunțat un nou proiect în spațiul NFT. Mișcarea reprezintă încă un vot de încredere pentru tehnologiile blockchain și NFT-uri.
Deschide un cont de tranzactionare pe Tradesilvania și descoperă piața de NFT-uri prin criptomonede!