TRANSFORMARI ALE TRANZACTIILOR

Viitorul inovatiei blockchain

Blockchain progreseaza in fiecare zi. Fiind o tehnologie open-source, este actualizata in mod continuu iar felul in care poate fi aplicata contiuna sa evolueze in moduri surprinzatoare. Pana acum am vorbit despre date discrete stocate in block-uri in aceasta baza de date distribuita sau registru “distribuit”. Dar ce se intampla daca in loc de datele simple, un block contine niste instructiuni care sunt executate in anumite circumstante? In felul acesta, atunci cand se  efectueaza o anumita tranzactie pe blockchain, este activat un set de actiuni.

Aceasta este una dintre cele mai palpitante parti are blockchain-ului, si functioneaza prin ceea ce numim “contracte inteligente” (smart contracts). In timp ce un contract inteligent este de fapt cod software executat pe blockchain, folosirea cuvantului “contract” indica faptul ca acest cod impune un fel de guvernare sau regula. Care ar fi un exemplu simplu de contract inteligent in actiune pe blockchain? Sa luam exemplul adiministrarii produselor digitale online.

Ca si proprietarul autentic al unei fotografii pe care tu ai facut-o, s-ar putea sa doresti sa folosesti blockchain-ul pentru a vinde acea fotografie. Deoarece blockchain-ul confirma deja ca tu esti proprietarul legitim, sa vedem cum poti vinde produsul cu un contract inteligent. Blockchain va fi platforma pentru intreaga tranzactie. In primul rand, este stabilit ca tu esti proprietarul. Apoi un cumparator depune plata pentru o copie a fotografiei, si, odata ce ai primit plata, un contract inteligent este cel care executa si livreaza o copie a fotografiei cumparatorului.

Tranzactia este inregistrata pe blockchain si fiecare pas este stocat fara posibilitate de modificare, ca si dovada a ceea ce s-a tranzactionat, cand si in ce conditii a luat loc tranzactia. In acest exemplu, contractul inteligent a fost codul care a asigurat faptul ca toate conditiile au fost resprctate pentru aceasta plata si chiar si cel care a livrat fotografia printr-o forma de transfer online. Exista posibile tranzactii pe blockchain mult mai complexe decat acest exemplu, care sunt impuse de contracte inteligente, de exemplu acorduri legale sau chiar sau acorduri intre masini care se conduc singure si negociaza in trafic.

Este usor de vazut ca un contract inteligent creste capabilitatile blockchain-ului cateva trepte si il transforma intr-o platforma pentru actiuni complexe. Una dintre cele mai captivante inovatii din spatiul blockchain este Ethereum. Aceasta platforma sfotware foloseste blockchain si contractele inteligente pentru a permite constructia de aplicatii software decentralizate. Este un proiect ambitios care se afla inca intr-o stare infantila, insa promisiunea Ethereum este cea de a face posibila dezvoltarea  de aplicatii care pot construi solutii ce nu necesita ierarhiile de control si comanda care exista astazi.

In ultimul exemplu vom vedea cum o organizatie invoatoare conecteaza blockchain-ul cu lumea fizica. Solutia vine de la o echipa din Germania numita Slock.it, si primul lor obiectiv a fost cel de a le permite aplicatiilor sa deschida sau sa deblocheze divesre lucruri fizice, dar odata ce au crescut au ajuns la o implementare mult mai larga. Aplicatia functioneaza folosind contracte inteligente si Ethereum. Slock.it le da obiectelor conectate o identitate, abilitatea de a incasa plati si capabilitatea de a face acorduri complexe.

Astfel, se elimina nevoia de parti terte cand se executa software pe un dispozitiv care declanseaza actiuni fizice pe alt dispozitiv. De exemplu, sa spunem ca folosim un smartphone pentru a debloca lacatul unei biciclete. Autoritatea de a permite deblocarea lacatului nu mai sta in mana unei autoritati centrale, ci intre smartphone si lacat.

Inovatiile descrise in acest capitol sunt doar o idee de inceput a ceea ce e posibil in viitor. Stim ca suntem in primele etape ale tehnologiei blockchain deoarece deja multe inovatii au esuat. Acest lucru este comun pentru o tehnologie care a aparut recent, si desi este riscant sa tragem concluzii concrete acum, atunci cand succesul va veni, va fi cu siguranta transformational.


Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.