ANALIZA TEHNICA - Grafice candlestick

Probabil cel mai popular instrument de analiza tehnica sunt  asa-zisele grafice “lumanari japoneze” (candlestick). De obicei se regasesc succesiv sub doua culori, rosu si verde si fiecare candlestick ilustreaza pretul unei active intr-un interval de timp specific. Fiecare candlestick ilustreaza patru aspecte ale pretului unei active: pretul initial, pretul final, cel mai crescut si cel mai scazut pret intr-un anumit interval de timp.

Acest tip de grafic este popular datorita faptului ca este usor de citit, deci miscarile bullish sau bearish sunt perceptibile, caci de obicei urmatoarele cateva candlesticks dupa un candlestick major, tind sa urmeze aceeasi directie, desi acest lucru nu este o regula fixa. Graficele candlestick sunt usor de citit si datorita faptului ca reflecta rapid schimbarile de pe piata si perimit o evaluare clara, punctuala a schimbarilor pe piata.

Fiecare candlestick are un corp de baza si prelungiri numite “umbre”. Corpul ilustreaza diferentele dintre

pretul initial si pretul final. Umbrele, pe de alta parte, ilustreaza cat de mult a scazut sau a crescut pretul

initial, respectiv pretul final. Exista candlesticks bullish si candlesticks bearish si “lupta” pe piata se da mereu intre cele doua. Fiecare tip de candlestick, bullish si bearish, au trei subcategorii de grafice, adaptate la miscarile pietei.

Bullish candlestick

Bullish candlesticks sau up-bars reflecta in general  o miscare ascendenta a pietei si sunt de culoare verde. Cele trei tipare bullish sunt, dupa cum urmeaza:


Hammer este un tipar grafic format dintr-un singur candlestick. Este identificabil dupa umbra superiroara de dimensiuni reduse sau chiar absenta, in timp ce umbra inferioara este de doua sau de trei ori mai lunga decat corpul candlestick-ului. Hammer reflecta o schimbare bullish pentru traderi si apare ca un indicator a unei posibile scaderi de pret .
Hammer-ul se formeaza in momentul in care invedstitorii iau controlul asupra pietei si fac ca pretul activelor sa  scada sub nivelul pretului initial, de deschidere.

Ulterior, dupa ce etapa de vanzare este incheiata, incepe din nou etapa de cumparare, ceea ce face ca pretul sa revina la valorile din pretul de deschidere si sa creasca mult decat acesta.

Victoria bullish sau bullish engulfing este  un alt tipar grafic format din doua candlesticks, prima dintre ele bearish, rosie si a doua bullish, verde, a carei corp este semnificant mai mare decat pentru prima. In acest punct,  “victoria” pietei este de partea bullish: chiar daca la inceputul zilei miscarea generala a pietei era bearish, bulls preiau controlul spre finalul zilei si depasesc valorile bearish.

Morning Star apare dupa o perioada mai indelungata de timp comparativ cu celelalte doua tipare. Sa luam, de exemplu, o perioada de trei zile pentru a intelege cum se desfasoara. In prima zi, graficul inregistreaza primul candlestick, rosu, care sugereaza ca trendul dominant este bearish si sunt stabilite noile minime de pe piata. In acest punct, piata se afla in etapa de vanzare. A doua zi va incepe cu o scadere a tendintei bearish, iar candlestick-ul din a doua zi poate fi bearish, bulish sau neutru, in functie de modificarile de pret. Totusi, pretul nu merge cu mult mai jos decat in prima zi. Cea de-a treia zi este cea care are cel mai mare impact, caci intra in peisaj trendul bullish si etapa de vanzare domina piata.Pe grafic, apare candlestick de culoare verde. Pretul incepe din nou sa creasca si poate creste pana depaseste pierderile din prima zi de bear market.


Bearish candlesticks sau down-trends sunt, practic, reversul candlestick-urilor bullish. Tiparele grafice bearish functioneaza dupa aceleasi principii ca in cazul graficelor bullish, insa inversate sau in oglinda. Spre deosebire de trendul bullish, trendul bearish este ilustrat de asa-numita stea cazatoare (shooting star). La o stea cazatoare, umbra este de dimensiuni reduse sau  lipseste in partea superioara, iar partea inferioara este de doua-trei ori mai lunga.

Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.