Analiza saptamanala piata crypto (17-23 Ianuarie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Sentimentul negativ a revenit pe piata crypto intr-o saptamana in care toate activele de risc la nivel global au suferit corectii importante pe fondul previziunilor conform carora Banca Centrala SUA - FED - va insapri accesul la lichiditate pe piata bancara (prin majorare de dobanzi), intr-un efort de a contracara inflatia galopanta ce se resimte la nivelul intregii economii mondiale.
In astfel de situatii, investitorii vand activele considerate purtatoare de risc , printre care se numara si crypto-activele, pentru a se “refugia” in dolarul american, care, istoric,  se intareste ca urmare a cresterii dobanzilor de politica monetara de catre FED.
Astfel, piata crypto a scazut in tandem cu bursele globale de actiuni, si am vazut o depreciere generala a pietei de peste 20% in ultima saptamana, de la 2 trilioane USD, la aproximativ 1.6 trilioane USD in prezent.
O alta stire cu impact major a venit dinspre Rusia, unde autoritatile Bancii Centrale au mentionat ca lucreaza la un set de legi care vor interzice tranzactionarea, detinerea si minarea cryptomonedelor. Acest anunt a venit ca un soc pentru comunitatea crypto, deoarece Rusia este una dintre cele mai importante tari in ceea ce priveste minarea si tradingul de Bitcoin.
Astfel, scaderile din ultimele zile au avut la baza evenimente macro, despre care vorbeam in rapoartele anterioare, si care, in continuare, pot reprezenta o amenintare la adresa stabilitatii preturilor crypto-activelor.
Totusi, o evolutie ca si cea din zilele de vineri si sambata se pot asemana cu o “capitulare”, termen specific pietelor bursiere care denota o potentiala incheiere a scaderilor abrupte.
Orice miscare in sus trebuie privita cu atentie si precautie, deoarece trendul si sentimentul general din piata sunt in continuare negative.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Bitcoin Dominance a urcat peste pragul  de 40%, intr-o miscare tipica unei perioade de panica pe piete, in care jucatorii vand in principal altcoinurile, iar cu sumele rezultate se “adapostesc” in stablecoin-uri (USDT, USDC etc.), in timp ce BTC-ul are o evolutie mai putin abrupta decat celelalte cryptomonede. Acest gen de corelatie inversa a fost sesizata si in perioada scaderilor din luna  Mai 2021.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a pierdut aproximativ 20% din valoare in ultima saptamana, intr-un declin cu accente de panica, venite pe seama corelatiei cu scaderile din pietele de actiuni precum si urmare a anuntului Rusiei privind interzicerea activitatilor legate de crypto-active.
Pretul a spart convins suportul important din zona de 40.000 USD, pe volume mari, ceea ce denota o presiune sustinuta de vanzare, miscare prin care au fost lichidate si multe pozitii long (de crestere) din piata derivatelor BTC.
Daca trendul descrescator isi continua evolutia, nu este exclus sa vedem pretul Bitcoin mergand catre un alt suport tehnic important, in zona de 30.000 USD.
Reiteram faptul ca in aceasta perioada este foarte important de urmarit tendinta de pe pietele internationale de actiuni, deoarece, asa cum am observat in ultimele saptamani, BTC-ul si piata crypto in general, tind sa se coreleze tot mai mult cu trendul burselor globale.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a suferit o corectie de aproape 30% in ultimele zile, in ton cu majoritatea altcoins, find afectat de panica din piata. In aceasta perioada, fundamentele proiectelor nu mai sunt de relevanta pentru jucatorii din piata, si se pare ca sentimentul este cel care dicteaza miscarile de preturi.
ETH nu a facut rabat de la aceste miscari si a spart convins suportul de la 2.800 USD.
Volumele de tranzactionare pe ETH de vineri si sambata au fost peste media din ultimele 30 zile, semn ca presiune la vanzare a fost destul de mare, insa, daca e sa comparam cu scaderile din Mai si Septembrie, vedem ca numarul celor care au fost dispusi sa vanda ETH a fost semnificativ mai mic, ceea ce poate insemna o incredere mai mare in proiect.
Si aici, pentru viitoarele previziuni de trend, trebuie sa privim directia si feeling-ul general al investitorilor de pe toate pietele.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Elrond a fost unul dintre cele mai afectate proiecte din top 50 de sentimentul de panica din piata, iar vanzarile masive au dus pretul mai jos cu 35% fata de finalul saptamanii trecute. La fel ca in cazul celorlalte crypto-active, jucatorii din piata nu au tinut  cont de fundamentele si punctele forte ale proiectului, iar vanzarile au venit pe fondul starii generale de “depresie” din piata.
Indicatorii tehnici de pe graficul EGLD confirma trendul descrescator, pretul aflandu-se sub media mobila de 200 zile, si cu mult sub maximul de la 500 USD. Este dificil de facut o previziune pe evolutia pe termen scurt a pretului, insa, tinand cont de atributele pozitive ale proiectului Elrond, multi vad in aceste scaderi, bune oportunitati de achizitie la un pret avantajos, raportat la evolutia din ultimul an al EGLD.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Gigantul tech Google a angajat un fost director executiv de la PayPal intr-o miscare ce are ca scop extinderea serviciilor companiei catre segmentul financiar, inclusiv accesul clientilor catre piata crypto. Se pare ca Google testeaza tot mai intens sfera activelor digitale, dupa ce recent a intrat in mai multe parteneriate cu companii ce activeaza pe aceasta piata - Bakkt, Coinbase, BitPay.
    Google Hires PayPal Veteran as Part of Crypto Push
  • Dupa multe asteptari, Cardano a anuntat lansarea primului DApp din segmentul DeFi pe propriul blockchain - descentralized exchange-ul SundaeSwap. DEX-urile de pe celelalte proiecte majore Layer 1, UniSwap-ul de pe Ethereum sau PancakeSwap-ul de pe Binance SmartChain, sunt cele mai utilizate DApp-uri ale acestor blockchain-uri, astfel ca exista sperante mari pentru contributia SundaeSwap in ecosistemul Cardano.
    Cardano Price Surges on SundaeSwap DEX Catalyst
  • Autoritatile de supraveghere financiara de la nivelul UE iau in considerare interzicerea activitatilor de minare crypto, specifice blockchainurilor care se bazeaza pe mecanismul Proof-of-Work, cel mai cunoscut dintre acestea fiind chiar Bitcoin. Reglementatorii pun aceasta initiativa pe seama efectului daunator asupra mediului pe care il are consumul substantial de energie utilizat in cadrul Proof-Of-Work. Daca o asemenea legislatie va fi pusa in aplicare, vom vedea o migrare a proiectelor de top cu PoW (Bitcoin, Ethereum, Litecoin) catre mecanismul mai putin consumator de energie, Proof-of-Stake.
    EU securities regulator calls for proof-of-work crypto mining ban

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
Nu exista
Scaderi
GALA -44%
LRC -44%
NEAR -42%
ONE -41%
LINK -38%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.