Analiza saptamanala piata crypto (30 ianuarie - 05 februarie 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (30 ianuarie - 05 februarie 2023)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


In saptamana recent incheiata am observat incetinirea ritmului de cresteri resimtit in prima luna a anului 2023, astfel ca am avut parte de o evolutie mixta pe piata activelor crypto.
Bitcoin si Ethereum s-au mentinut in zonele de 23.000 USD, respectiv 1.600 USD, in vreme ce proiecte ca GRT, SHIB, LRC sau FTM au adaugat 10% - 25% la aprecierile recente.
Sedintele de politica monetara ale bancilor centrale din SUA, respectiv UE, au tinut capul de afis ale evenimentelor macro in aceasta perioada, iar investitorii au remarcat un ton usor mai relaxat in discursurile celor doi guverantori in ceea ce priveste ritmul de majorari de dobanda ce vor fi utilizate in lunile urmatoare cu scopul de a reduce inflatia. Totodata se intareste speranta pentru o “aterizare usoara” a economiei mondiale.

In aceste conditii, am vazut mentinerea sentimentului pozitiv existent pe piete in acest inceput de an.
Domeniul crypto se bucura de sume noi intrate in piata in ultimele saptamani, volumele de tranzactionare fiind la niveluri semnificativ mai mari, comparativ cu finalul anului 2022.

Capitalizarea totala a activelor digitale s-a situat peste pragul de 1 trilion USD, pentru a doua saptamana consescutiv.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin a avut o saptamana neutra, pretul fluctuand in jurul zonei de 23.000-23.5000 USD.
Daca la inceputul perioadei, BTC-ul a corectat usor cresterile puternice din ultima luna, dupa sedintele FED si BCE am vazut din nou euforie in pietele financiare, stare ce a dus pretul celui mai important crypto-activ pana in zona de 24.500 USD.
Spre finalul saptamanii, Bitcoin a revenit catre 23.000 USD, posibil pe seama unor marcari de profituri din partea jucatorilor speculativi.
Pe graficul saptamanal observam faptul ca BTC se apropie de o zona tehnica cu importanta majora, si anume confluenta mediei mobile de 200 de saptamani (curba de culoare mov) si rezistenta de la 25.000 USD (linia albastra), zona in care am putea vedea volatilitate ridicata, daca pretul va ajunge acolo.

In situatia in care BTC va trece convins in sus peste acest nivel, sunt sperante ridicate pentru a confirma incheierea trendului major de scadere inceput in noiembrie 2021, si intrarea intr-o noua perioada de cresteri.
Insa, o respingere in jos nu este de exclusa, mai ales tinand de cont de faptul ca dupa aprecierile puternice din luna ianuarie, o corectie care sa tempereze elanul din piata poate veni oricand.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

ETH a trecut prin a doua saptamana consecutiva de tranzactionare mixta, in care pretul o oscilat in jurul a 1.650 USD.
Asemeni BTC-ului si intregii piete, ETHER a urcat la mijlocul saptamanii si a atins 1.700 USD, pentru ca mai apoi sa revina catre 1.600 USD.
Investitorii in tokenul retelei Ethereum pare ca sunt in asteptarea upgrade-ului “Shanghai”, prin care se va putea “scoate” de la staking ETH-ul depus pe diferite platforme de acest gen. O reusita a acestui eveniment are menirea sa valideze mecanismul Proof-of-Stake, mecansim la care Ethereum a trecut in vara anului 2022.
Pe grafic, vedem ca pretul ETH nu a reusit sa sparga in sus rezistenta de la 1.650 - 1.700 USD, astfel ca vedem o tranzactionare ce pare mai degraba o acumulare, pentru o pregatire a urcarii convinse peste acest prag.
Acest scenariu va depinde insa de miscarea de ansamblu a pietei crypto din perioada urmatoare, miscare ce la randul ei va fi influentata in mod semnificativ de sentimentul din pietele financiare internationale.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

eGold a urcat in decursul saptamanii recent incheiate pana in zona de 47 USD, pe fondul optimismului de pe pietele financiare, transmise si in piata crypto.
Pretul a fost respins usor in jos din zona rezistentei evidentiate cu linia albastra pe grafic, zona de unde EGLD a coborat si in luna noiembrie 2022.
Nu este exclus sa vedem o acumulare sub acest nivel, pentru un “avant” consistent care sa duca pretul peste zona de 47 USD, in ceea ce ar putea fi semnul unei schimbari de trend cel putin pe termen mediu, cu directie in sus.
Insa, daca pe piata vom avea parte de corectii, EGLD nu va face exceptie si putem vedea pretul revenind catre zona de 40 USD.
Pentru a fi convinsi de o reversare de trend, e nevoie ca tokenul retelei MultiversX sa urce hotarat peste zona de 60-70 USD, niveluri pe care EGLD a esuat in a le trece in ultimele 6 luni.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
FTM +23%
GRT +22%
SHIB +21%
LRC +17%
NEO +7%
Scaderi
APT -15%
LDO -11%
AXS -9%
ICP -7%
APE -7%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.