CBDC (Central Bank Digital Currency) - riscuri si oportunitati monede digitale centrale

CBDC (Central Bank Digital Currency) - riscuri si oportunitati monede digitale centrale

Odata cu aparitia noilor tehnologii blockchain si crypto, modul in care oamenii interactioneaza cu modalitatile de plati si sistemul bancar clasic s-a schimbat. In economia globala, numerarul pare sa dispara, deschizand calea pentru o noua forma de plata, digitala si transparenta.

Impreuna cu evolutia criptomonedelor, conceptul de Central Bank Digital Currency (CBDC) si-a facut aparitia. In acest articol, vom discuta despre ce este CBDC, riscurile si oportunitatile asociate cu bunurile digitale centrale, si rolul lor in sistemul financiar guvernamental.

Ce este un CBDC?

Aparitia CBDC (Central Bank Digital Currency) a avut loc odata cu cresterea accelarata a popularitatii anumitor criptomonede, cum este Bitcoin (BTC) si Ethereum (ETH). Trebuie retinut faptul ca, spre deosebire de criptomonedele descentralizate, CBDC sunt bunuri digitale centralizate si emise de institutii financiare consacrate.

Un CBDC (Central Bank Digital Currency) este o moneda legala, emisa de o banca centrala in format digital. Cunoscut si sub denumirea de moneda digitala de baza, sau moneda FIAT digitala, un CBDC se diferentiaza de numerar prin faptul ca este digital/virtual.

Scopul CBDC (Central Bank Digital Currency) nu este de a inlocui monedele FIAT, ci de a coexista ca o forma suplimentara de metoda de plata. Odata cu progresul criptografic, unele banci centrale s-au angajat sa genereze echivalente de coduri sigure ale banilor conventionali care pot fi creditati in conturi publice intr-un mod rapid.

Exista doua tipuri de CBDC:

  • Un CBDC (Central Bank Digital Currency) bazat pe un cont special functioneaza la fel ca un cont de depozit obisnuit. Prin contul respectiv, utilizatorul poate sa faca tranzactii cu moneda digitala emisa de banca centrala.
  • Un CBDC (Central Bank Digital Currency) bazat pe un jeton digital implica transferul monedei digitale de la un portofel electronic la altul. Acest proces este similar cu transferul de crypto de pe un portofel digital, dar nu prezinta acelasi grad de descentralizare ca in cazul ecosistemului crypto.

Riscuri si oportunitati CBDC

In absenta unui cadru de politici adecvate, implementarea CBDC (Central Bank Digital Currency) ar putea slabi sistemul bancar pe termen lung, avand potentialul de a fi blocate. De asemenea, acestea pot prezenta un risc semnificativ atunci cand vine vorba de securitatea cibernetica. In plus, in tarile cu o educatie financiara scazuta, implementarea accelerata a unei forme digitale de plata poate duce la o crestere a fraudelor.

Pe de alta parte, spre deosebire de numerarul fizic, o moneda digitala va fi mult mai usor si mai ieftin de urmarit. In acelasi timp, CBDC (Central Bank Digital Currency) are potentialul de a dezvolta un sistem de plata eficient, reglementat si mult mai rapid. Acest sistem bazat pe blockchain se asigura ca moneda tranzactionata ramane stabila si orice anomalie de valoare poate sa fie identificata cu usurinta. O moneda digitala centrala va ajuta, de asemenea, la urmarirea banilor necontabilizati din economie, ceea ce poate duce la includerea mai multor persoane in sistemul de impozitare.

CBDC in sistemul financiar guvernamental

Desi conceptul de CBDC (Central Bank Digital Currency) este inca in dezvoltare, a captat un interes semnificativ din partea institutiilor financiare si guvernelor. Printre tarile majore care experimenteaza cu ideea de CBDC se numara SUA (Digital Dollar), China (Digital Yuan), Suedia si India.

Pe langa faptul ca CBDC (Central Bank Digital Currency) reprezinta un sistem eficient de plati, o moneda digitala centrala poate ajuta autoritatile sa combata in mod proactiv spalarea banilor. In acelasi timp, o moneda digitala centrala poate ajuta guvernele sa transfere mai rapid fonduri publice si subventii de urgenta in situatii de criza.

Un factor critic pentru adoptarea CBDC (Central Bank Digital Currency) este integrarea eficienta a monedei digitale centrale in aplicatiile bancare si de plata existente. Pentru ca un proiect de tip CBDC sa fie integrat cu succes, implementarea trebuie facuta intr-un mod eficient, transparent si intr-un mod in care va beneficia utilizatorii monedei digitale.

CBDC in Romania

In prezent, Banca Nationala a Romaniei nu are un plan pentru a experimenta cu Central Bank Digital Currency (CBDC). In schimb, ecosistemul crypto si blockchain se dezvolta rapid in Romania, avand in vedere interesul romanilor pentru bunuri digitale.

Tradesilvania ofera acces la 101 de paritati crypto si o aplicatie mobila, care permite accesarea portofoliului de oriunde si oricand. Creeaza-ti cont pe platforma si tranzactioneaza criptomonede intr-un mod simplu si rapid ca persoana fizica sau persoana juridica!