Ce este un DAO si ce rol au organizatiile descentralizate in ecosistemul crypto

Ce este un DAO si ce rol au organizatiile descentralizate in ecosistemul crypto

Un DAO (decentralized autonomous organization) este o entitate specifica spatiului crypto-blockchain, care este detinuta si gestionata de comunitatea de utilizatori. Deoarece este o organizatie descentralizata, deciziile sunt luate de comunitatea organizata in jurul unui set de reguli bazate pe blockchain.

Un DAO functioneaza fara o administratie ierarhica si este deseori folosit in cadrul finantelor descentralizate (DeFi). In acest articol, vom discuta despre cum functioneaza un DAO si de ce sunt importante organizatiile descentralizate pentru ecosistemul crypto.

Cum functioneaza un DAO ?

Un DAO (decentralized autonomous organization) functioneaza folosind contracte inteligente (smart contracts), care sunt segmente de cod ce se executa automat atunci cand sunt indeplinite anumite criterii. Desi contractele inteligente sunt asociate cu Ethereum (ETH), tehnologia este implementata si de alte tehnologii blockchain.

In cadrul unui DAO, contractele inteligente stabilesc regulile. De obicei, membrii organizatiei care detin anumite jetoane digitale (crypto tokens) sau criptomonede primesc drepturi de vot si pot influenta modul in care opereaza entitatea descentralizata. Felul in care este oferit dreptul de vot variaza in functie de DAO si este de obicei specificat in contractele inteligente.

In general, o organizatie de tip DAO se construieste in trei etape. In prima faza, un grup de dezvoltatori creeaza sistemul de contracte inteligente care ruleaza infrastructura DAO. Dupa lansare, regulile pot fi schimbate doar de comunitate, prin sistemul de guvernare. Dupa dezvoltarea contractelor, comunitatea trebuie sa determine o modalitate eficienta de finantare. De cele mai multe ori, organizatia emite criptomonede sau jetoane digitale care ofera detinatorilor drepturi de vot.

Odata ce primele doua etape sunt completate, organizatia descentralizata trebuie sa fie implementata pe blockchain. Dupa ce un DAO este integrat pe blockchain, dezvoltatorii proiectului nu pot sa faca schimbari semnificative fara acordul comunitatii de utilizatori.

Care este rolul unui DAO in ecosistemul crypto?

Fiind entitati bazate pe blockchain, organizatiile de tip DAO prezinta multe avantaje pentru domeniul criptomonedelor. Deoarece sunt complet descentralizate, securitatea entitatilor DAO este asigurata de comunitate, fapt ce ofera o incredere sporita din partea investitorilor. In acelasi timp, codul din spatele contractelor inteligente este open-source si poate fi testat pe larg inainte de lansare, fapt ce ofera organizatiilor DAO un plus de siguranta si transparenta.

Desi nu sunt organizatii de tip ierarhic, entitatile DAO pot oferi scalabilitatea necesara pentru a creste in timp. Aceasta scalabilitate este foarte importanta pentru a dezvolta proiecte blockchain si crypto la un nivel global. In plus, organizatiile DAO ofera investitorilor sansa de a investi in proiecte descentralizate, intr-un mod simplu si securizat.

Aspectele de securitate si transparenta confera organizatiilor DAO un rol esential de suport pentru industria crypto si reprezinta o dezvoltare importanta a tehnologiei blockchain catre o descentralizare globala.

Exemple de DAO in crypto

Organizatiile DAO au crescut in popularitate in ultimii ani si sunt acum pe deplin incorporate in numeroase proiecte blockchain si crypto. Entitatile descentralizate sunt deseori folosite in spatiul finantelor descentralizate (DeFi) pentru a dezvolta aplicatii ce ofera o libertate financiara sporita.

Organizatiile descentralizate sunt in general construite pe baza tehnologiei blockchain Ethereum (ETH). In ultimii ani, au crescut in popularitate si alte criptomonede care sunt folosite ca jetoane de guvernanta pentru anumite organizatii DAO. Printre cele mai importante se numara Uniswap (UNI) si Aave (AAVE), doua criptomonede pe care le poti tranzactiona pe platforma Tradesilvania.

Organizatiile DAO au potentialul de a schimba complet modul in care functioneaza guvernanta digitala. Descentralizarea oferita de astfel de entitati reprezinta un avantaj esential pentru comunitatea de utilizatori si pentru investitori, fapt ce se reflecta in cresterea semnificativa din domeniile blockchain si crypto.

Creeaza-ti cont pe platforma Tradesilvania si investeste in organizatiile DAO prin criptomonede! Pe platforma Tradesilvania poti tranzactiona Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Uniswap (UNI), Aave (AAVE) si alte 40 de criptomonede!