Cele mai populare inselaciuni Bitcoin in 2019 si cum sa te protejezi in fata lor

Cele mai populare inselaciuni Bitcoin in 2019 si cum sa te protejezi in fata lor

Nu este un secret faptul ca a detine Bitcoin vine la pachet cu riscuri destul de ridicate, datorita sistemului descentralizat dupa care functioneaza. Asta nu inseamna ca iti vei pierde garantat criptomonedele pentru care ai muncit, ci doar ca trebuie fii in permanenta la curent cu posibilele capcane la care te expui si sa lasi la o parte increderea oarba ca tie nu ti se poate intampla.

Cand vine vorba de Bitcoin si de cipto in general, daca suna prea bine sa fie adevarat, cel mai porbabil trebuie sa ramai in alerta. Exista o multime de persoane care promit sa iti ofere un lucru sau altul si care nu fac altceva decat sa profite chiar si de cei mai experimentati traderi. Cele mai faimoase tentative de inselatorie suna cam asa:

Ø  Monitor de trading

Cum functioneaza: Apare ca o invitatie intr-un grup in care membrii gupului urmeaza sa primeasca un semnal in momentul oportun pentru trading. Atacatorul creeaza mai multe grupuri foarte mari, iar in jumatate dintre ele prezice ca Bitcoin va creste, iar in cealalta jumatate ca va scadea. Datorita volatilitatii sale, Bitcoin va indeplini inevitabil una dintre aceste actiuni, iar atacatorul pastreaza doar grupul fata de care a avut dreptate. Treptat, scade numarul oamenilor din grup, ca la final sa le spuna ca isi va crea propriul grup pe care vor primi semnale, iar daca vor sa faca parte din acesta trebuie sa plateasca 0,1 BTC. Aceste tipuri de semnale incep sa functioneze ca o dependenta pentru unii traderi, care vor accepta sa plateasca suma pentru a intra, intr-un final, intr-un grup fals, fara sa isi primeasca banii inapoi.

Cum sa te protejezi: Tine minte ca nimeni nu poate prezice cu exactitate pretul Bitcoin, nici macar cine se declara expert, caci criptomoneda este volatila intr-un timp foarte scurt, deci evita sa platesti servicii care nu-ti ofera mai mult decat poti tu deduce daca stapanesti cat de cat semnalele de trading.

Ø  Giveaway pentru portofel hardware

Cum functioneaza:  Cineva organizeaza un concurs (giveaway) pentru a castiga un portofel hardware. El cumpara acest portofel si, inainte sa il puna in giveaway, genereaza o cheie de recuperare a portofelului pe care o pastreaza. Odata ce persoana care a castigat giveaway-ul a castigat portofelul si si-a depus criptomonedele pe el, atacatorul va utiliza cheia de recuperare a portofelului pentru a-l accesa si pentru a fura criptomonedele deja depuse in cont.

Cum sa te protejezi: Nu participa la giveaway-uri de acest gen sau, daca totusi decizi sa o faci, genereaza o noua cheie de recuperare a contului inainte sa iti depui criptmonedele in portofelul hardware, pentru a te asigura ca esti singurul detinator al portofelului.

Ø  Invitatii pentru deschiderea propriei platforme de exchange/ propriului tip de portofel

Cum functioneaza: Un cod de discount pentru a incepe o afacere cripto de tip start-up este pus la dispozitie pentru oricine vrea sa isi deschida o astfel de afacere. Problema este ca, odata ce afacerea este lansata si atacatorul este satisfacut cu depunerile efectuate in platforma de exchange de exemplu, el va utiliza o metoda de care nu stiai, pentru a accesa aceste fonduri si a si le insusi, in timp ce tu vei ramane cu reclamatiile publice. De cele mai multe ori, aceste persoane poarta masca unui co-fondator sau pur si simplu a vanzatorului binevoitor.

Cum sa te protejezi: Nu poti sti niciodata ce se ascunde in spatele unei astfel de oferte, in special daca o cumperi de la cineva anonim, caci acest “cineva” poate detine o cale de acces ascunsa. Mergi pe propriile metode si pe cunostinte bine puse la punct, caci altfel risti sa pierzi mai mult decat ai fi estimat.

Ø  Token IEO

Cum functioneaza: Pe acelasi principiu pe care functiona capcana privind vanzarea de token-uri in 2017-2018, doar cu un alt nume, IEO promite vanzarea unui token cripto care sa aduca o valoare mai mare criptomonedelor pe viitor. De obicei acest tip de scam apare pe platforme mici de exchange, iar atacatorul profita de investitiile pe aceasta platforma, fara sa ofere ceva in schimb.

Cum sa te protejezi:Informeaza-te in legatura cu noile tokenuri aparute. In general, se depisteaza rapid valabilitatea unui token, iar mass-media poate fi o sursa de verificare suplimentara.

Ø  Fond de investitii fals

Cum functioneaza: Un cont de Twitter care se declara expert in trading sau ceva similar posteaza constant pe Twitter despre ce se intampla in lumea cripto, castigand treptat increderea oamenilor care il urmaresc. Unii platesc chiar si reclame pentru a se recomanda. In final, utilizatorul contului declara ca isi va deschide propriul fond de investitii in care va implica un numar limitat de oameni. Pentru a avea acces la fondul de investitii, victimele capcanei vor transfera o suma Bitcoin in contul fals. Toata operatiunea se incheie cu traderul care a lansat contul de Twitter ce dispare impreuna cu banii depusi in cont.

Cum sa te protejezi: Probabil sfatul mai valoros decat “nu vorbi cu strainii” este sa nu transferi bani strainilor de pe internet. Simplu si usor de indeplinit.

Ø  Giveaway pentru criptomonede noi

Cum functioneaza: O noua criptomoneda promite sa ofere monede gratuite oricui se alatura platformei pe care functioneaza. Utilizatorilor li se vor cere o multime de date personale pentru a putea accesa giveaway-ul, sub masca politicii de cunoastere a clientele (KYC). In general, monedele primite nu au nicio valoare, insa inselatoria nu se incheie aici. Desi pare o capcana inofensiva, atacatorul va vinde datele personale ale utilizatorilor site-ului.

Cum sa te protejezi: Nu-ti oferi datele personale daca nu stii ca acestea vor fi protejate si daca nu le oferi pe o platforma sigura. Nu stii cine poate intra in posesia datelor tale personale.

In general, in acest gen de capcane cripto se cere depunerea unor sume in criptomonede intr-un cont asa-zis sigur sau oferirea de date personale pentru a castiga ceva. Sfatul nostru este sa iti pui mereu semne de intrebare privind siguranta “ofertelor» si sa ramai informat legat de ce se intampla in sfera cripto.

Echipa Tradesilvania
Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.Tradesilvania este reseller oficial Ledger in Romania. Poti cumpara Ledger Nano S