Cum se impoziteaza Bitcoin in Romania in 2019

Cum se impoziteaza Bitcoin in Romania in 2019

Pentru cei care cumpara Bitcoin, vand Bitcoin sau tranzactioneaza criptomonede in anul 2019 a aparut o schimbare importanta din punct de vedere al impozitarii de catre Statul Roman.
Incepand cu cu modificarea din Codul Fiscal si al legii 30 din 2019 si care modifica OUG 25 din 2018, lucrurile privind impozitarea Bitcoin si a tranzactiilor cu criptomonede s-a clarificat.
In esenta este vorba de specificare clara a faptului ca profitul obtinut din Bitcoin si monede virtuale se va impozita cu 10% cu exceptia cazului in care profitul anual obtinut din criptomonede este sub 600 lei.
Profitul obtinut din monedele virtuale ( Bitcoin, Ethereum, Ripple, Stellar Lumens sau altele ) se defineste ca "diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile aferente tranzactiei."
Veniturile si profitul din vanzare sau cumpare Bitcoin si/sau criptomonede sau minare de criptomonede ( da, si acelea se iau in calcul) care se realizeaza pe perioada anului 2019 Β vor fi raportate pentru impozitare in anul 2020 pana in data de 15 martie.
Modul de calcul al impozitarii pentru tranzactii cu monede virtuale pare foarte simplu dar aplicarea ei in realitate ridica niste probleme administrative dintre care cea mai importanta este stabilirea cheltuielilor cu moneda virtuala ( Bitcoin sau orice alte criptomonede ).
Un exemplu simplu este cineva care mineaza Bitcoin intr-un an de zile si care nu poate deduce cheltuielile cu energia electrica consumata sau cu echipamentele cumparate. In momentul in care vinde monedele minate va iesi un profit foarte mare care va genera un import crescut si care va scadea si randamentul minarii de Bitcoin.
Mai exista si alte spete de calcul al impozitului ( monede achizitionate anterior anului 2019, monede care sunt stocate pe o perioada lunga de timp) Β pentru care inca nu exista modalitate de calcul al impozitului transmisa de cei de la ANAF ( legea a fost data abia in luna Ianuarie 2019) si care probabil va fi reglementata in cursul anului 2019.

Pana atunci, pentru a fi pregatiti in legatura cu impozitul pe anul 2019 la tranzactii cu Bitcoin sau criptomonede va recomandam sa pastrati documente care atesta cheltuieli pe persoana fizica, sau diversificarea activitatii pe o firma.
Daca sunteti pregatiti de impozitarea activitatii de vanzare , cumparare , tranzactionare Bitcoin, Ethereum, Ripple, Stellar si alte criptomonede puteti sa va creati un cont pe exchange criptomonede Tradesilvania.

Echipa Tradesilvania.