În 2020, românii care au avut venituri din tranzacțiile crypto, vor plăti impozit și chiar CASS

Veniturile obținute din tranzacțiile cu criptomonede vor fi declarate, pentru prima oară, în România, în anul 2020. Codul Fiscal din România a fost modificat

În 2020, românii care au avut venituri din tranzacțiile crypto, vor plăti impozit și chiar CASS

Veniturile obținute  din tranzacțiile cu criptomonede vor fi declarate, pentru prima oară, în România, în anul 2020. Codul Fiscal din România a fost modificat pentru ca raportarea câștigurilor din criptomonede să fie obligatorie. Câștigurile obținute din criptomonede în anul 2019, de către persoanele fizice vor fi trecute în  declarația unică și vor fi supuse unui  impozit și, uneori, chiar contribuției la sănătate (CASS).

Persoanele fizice care au avut venituri constante din criptomonede (în cuantum de peste 600 de lei anual) au obligația legală de a-și raporta anual veniturile și de a plăti  taxele aferente. Veniturile din monede virtuale aferente anului 2019 vor fi declarate în anul 2020, pentru stabilirea taxelor datorate.

Declararea sumelor câștigate din tranzacțiile cu criptomonede se va face prin depunerea la ANAF a cunoscutei Declarații Unice pentru persoanele fizice, termenul anual de depunere fiind 15 martie. Persoanele fizice vor raporta câștigurile pe care le-au avut în anul trecut, adică diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție.

Raluca Bontaș, Cătălin Barbu specialiști ai  Deloitte Tax au declarat :  „În contextul în care monedele virtuale nu sunt recunoscute în legislația română sau europeană drept valute, monede electronice sau monede reale, suntem de părere că persoana fizică dobândește un beneficiu real numai în momentul conversiunii acestor unități de monede virtuale în unități de valută, monedă legală (de exemplu, evidențierea venitului în contul bancar) sau în bunuri ori servicii de care persoana fizică beneficiază efectiv. O interpretare contrară ar fi nepractică, având în vedere volatilitatea criptomonedelor și faptul că tranzacțiile se desfășoară de regulă prin intermediul unor platforme de tranzacționare a căror decontare este incertă (nefiind reglementată, supravegheată sau controlată de către instituțiile statului) și persoana fizică ar putea ajunge să plătească impozit pe un venit ipotetic(...)„Trebuie avut în vedere, totuși, caracterul anonim, criptat și nereglementat al tranzacțiilor cu criptomonede, care generează o imposibilitate atât pentru contribuabil, cât și pentru organul fiscal de a declara, respectiv de a taxa acele elemente de venit atâta vreme cât ele nu se cristalizează și nu sunt distinct conturate în ecosistemul financiar reglementat”.

Codul Fiscal al României reglementează că, dacă un cetățean contribuabil obține anual peste 600 de lei din tranzacțiile cu criptomonede va trebui să plătească  statului impozit pe venit - în cotă de 10%. În plus, dacă veniturile din criptomonede sunt cel puțin egale, într-un an, cu echivalentul a 12 salarii minime brute,  contribuabilii vo trebui să achite și CASS - în cotă de 10%.   Cele 12 salarii minime reprezintă în 2020 suma de  26.760 de lei.

Trebuie precizat că un contribuabil ajunge să plătească CASS dacă veniturile din criptomonede obținute se alătură oricăror alte venituri obținute și care ating cota de 12 salarii minime anual.

România este una din puținele țări care și-a adaptat sistemul fiscal pentru a include și veniturile din criptomonede. Va fi foarte greu, însă pentru autoritățile române să aibă reprezentarea clară a acestor câștiguri, deoarece tranzacțiile cu criptomonede sunt anonoimizate, iar un cetățean român poate alege un exchange din afara României, sau chiar a Spațiului European, unde nu există taxe. În plus, se pare că statul nu va mai putea confisca valuta găsită asupra unui cetățean la vamă, dacă acesta nu îi poate justifica proveniența.

Echipa Tradesilvania
Tradesilvania este excahnge acreditat pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.