INDICATORI

Instrumentele de analiza tehnica studiate pana acum sunt sunt mai degraba intuitive, insa indicatorii de pret ne duc mai mult inspre partea matematica a analizei tehnice. Exista cativa indicatori folositi de majoritatea traderilor si ii vom parcurge impreuna.


Mediile mobile

Unul din instrumentele folosite in intelegerea tranzactiilor sunt mediile mobile. Prin acestea, un trader poate avea o privire de ansamblu asupra evolutiei pretului, deoarece ele se calculeaza facand media datelor unor preturi anterioare, cu accentul pus pe pretul de inchidere din anumite intervale de timp. Avand o medie clara, este mai usor de trasat o axa clara pe grafic, deci mai usor de analizat o posibilele directii ale pretului.

Regula generala a mediilor mobile este ca o axa neteda, fara mari oscilatii, trasata de mediile mobile, reflecta faptul ca oscilatiile pretului vor fi si ele cat mai mici. In caz contrar, pretul poate sa varieze mai mult.

Exista in principiu doua tipuri de medii mobile:

Media mobila simpla (SMA, Simple Moving Averages), care este cea mai simpla forma de calculare a unei medii mobile. Media mobila simpla se obtine prin calcularea mediei aritmetice intre valorile preturilor de inchidere pe o anumita perioada. Platformele de tranzactionare folosesc de obicei direct aceasta metoda de calcul.


Formula de calcul pentru media mobila simpla este:

(A1+A2+A3+...+An)/n, unde

A1=pretul de inchidere din primul interval de timp

A2=Pretul de inchidere din cel de-al doilea interval

An= Pretul de inchidere al ultimului interval ales

n= numarul de intervale alese

De retinut in legatura cu media mobila simpla este ca atunci cand aceasta este ascendenta, pretul este si el ascendent. Daca media este descendenta, pretul este in scadere. SMA200 este de obicei folosita pentru a identifica un trend pe o perioada mai indelungata, SMA50 pentru un interval intermediar, iar majoritatea traderilor folosesc SMA20 pentru perioade scurte de timp. Pentru a calcula fiecare dintre aceste medii, se iau in calcul ultimele 200, 50 sau 20 de valori existente in pretul unei criptomonede. Cu cat timpul de analiza este mai indelungat, cu atat precizia datelor este mai mare,insa exista si riscul de a astepta prea mult, iar valorile sa fie mult prea schimbate pentru a fi de actualitate.

Un tipar important de urmarit atunci cand folosim media mobila simpla, sunt intersectiile mediilor pe perioada indelungata de timp cu intersectiile mediilor pe o perioada scurta. In functie de cum se intersecteaza, aceastea pot fi golden cross (bullish) sau death cross (bearish).

Golden cross indica o posibila explozie bullish a pretului. Aceasta apare atunci cand, pe grafic, o medie mobila determinata pe o perioada scurta depaseste o medie mobila pe perioada indelungata sau un nivel de rezistenta si are loc atunci cand volumul de trading este ridicat. Cel mai comun scenariu este atunci cand SMA50 depaseste SMA200.

Ca strategii de trading cand vine vorba de o situatie de golden cross, acestea difera de la trader la trader, in functie de nevoile si posibilitatile fiecaruia, insa exista unele pe care multi traderi aleg sa le aplice, cum ar fi:

  • urmaresc tendintele bearish pe o perioada indelungata. Odata atins un anumit punct, aproape sigur pretul va incepe sa creasca, deci va avea loc o intersectie cu posibilitate mare de profit.
  • evita sa se foloseasca de medii a caror valoare difera prea mult, deoarece sunt mai greu de controlat pentru a obtine o axa neteda de evolutie a pretului
  • fixarea unei intersectii golden in functie de un tipar double bottom; in acest caz, se indentifica a doua scadere de pret ( al doilea bottom), care de obicei este mai joasa decat prima, dupa care asteapta ca intersectia golden sa se formeze si sa testeze media mobila cu valoarea 200 (SMA200). La final, se stabileste actiunea de cumparare in functie de acest test exact sub cel mai de jos punct al pretului in double bottom.

Death cross este opusul golden cross. Aceasta indica o tendinta bearish pe o perioada indelungata de timp. In cazul death cross, SMA200 depaseste SMA50, nu invers.

Odata ce intersectia are loc, media mobila pe perioada indelungata devine nivel de suport in cazul golden cross si nivel de rezistenta in cazul death cross.


Media mobila exponentiala se adapteaza mai rapid la scimbarile de pret de pe piata in comparatie cu media mobila simpla, care necesita o perioada mai indelungata de timp pentru analiza. Prin urmare, ea reflecta schimbarile de pret mai precis decat in cazul mediei mobile simple. Acest lucru permite identificarea unor tendinte mult mai rapid, inca de la inceputurile sale.

Dezavantaje exista in cazul fiecarui tip de medie. In cazul mediei mobile simple, se poate ca timpul necesar sa fie prea indelungat pentru identificarea unei noi tendinte si poate fi prea tarziu pentru un trader sa actioneze in momentul in care o observa. In cazul mediei mobile exponentiale, se poate ca tocmai adaptabilitatea rapida la schimbarile de pret sa introduca un trader in eroare, caci o perioada de consolidare a trendului curent poate fi confundata cu un nou trend. Pentru a evita posibilele confuzii, traderii prefera sa calculeze ambele medii in paralel si asa pot identifica momentul oportun sa actioneze.

MACD ( Media Mobila de Convergenta si Divergenta)

Media Mobila de Convergenta si Divergenta este un indicator care calculeaza interdependenta dintre doua medii mobile ale preturilor pe piata. Pe grafic, aceasta va fi regasita sub forma a doua linii de trend, ale caror intersectii pot sugera un posibil scenariu de tranzactionare: prima este o linie continua numita linia MACD, iar a doua este o linie punctata numita linie de semnal.

Linia MACD calculeaza diferenta dintre doua medii mobile exponentiale si este mai adaptabila la schimbarea preturilor, in timp ce linia de semnal este o medie mobila exponentiala, componenta a liniei MACD si reactioneaza mai lent la schimbarile de pret.

Intersectarea a doua linii semnaleaza un moment profitabil de vanzare sau de cumparare. Un semnal de cumparare are loc când linia MACD  se intersecteaza de jos în sus cu linia de semnal. Semnalul este cu atât mai puternic cu cât intersectia are loc mai jos de zero.

Un semnal de vânzare are loc când linia MACD intersecteaza de sus în jos linia de semnal. Semnalul este cu atât mai puternic cu cât intersectia are loc mai sus de zero.

In cazul MACD, exista si divergente intre MACD si pret, care pot fi bullish sau bearish. Divergentele indica slabirea unei tendinte ascendente sau descendente.

Divergenta bearish semnaleaza o crestere de pret, dar o scadere in MACD. In acest punct, trendul ascendent este slabit.

Divergenta bullish semnaleaza o scadere de pret, insa crestere in cazul MACD. In acest punct, trendul descendent este slabit.

Un element important este faptul ca desi divergentele indica un trend în curs de slabire, ele nu indica clar faptul ca trendul este inversat. Confirmarea unei inversari de tendinta trebuie sa vina din actiunea pretului, de exemplu din modificarea unei linii de trend.


Benzile Bollinger sunt utile in special in perioadele in care preturile sunt oscilante, insa nu urmaresc nicio tendinta fixa si masoara volatilitatea pietei. Tiparul dupa care se regasesc sunt doua sau trei benzi diferite, trasate in raport cu evolutia pretului unei actiuni, desupra sau dedesubtul unei medii mobile. Acest lucru permite surprinderea dinamicii pretului activ de baza, iar benzile functioneaza ca nivele de suport si de rezistenta dinamice.

Perioada de timp aleasa pentru SMA poate varia, insa este direct proportionala cu lungimea benzii Bollinger. Cel mai des se foloseste perioada mediei mobile de 20 de zile .

Pentru a determina nivelul de volatilitate al pietei, este nevoie se se estimeze marimea relativa a intervalului dintre benzi, impreuna cu ultima valoare de pret in raport cu benzile Bollinger. Atunci cand volatilitatea preturilor este scazuta, deci se tranzactioneaza putin, benzile se contracta, iar atunci cand tranzactionarile sunt active si volatilitatea este crescuta, benzile se extind. Miscarea pretului in afara benzilor determina o continuitate a trendului, iar minimele si maximele de pret inregistrate in exterioriorul benzilor urmate de minime si maxime in interiorul benzilor anunta o schimbare de trend.

Puterea Relativa a Indexului (RSI)

Este probabil cel mai simplu indicator de instrumentat in analiza tehnica. Este un indicator sensibil la miscarile preturilor pe piata, care anticipeaza posibilele viitoare trenduri pe piata, pe baza preturilor de inchidere intr-o anumita perioada de timp. Pe grafic, acesta va aparea sub forma unor “valuri”, ceea ce face ca acest indicator sa fie numit oscilator.

Scala pe care se masoara puterea relativa a indexului este 0-100, iar pozitiile intermediare sunt 30, 50 si 70.

Cum sa identifici perioadele de supravanzare sau supracumparare?

  • RSI contribuie la identificarea unei posibile scaderi a pretului activei, chiar si pentru o perioada scurta de timp.
  • O activa este subapreciata atunci cand valoarea sa scade sub pozitia 30 pe RSI. Pe de alta parte, presiunea incepe sa scada atunci cand valoarea sa depaseste 70 pe RSI, idicand un scenariu de supracumparare.
  • Daca indicatorul intra in etapa de supracumparare, inseamna ca in acest moment se desfasoara multe tranzactii de cumparare, deci in scurt timp va urma o etapa de vanzare.
  • Etapa de vanzare este inceputa in momentul in care indicatorul ajunge la nivelul 70 sau se respinge din acesta.

Traderii folosesc si pozitia 50 pentru a identifica pozitia curenta a pietei. Daca linia de trend este pozitionata sub acest nivel si este orientata in jos, este un moment oportun pentru vanzare, iar tranzactiile de vanzare nu sunt recomandate. Daca linia de trend este deasupra pozitiei 50 si orientata in sus, este un indicator de vanzare, nu de cumparare.

Divergentele apar atunci cand RSI se deplaseaza in directia opusa pretului Acestea sunt folosite pentru a identifica finalitatea unei tendinte inainte ca aceasta sa se apropie de incheiere. Aceasta este metoda cea mai recomandata pentru a deschide pozitii. Exista divergente bullish si bearish.

Divergenta bullish apare atunci cand RSI atinge o maxima de scadere, in timp ce pretul ajunge la o minima de scadere si este de obicei un semnal ca pretul va creste in scurt timp.

Divergenta bearish apare atunci cand RSI atinge o minima de crestere, in timp ce pretul ajunge la o maxima de crestere si este un semnal ca etapa de cumparare ajunge la cel mai inalt punct.


Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.