Non Fungible Tokens (NFT) si aplicatiile reale ale acestora

Non Fungible Tokens (NFT) si aplicatiile reale ale acestora

Incepand cu vanzarea emblematica din martie 2021, in care casa de licitatii Christie’s a vandut un NFT (Non Fungible Token) pentru suma record de 69 milioane de dolari, piata artei digitale blockchain  s-a raspandit rapid. In noiembrie, OpenSea, cel mai mare marketplace de NFT-uri din lume, a inregistrat un total de tranzactii blockchain NFT in valoare de 10 miliarde de dolari.

Dar, NFT-urile au numeroase aplicatii in afara certificarii obiectelor de arta. NFT-urile, impreuna cu blockchain-ul au anumite utilitati care trebuie explorate, pentru a intelege adevaratul potential al tehnologiilor descentralizate. In acest articol, vom discuta despre cele mai interesante aplicatii ale NFT-urilor, care nu implica arta digitala.

NFT si Jocurile Video

NFT-urile sunt deja o parte importanta a ecosistemului jocurilor video. Dar, pana acum, activele digitale cumparate de utilizatori in interiorul lumii digitale apartineau creatorilor jocurilor. Cu tehnologia NFT, activele virtuale ar putea fi transferate, impreuna cu dreptul de proprietate, catre jucatori. Astfel, utilizatorii ar fi liberi sa completeze tranzactii intre ei.

Un sistem eficient ar putea include colectarea NFT-urilor pe masura ce un joc progreseaza. Dupa ce un utilizator completeaza jocul, acesta poate sa vanda obiectele NFT cu usurinta, deoarece detine un drept demonstrabil de proprietate deplina. Spatiul jocurilor video are un potential important de convergenta cu ecosistemul crypto. Acest lucru este reprezentat si de cresterea popularitatii realitatii virtuale prin Facebook Metaverse.

NFT si Autenticitatea Biletelor

NFT-urile au numeroase utilizari in industria biletelor. Tehnologia NFT poate fi folosita pentru a garanta originalitatea biletelor la un eveniment sportiv sau artistic. In acest fel, biletele bazate pe NFT ar putea reduce numarul de falsificari, deoarece ar putea fi verificate cu usurinta si pe pietele secundare. In acelasi timp, echipele si francizele sportive ar putea oferi NFT-uri detinatorilor de bilete preferentiale. Acestea pot reprezenta dreptul la un tricou semnat, o intalnire cu jucatorul preferat etc.

NFT si Domeniul Imobiliar

In viitor, imobiliarele ar putea fi reprezentate pe blockchain printr-un NFT, care sa contina toate informatiile relevante, cum sunt dimensiunea, locatia si pretul. Deoarece NFT-urile sunt securizate de blockchain si ofera un proces de verificare facil, informatiile funciare stocate prin NFT-uri reprezinta o solutie eficienta impotriva infractiunilor din domeniul imobiliar.

NFT si Vanzare Date

Prin tehnologia NFT, se pot vinde date sau informatii compilate, pentru diverse domenii. De exemplu, anumite companii capteaza date despre infrastructura oraselor si le transforma in informatii valoroase pentru specialistii in urbanism sau inginerii civili. NFT-urile au potentialul de a deveni un instrument valoros pentru a compila date esentiale intr-un mod eficient, sigur si accesibil.

NFT si Proprietatea Intelectuala

Implementarea NFT-urilor pentru brevete ar putea ajuta la tokenizarea acestora, fapt ce ar proteja proprietatea intelectuala mult mai bine ca in prezent, dar le-ar oferi si proprietarilor de brevete sansa sa le comercializeze.

Combinarea proprietatii intelectuale cu spatiul NFT-urilor ar putea sprijini partajarea drepturilor intre doua entitati diferite. In acest fel, companiile sau organizatiile care impart proprietatea ar putea sa beneficieze de fluxuri suplimentare de venituri.

NFT si Logistica

Blockchain-ul poate fi util si in logistica, in special datorita eficientei si transparentei tehnologiei. Aspectele de acest gen asigura faptul ca datele privind lantul de aprovizionare raman sigure si intacte. In acelasi timp, NFT-urile se pot asigura de unicitatea anumitor articole din lantul de aprovizionare, deoarece pot compila date esentiala ca originea produsului, parcursul si destinatia.

Este clar ca NFT-urile pot fi utilizate in diverse domenii. Trasaturile distincte ale jetoanelor nefungibile le fac un instrument cu potential ridicat de productivitate si eficienta. De aceea, tot mai multe industrii incearca sa profite de unicitatea NFT-urilor si tehnologiei blockchain.

Deschide un cont de tranzactionare pe Tradesilvania și descoperă piața de NFT-uri prin criptomonede!