Stablecoins - Stabilitate intr-o piata crypto volatila

Ce este un stablecoin? Stablecoins ofera stabilitate intr-o piata crypto volatila

Stablecoins (criptomonede cu valoare stabila) au aparut din nevoia de stabilitate in cadrul pietei crypto si ofera o alternativa pentru criptomonedele cu o volatilitate ridicata. Stablecoins pot fi legate de o moneda precum dolarul american, de pretul unei materii prime, cum ar fi aurul, sau pot folosi un algoritm pentru a controla rezerva. 

Avand rolul de a oferi o baza stabila pentru tranzactii si investitii in spatiul crypto, stablecoins sunt utilizate in principal de investitori care doresc sa evite volatilitatea asociata cu alte criptomonede, dar care totusi doresc sa pastreze active digitale. 

Investitorii institutionali mari pot folosi stablecoins pentru a facilita tranzactiile mari, tranzactiile internationale sau pentru a pastra lichiditate in portofoliul lor. Stablecoins ofera alternativa perfecta pentru monedele FIAT datorita costurilor reduse si a timpului rapid de tranzactionare, dar si datorita caracteristicilor de securitate ale blockchain-ului care asigura un nivel inalt de protectie in timpul tranzactiilor.

Datorita valorii stabile pe care o au, stablecoins domina volumele zilnice de tranzactionare pe piata crypto. Adoptarea lor extinsa pe diverse retele blockchain contribuie in continuare la lichiditatea si accesibilitatea acestora. 

Cele mai populare stablecoins din spatiu crypto sunt criptomonedele care au o constanta legatura de 1:1 cu dolarul american, dar si cele care au legatura cu materii prime valoroase precum aurul.

Pe Tradesilvania poti investi in cele mai cunoscute stablecoins: USDT, USDC, DAI, PAXG si PYUSD.

  1. USDT (USD Tether)

Tether este printre primele si cele mai bine cunoscute stablecoins din lumea crypto, incercand sa mentina o legatura de 1:1 cu dolarul american si este sustinuta 100% de rezervele Tether. USDT, aparut initial sub numele de Realcoin, a fost construit pe blockchain-ul Bitcoin prin utilizarea protocolului Omni si a fost ulterior actualizat pentru a functiona pe retele precum Ethereum, Tron, BNB, MultiversX.

  1. USDC (USD Coin)

USDC este un stablecoin reglementat de institutii financiare si este sustinuta in totalitate de active in dolari americani. Valoarea unui USDC este mentinuta cat se poate de aproape de valoarea unui dolar american. Este disponibil pe diverse retele precum Ethereum, Polygon, MultiversX.

  1. DAI (Dai)

Dai este o criptomoneda stabila bazata pe blockchain-ul Ethereum, a carei emisie și dezvoltare sunt gestionate de Protocolul Maker si de MakerDAO. Pentru a mentine un pret stabil de 1:1 in raport cu dolarul american, Protocolul Maker este codificat pentru a se asigura ca fiecare criptomoneda DAI existenta este garantata de o cantitate corespunzatoare de alte criptomonede.

  1. PAXG (PAX Gold)

Reprezentand aur fizic, PAXG este o criptomoneda stabila care are valoarea legata direct de valoarea de piata in timp real a aurului, oferind astfel o forma unica de stabilitate. Fiecare token reprezinta o uncie de aur dintr-un lingou de aur London Good Delivery, stocat in facilitati profesionale de depozitare. Daca detii PAXG, atunci detii aur fizic pastrat in custodia Paxos Trust Company.

  1. PYUSD (PayPal USD)

Conceput pentru plati digitale si pentru spatiul Web3, PYUSD este un stablecoin  lansat de furnizorul global de servicii de plata PayPal. PYUSD este conceput pentru a mentine o valoare constanta de 1:1 cu dolarul american. Este sustinut de depozite in dolari, trezorerii americane si echivalente de numerar. Pe PayPal, poti sa cumperi sau sa vinzi 1 PYUSD pentru 1 USD.

In concluzie, stablecoin-urile au devenit fundamentale pentru functionarea eficienta a pietei cripto, oferind stabilitate și lichiditate intr-un mediu caracterizat de volatilitate ridicata. Pentru investitori individuali, companii și investitori institutionali, acestea reprezinta un instrument esential pentru gestionarea riscurilor si facilitarea tranzactiilor in cadrul ecosistemului crypto.

Incepe acum sa explorezi beneficiile oferite de stablecoins in lumea crypto! Tradesilvania este platforma perfecta pentru a incepe sa investesti in cele mai cunoscute criptomonede digitale.