Studiu piata crypto 2022 - adoptie criptomonede Romania

Studiu piata crypto 2022 - adoptie criptomonede Romania

Tradesilvania a efectuat in 2022 un studiu de piata, impreuna cu Ipsos, care evalueaza gradul de adoptie a criptomonedelor in Romania. Studiul de piata crypto realizat de Tradesilvania a identificat faptul ca majoritatea (96% conform studiului de piata) adultilor conectati la internet au auzit de criptomonede, cea mai mare pondere dintre acestia reprezentand respondentii din orase mari, cu nivel superior de educatie.

4 din 10 romani au auzit de criptomonede

Studiul de piata crypto arata ca 4 din 10 persoane care au auzit de criptomonede detin sau au avut in posesie criptomonede, ceea ce denota tendinta de crestere a adoptiei crypto pentru romani. Intentia de a detine criptomonede in viitor se manifesta in proportie de 84% in Romania, ceea ce demonstreaza un interes ridicat pentru adoptia crypto. Acest indicator este mai mare in cazul persoanelor intre 18 si 44 de ani.

Cea mai cunoscuta criptomoneda este Bitcoin (BTC)

In spatiul criptomonedelor specifice, Bitcoin (BTC) continua sa fie cea mai cunoscuta criptomoneda in randul romanilor: este mentionata in studiu de peste 70% dintre respondenti si se regaseste in portofoliul a doua treimi dintre detinatorii de criptomonede din Romania. Studiul de piata crypto arata faptul ca alte criptomonede de interes pentru romani includ Ethereum (ETH) si Dogecoin (DOGE). Potrivit studiului de piata crypto, moneda romaneasca Elrond (EGLD) este cunoscuta de 1 din 5 respondenti care au auzit de crypto, iar 8% dintre posesorii de criptomonede detin EGLD.

1 din 2 romani au auzit de NFT-uri

Cu privire la activele de tip NFT, studiul de piata crypto a identificat faptul ca 1 din 2 adulti romani cu acces la internet a auzit de Non Fungible Tokens. Ponderea este mai mare in randul romanilor care au auzit de crypto, detin, au detinut sau intentioneaza sa achizitioneze crypto. Studiul de piata crypto arata ca 1 din 5 respondenti care au auzit de Non Fungible Tokens detin astfel de active.

Romanii prefera platformele specializate in tranzactionare crypto

Studiul de piata crypto arata ca in Romania utilizatorii crypto prefera informatiile furnizate de platformele specializate in investitii digitale cum este Tradesilvania. Rezultatele studiului crypto denota faptul ca romanii sunt educati cu privire la crypto, au o intelegere buna a ecosistemului blockchain si prefera sa se informeze de la specialistii din domeniul activelor digitale. Companiile specializate reprezinta o sursa eficienta de informare, in special in randul celor care intentioneaza sa investeasca in criptomonede si active digitale in viitor.

Sondajul Ipsos/Tradesilvania arata ca 55% dintre romanii familiarizati cu notiunea de criptomonede doresc ca bancile din Romania sa ofere servicii crypto, acesta fiind un element esential pentru renuntarea la serviciul bancar actual si migrarea catre un furnizor alternativ de servicii financiare.

Respondentii studiului de piata crypto demonstreaza faptul ca romanii sunt in plina adoptie crypto si ca prezinta criterii clare atunci cand vine vorba de alegerea unei platforme de tranzactionare cu crypto.

Printre caracteristicile care influenteaza alegerea unei platforme de cumparare/tranzactionare criptomonede, romanii considera ca cele mai importante sunt:

  • Numarul de criptomonede din platforma
  • Alimentarea contului folosind cardul Visa/Mastercard
  • Optiunea de trading automat
  • Suport telefonic in limba romana

Studiul de piata crypto arata ca alti factori importanti pentru alegerea unei platforme de tranzactionare crypto sunt si serviciile suplimentare: tranzactii OTC (Over the Counter) si servicii de savings criptomonede.