Utility tokens si equity tokens - ce sunt si de ce sunt importante in ecosistemul crypto

Utility tokens si equity tokens - ce sunt si de ce sunt importante in ecosistemul crypto

Desi criptomonedele si bunurile token se incadreaza sub umbrela mai larga a ecosistemului crypto, diferentele tehnice dintre utility token si equity token sunt importante si merita mentionate. In principal, diferenta cea mai mare dintre cele 2 token-uri este modul in care sunt construite in blockchain.

Cele mai importante tipuri de token pot fi clasificate in doua categorii: utility token si equity token. In acest articol, vom explora fiecare categorie si diferentele dintre cele doua tipuri de crypto token.

Crypto Utility Token

Asociat de obicei cu ofertele initiale de monede (ICO), un utility token este un tip special de activ criptografic care are ca scop strangerea de fonduri necesare dezvoltarii unui proiect crypto. Investitorii interesati pot achizitiona aceste utility tokens in diferite criptomonede sau FIAT. In fazele initiale, preturile pentru tokens sunt in general statice.

Odata achizitionate, aceste utility tokens sunt stocate intr-un portofel electronic si sunt folosite pentru a accesa serviciile oferite de proiectul blockchain care ofera utility tokens. Bunurile de tip utility token nu reprezinta nicio cota de proprietate in proiectul in care se investeste. In schimb, un utility token permite detinatorului sa cumpere sau sa vanda bunuri digitale in mod preferential.

Valoarea unui utility token fluctueaza de obicei, in functie de cererea pentru proiect si poate genera profituri pentru investitori, in cazul in care proiectul ajunge sa isi atinga scopul propus cu un succes rezonabil.

Crypto Equity Token

Un equity token reprezinta capitalul dintr-un activ suport, care este de obicei stocul unei companii, cu toti termenii si conditiile inregistrate pe blockchain. In plus, un equity token este reglementat de legea valorilor mobiliare a tarii in care isi are sediul compania emitenta.

Bunurile de tip equity token ofera detinatorilor beneficiul de a vota in mod transparent asupra deciziilor legate de compania emitenta, facilitand astfel mai mult control asupra companiei din partea comunitatii de investitori.

Prin tehnologia Ethereum, un equity token ofera investitorilor sansa de obtine o parte din profit sub forma de dividende. Valoare unui crypto equity token nu este legata de cererea sa pe piata crypto, ci mai degraba de performanta companiei emitente.

Crypto Utility Token vs Crypto Equity Token

O diferenta evidenta intre cele doua tipuri de crypto token este faptul ca utility token nu sunt reglementate, deoarece ofera acces la un serviciu si nu la un activ care reprezinta o investitie. Totusi, si utility tokens sunt disponibile pentru tranzactionare pe diferite burse.

Cel mai important aspect de luat in considerare atunci cand se investeste intr-un utility token este avantajul pe care il ofera serviciul oferit de compania emitenta si potentialul de crestere pe viitor. Pe de alta parte, equity tokens sunt reglementate si ofera detinatorilor drepturi de vot in cadrul unei companii care este intr-un proces de dezvoltare mai avansat fata de entitatile emitente de utility token.

Un investitor crypto incepator o sa se indrepte catre equity token, deoarece sunt apropiate de piata actiunilor si sunt un concept mai usor de inteles. Totusi, un investitor crypto cu experienta va folosi utility tokens pentru a investi in proiecte blockchain cu potential ridicat. Bunurile de tip utility token nu sunt tratate ca o garantie si prezinta un risc mai mare. De aceea, un investitor trebuie sa citeasca toti termenii si conditiile inainte de a investi in utility tokens.

Pentru un investitor sau trader crypto este important de inteles cum functioneaza utility si equity tokens. Cele doua tipuri de bunuri digitale sunt elemente importante din ecosistemul crypto si merita inteles rolul pe care il joaca in spatiul blockchain.

Platforma premium de investiții Tradesilvania.com este prezentă în România de peste 4 ani, în Cluj-Napoca și București și oferă acces 24/7 la 55 de criptomonede, servicii OTC (over the counter), servicii de asset management, custodie și infrastructură financiară blockchain pentru persoane fizice, companii și instituții. Platforma a inclus serviciul de Savings, care permite clienților să obţină un câștig anual de până la 13% pentru monedele stocate în platforma Tradesilvania.

Creeaza-ti cont pe platforma si tranzactioneaza criptomonede intr-un mod simplu si rapid!