Ce este Web 3.0 si de ce este important pentru ecosistemul criptomonedelor

Ce este Web 3.0 si de ce este important pentru ecosistemul criptomonedelor

Web 3.0, cunoscut si sub denumirea de Web 3, este un termen care se refera la urmatoarea etapa in evolutia internetului. Prin Web 3.0 se intelege o promovare a protocoalelor descentralizate si o dezvoltare accelerata a aplicatiilor descentralizate. Acest articol exploreaza de ce este importanta dezvoltarea Web 3.0 pentru ecosistemul crypto si de ce este un pas important pentru tehnologia blockchain.

Ce este Web 3.0?

Pentru a intelege tehnologia Web 3.0, trebuie discutate primele doua variante ale internetului. Prima versiune, Web 1.0, a fost lansata la sfarsitul anilor 1990 si cuprindea o colectie de link-uri si pagini rudimentare. Fiind prima varianta a internetului, paginile erau extrem de centralizate, iar interactiunea online era scazuta.

Web 2.0 a reprezentat versiunea care a permis utilizatorului sa mearga dincolo de simpla vizualizare si sa isi creeze propriul continut. Mai tarziu, aparitia platformelor sociale, cum sunt Facebook si Twitter, a dus la partajarea constanta a continutului global.

Dupa un timp, publicul larg a devenit mai constient de modul in care datele personale sunt colectate de retelele sociale. De aceea, s-a cautat ca in urmatoarea evolutie a internetului, comunitatiile de utilizatori sa aiba mai mult control asupra datelor si continutului lor.

Web 3.0 poate fi inteles ca o faza in care utilizatorul are puterea de a participa la guvernarea si functionarea protocoalelor pe care se bazeaza internetul. Web 3.0 este o etapa care este construita pentru o comunitate de utilizatori care trec dincolo de statutul de clienti si participa activ la dezvoltarea spatiului digital.

Expertii se asteapta ca ecosistemul crypto sa joace un rol foarte important in dezvoltarea spatiului Web 3.0. In viitorul apropiat, utilizatorii ar putea sa foloseasca criptomonede si alte bunuri digitale pentru a vota anumite schimbari in interiorul protocoalelor descentralizate care stau la baza internetului de tip Web 3.0.

Web 3.0 si ecosistemul crypto si blockchain

Deoarece interactiunea si descentralizarea sunt concepte cheie din spatele evolutiei Web 3.0, tehnologia blockchain este esentiala pentru dezvoltarea internetului in aceasta etapa. In plus, tehnologia blockchain si spatiul criptomonedelor ofera si un grad ridicat de securitate si scalabilitate.

In prezent, cele mai multe aplicatii Web 3.0 functioneaza pe baza tehnologiei blockchain de tip Ethereum (ETH). Aceasta varianta a tehnologiei blockchain isi propune sa ofere siguranta si descentralizare, dar si un nivel de scalabilitate necesar pentru proiecte globale. Alte criptomonede bazate pe protocolul blockchain Ethereum includ Litecoin (LTC), Cardano (ADA) si Polkadot (DOT).

Web 3.0 face posibila dezvoltarea unor infrastructuri pentru produse care in mod traditional au fost centralizate. De aceea, expertii se asteapta ca prin tehnologia Web 3.0, jetoanele de tip NFT (Non Fungible Tokens) sa devina si mai populare, iar arta digitala sa fie mult mai accesibila. In acelasi timp, in industria jocurilor video, criptomonedele si Web 3.0 pot oferi mai multa autoritate asupra continutului jocurilor, cat si modului in care sunt dezvoltate proiectele preferate.

Web 3.0 reprezinta inca un pas important spre tehnologiile descentralizate. Noua varianta a internetului o sa ofere mai multa putere comunitatii de utilizatori, in acelasi fel in care tehnologiile blockchain si crypto ofera libertate financiara sporita. De asemenea, se asteapta ca spatiul crypto sa fie o parte integrala a internetului Web 3.0, fapt ce reprezinta inca un vot de incredere pentru criptomonede si blockchain.

Creeaza-ti cont pe platforma Tradesilvania si investeste in internetul Web 3.0 prin intermediul criptomonedelor! Pe platforma Tradesilvania poti tranzactiona Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Cardano (ADA), Polkadot (DOT) si alte criptomonede legate de internetul Web 3.0.