Adoptia crypto in Romania 2018-2022 - comparatie studii de piata criptomonede

Adoptia crypto in Romania 2018-2022 - comparatie studii de piata criptomonede

In ultimii ani, mai multe studii de piata au identificat cresterea interesului romanilor pentru ecosistemul crypto, blockchain si NFT. In 2018, ING si Ipsos au dezvoltat un studiu despre piata crypto din Europa, care a urmarit intelegerea ecosistemului crypto si potentialul criptomonedelor ca instrument de investitii. Un alt studiu relevant a aparut in acelasi an si a fost dezvoltat de iSense Solutions, pe piata romaneasca de crypto. In ianuarie 2022, studiul independent dezvoltat de Tradesilvania si Ipsos a completat imaginea despre evolutia interesului romanilor pentru crypto.

Popularitate criptomonede in perioada 2018-2022

Studiul ING/Ipsos, arata ca 75% din respondenti au spus ca au auzit despre criptomonede, un procent superior fata de media europeana compilata de studiu, care este de 66%. Acest lucru denota faptul ca, inca din 2018, interesul pentru crypto este mai ridicat in Romania decat in multe tari europene. Studiul iSense a identificat un procent mai mic de recunoastere pentru crypto in Romania. Totusi, 57% reprezinta o cifra relevanta, avand in vedere ca se apropie de media europeana din primul studiu.

Studiul de piata Ipsos din 2022 a identificat faptul ca majoritatea (96% din respondenti) adultilor romani, conectati la internet, au auzit de criptomonede.

Detinere criptomonede Romania in perioada 2018-2022

Potrivit studiului iSense, doar 8% dintre romanii utilizatori de internet din mediul urban detineau criptomonede in 2018. Totusi, studiul ING arata ca 12% dintre romani au raspuns pozitiv la intrebarea despre detinerea de crypto, un procent superior fata de respondentii din Franta sau Germania.

Studiul de piata Tradesilvania din 2022 arata faptul ca detinerea crypto in Romania a avut o crestere semnificativa in ultimii ani: din 10 persoane care au auzit de criptomonede, 4 detin sau au detinut criptomonede.

Cele trei studii sunt relevante si pentru parcursul intentiei de cumparare crypto. In cadrul studiului iSense, 17% din respondenti au raspuns pozitiv la intrebarea despre achizitionarea crypto pe viitor. In contrast cu primul procent, ING identifica in acelasi an o pondere de 38% la aceeasi intrebare. Studiul recent, organizat de Tradesilvania si Ipsos, contureaza cresterea spectaculoasa intregistrata de ecosistemul crypto in Romania. Studiul arata ca, dintre cei care au auzit de crypto, 84% intentioneaza sa achizitioneze criptomonede in viitor.

Ecosistemul crypto - viitorul investitiilor si mijloacelor de plata

Modul in care percep romanii criptomonedele s-a schimbat in mod semnificativ in ultimii ani. In 2018, 43% din respondentii studiului ING credeau ca bunurile digitale reprezinta viitorul mijloacelor de plata, in timp ce doar 30% din respondentii studiului iSense au raspuns pozitiv la aceeasi intrebare. In cadrul studiului Tradesilvania in 2022, 65% din respondentii care detin criptomonede sunt de acord ca ecosistemul crypto reprezinta viitorul mijloacelor de plata.

Studiul Tradesilvania/Ipsos prezinta si o evolutie relevanta cand vine vorba de perceptia romanilor despre potentialul crypto ca investitie esentiala. De la o pondere de 41%, identificata de studiul ING, entuziasmul pentru criptomonede ca instrument de investitii a crescut la 66%, in studiul Tradesilvania.

Adoptie servicii criptomonede de catre banci in 2022

Studiul actual mai arata faptul ca 45% dintre romani doresc ca bancile din Romania sa ofere servicii crypto, acesta fiind si un element definitoriu pentru migrarea catre un alt furnizor de servicii financiare. Un exemplu bun in acest sens este penetrarea pietei locale de catre un furnizor de servicii financiare digitale cu peste 16 milioane de clienti la nivel european.

Respondentii studiilor prezentate in articol demonstreaza faptul ca romanii sunt in plina adoptie la scara larga a criptomonedelor. Procentul de 84% de romani care doresc sa achizitioneze criptomonede in viitor reprezinta o schimbare in mentalitatea financiara si un interes ridicat pentru un sistem financiar alternativ. In acelasi timp, procentul ridicat care doreste implicarea bancilor in ecosistemul crypto indica spre faptul ca romanii doresc ca tranzitia spre finantele descentralizate sa se faca impreuna cu institutiile financiare consacrate.

Pentru detalii despre adoptia criptomonedelor in Romania puteti accesa:

Studiu de piata iSense 2018: https://www.isensesolutions.ro/studiu-isense-solutions-ce-cred-romanii-despre-criptomonede/

Studiu de piata ING/Ipsos 2018: https://think.ing.com/uploads/reports/ING_International_Survey_Mobile_Banking_2018.pdf

Facts Sheet Ipsos/Tradesilvania 2022: https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2022-02/Ipsos_Evaluarea%20gradului%20de%20adop%C8%9Bie%20a%20criptomonedelor%20%C3%AEn%20Rom%C3%A2nia.pdf

Studiu de piata INSSE: https://insse.ro/cms/ro/tags/accesul-populației-la-tehnologia-informației-și-comunicațiilor

Platforma Tradesilvania ofera acces la 47 de criptomonede si 107 paritati de tranzactionare in aplicatia mobila si web, servicii OTC (Over the Counter), de asset management, custodie si infrastructura financiara blockchain pentru persoane fizice, companii si institutii. Deschide un cont Tradesilvania pe persoana fizica sau juridica si tranzactioneaza crypto pe platforma premium de investitii din Romania!