Analiza piata crypto - elemente principale

Analiza piata crypto - elemente principale

Investitorii interesati de piata activelor digitale trebuie sa faca o analiza tehnica atat contextului economic larg, cat si elementelor specifice care tin de piata crypto, cum sunt ciclicitatea bine definita sau dominatia Bitcoin.

Cei interesati de investitiile crypto trebuie sa stie ca analiza crypto nu este cu mult diferita fata de orice alta analiza de active, dar este un punct de plecare bun pentru primul pas in piata crypto.

O persoana sau o companie interesata de piata crypto trebuie sa-si inceapa analiza crypto prin contextul macroeconomic. Primul indice relevant este evolutia dolarului american (DXY), care urmareste evolutia USD in comparatie cu celelalte valute de referinta. Din punct de vedere istoric, atunci cand dolarul se depreciaza, piata crypto creste.

Un al doilea aspect care trebuie luat in considerare cand un investitor face analiza crypto tine de evolutia pietelor de capital. Perioadele de crestere (bull market), scadere (bear market) si de stagnare din pietele internationale incep sa se suprapuna din ce in ce mai mult cu piata crypto. In contextul actual, scaderile din pietele de capital pot avea un impact si mai mare asupra ecosistemului crypto fata de perioadele trecute.

De asemenea, este important ca un investitor sa faca o analiza tehnica la principalii indici bursieri, cum sunt S&P 500 si Dow Jones Industrial Average. Cei doi indici internationali sunt foarte importanti pentru evolutia activelor digitale.

S&P 500 si Dow Jones Industrial Average indica spre sanatatea economica a unui stat precum SUA, care este probabil cea mai importanta economie din lume. Daca economia prezinta probleme, nicio clasa de active considerata riscata, cum sunt criptomonedele, nu va evolua in mod semnificativ, deoarece investitorii vor incepe sa se indrepte spre active mai putin riscante.

Investitorii care intra in piata crypto trebuie sa tina cont de specificul pietei, un aspect pe care nu il iau in considerare multi traderi care provin din domeniul Forex. Ciclicitatea pietei este o notiune de referinta atunci cand se discuta despre investitii in active digitale, intrucat exista un moment foarte bine definit pentru declansarea unui nou ciclu de crestere. Procesul care determina o perioada de cresteri se numeste halving si se definesete prin injumatatirea recompensei pe care o incaseaza minerii din partea retelei pentru validarea tranzactiilor. Procesul de halving are loc odata la aproximativ 4 ani.

Totodata, specificul pietei inseamna si volatilitate ridicata, un aspect extrem de important cand vine vorba despre piata criptomonedelor. In cazul scaderilor surprinzatoare, acestea pot avea un rol important, deoarece pot corecta excesele din trecut.

Investitorii interesati de piata crypto trebuie sa tina minte ca Bitcoin (BTC) este cea mai populara moneda si reprezinta peste 45% din capitalizarea intregii piete crypto. Atunci cand faci o analiza crypto, este important sa compari randamentul unei criptomonede la evolutia BTC, deoarece este un indice semnificativ in calculul randamentului real.

La fel ca in pietele de capital, unde investitorii institutionali sunt in cautarea unui randament care depaseste evolutia principalilor indici, trebuie sa foloseasca evolutia BTC ca un indicator de masurare a randamentului.

Aflati mai multe despre analiza crypto si analiza tehnica crypto in cadrul emisiunii Crypto Club, realizata de Ziarul Financiar, in parteneriat cu platforma premium de tranzactii Tradesilvania.com: