Analiza saptamanala piata crypto (02 - 08 ianuarie 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (02 - 08 ianuarie 2023)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Anul 2023 a venit in piete cu un sentiment investitional imbunatatit comparativ cu finalul lui 2022 si am vazut astfel cresteri pe toate activele financiare, inclusiv in piata crypto.
Starea pozitiva resimtita pe bursele globale poate fi pusa pe baza unui “relief rally”, conform opiniilor multor analisti, un raliu care vine sa linisteasca putin “apele” dupa perioada turbulenta de la finele lui 2022.
Bitcoin si Ethereum au urcat pana in zonele de 17.000 USD, respectiv 1.300 USD, in timp ce unele proiecte din top 100 au avut aprecieri importante: SOL +40%, ETC +28%, NEAR +25%, SAND +22% sau GRT +21%.
Datele macro-economice denota faptul ca economia mondiala poate suferi o incetinire importanta in perioada urmatoare, insa, de asemenea, sunt indicii care arata ca situatia nu ar fi atat de grava precum se preconiza initial, astfel incat unii investitori re-intra la cumparare in speranta unei reveniri a activitatii economice in a doua parte a anului 2023.
In piata crypto, dupa colapsul FTX, in saptamanile recente am vazut alte companii importante care au anuntat probleme de pe urma acestui eveniment, printre care Genesis/DCG sau Huobi. Totusi, avand in vedere ca preturile activelor digitale nu au fost impactate semnificativ de aceste stiri negative, poate indica faptul ca presiunea de vanzare cauzata de astfel de evenimente s-a diminuat.

Capitalizarea Totala a Activelor Digitale se mentine peste zona de suport  de la 750 miliarde USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Prima saptamana din 2023 adus o crestere usoara pentru Bitcoin, de aproximativ 3%, ducand pretul pana in zona de 17.000 USD.
Cel  mai important crypto-activ se afla, pentru a 8-a saptamana consecutiv, in statusul de miscare laterala/fara directie clara, de dupa evenimentul soc al colapsului FTX.
Din punct de vedere al analizei tehnice, inca ne aflam cu BTC sub spectrul trendului major descrescator inceput in Noiembrie 2021, cu pretul sub media mobila de 200 de saptamani si fara vreun impuls ascendent important in ultimele luni.
Pare ca asistam la o perioada de acumulare in zona de 16.000 USD - 17.000 USD, iar pretul asteapta un semnal relevant pentru a sparge aceasta zona, in oricare dintre cele doua directii.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Pe graficul zilnic, vedem ca BTC a reusit sa nu scada sub minimul atins in 20 Noiembrie 2022, ceea ce poate indica o relativa stabilizare peste linia de trend ascendent recent (linia albastra). Daca vom vedea continuarea sentimentului pozitiv recent, un prim target pentru BTC ar fi in zona de 18.000 USD - fostul maxim al ultimelor 2 luni.
Totusi, daca turbulentele vor re-aparea in piete si vom vedea scaderi pe bursele de actiuni, nu este exclusa o spargere in jos a trendului recent si o re-testare a minimului de la 15.500 USD.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Beneficiind de pe urma sentimentului pozitiv din piete, tokenul retelei Ethereum - ETHER - a inceput anul intr-o nota pozitiva si a avut o apreciere de aproximativ 6% pana in zona de 1.275 USD.
Noile date din piata arata faptul ca aproximativ 13% din cantitatea totala de ETH aflata in circulatie a fost “blocata” in servici de staking, un nou maxim istoric. Aceste cifre arata atat increderea investitorilor in privinta viitorul retelei Ethereum, cat si faptul oferta de ETH ce va fi disponibila in piata se va diminua, ceea ce va putea impacta in mod pozitiv pretul.
Analiza graficului saptamanal de pret ne confirma tiparul de “tranzactionare in triunghi”, un tipar care, in teorie, configureaza o zona de acumulare, cu potential de spargere puternica a acestei zone odata ce un impuls important va fi transmis in piata.
Deocamdata, trendul pare incert astfel incat oricare dintre directii poate fi luata in calcul.

Joi, 12 Ianuarie, va fi anuntata inflatia in SUA pe luna Decembrie 2022, si, asa cum am sesizat in ultimele luni, influentele macro-economice isi pot pune amprenta si asupra evolutiilor din piata crypto, astfel ca o miscare impulsiva poate veni in zilele urmatoare.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Dupa ce a spart in jos minimul anului 2022 din zona de 40 USD, eGold pare a se fi consolidat in jurul valorii de 33-35 USD, cu tranzactionare destul de lina in ultimele doua saptamani.
Evolutiile EGLD din lunile recente ne-au aratat faptul ca in lipsa unui eveniment major semnificativ, pretul activului digital se misca fara volatilitate ridicata si in corelatie cu miscarile generale ale pietei.
Astfel, chiar daca am avut stiri si anunturi importante din partea echipei MultiversX (fosta Elrond), evolutiile tokenului retelei au fost mai degraba influentate de impulsurile de moment ale intregii piete.
In acest context, pentru a iesi din starea recenta de apatie a EGLD, este nevoie de un trigger important la nivel macro.
In astfel de momente de acalmie, investitorii care au incredere pe termen lung in perspectivele proiectului MultiversX pot vedea in acest pret al EGLD o buna oportunitate de acumulare.
Insa, potentiale turbulente pe pietele financiare, care sa duca pretul catre noi minime recente, nu sunt de neglijat.

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
LDO +57%
SOL +40%
ETC +28%
NEAR +25%
SAND +22%
Scaderi
HT -9%
TRX -4%
TON -3%
GMX -2%
OKB -1%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.