Analiza saptamanala piata crypto (04 - 10 aprilie 2022)
Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.
Evolutie piata criptomonede
Piata crypto a trecut printr-o saptamana de corectie iar Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a revenit sub pragul de 2 trilioane USD.
Dupa cresterile sustinute incepute in luna Martie, era inevitabila o perioada de scaderi determinate de corelatia crypto-activelor cu evolutia burselor internationale de actiuni.
Pietele financiare la nivel global au avut de suferit in ultimele zile pe fondul indiciilor ca bancile centrale din intreaga lume vor inaspri conditiile de pe piata monetara, cu scopul de a contracara inflatia galopanta. O astfel de masura de restrangere cantitativa monetara va avea ca si impact incetinirea economiei, prin urmare bursele au trecut prin zile de scaderi importante dupa aceste anunturi.
In particular in sfera activelor digitale, in saptamana recent incheiata am vazut discursul Secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care a adus cuvinte pozitive domeniului crypto, subliniind caracterul inovativ al acestui segment si cu potential transformativ major pentru viitorul tranzactiilor financiare.
Chiar daca in ultima perioada am observat un ton ceva mai prietenos din partea autoritatilor financiare la nivel global de abordare a activitatii crypto, pentru miscarile de preturi din piata crypto trebuie sa ne uitam cu atentie si la evolutia burselor de actiuni, deoarece, asa cum am vazut recent, tinde sa existe o corelatie tot mai stransa in ceea ce priveste directia, cel putin pe termen scurt, intre aceste clase de active.
Dominanta BTC in totalul activelor digitale s-a mentinut sub pragul de 42%, intr-o saptamana in care majoritatea altcoinurilor au evoluat mai prost decat BTC, fiind cunoscut faptul ca in perioade de scaderi, BTC tinde sa se comporte mai stabil decat celelalte criptomonede.
BTC-ul s-a corectat cu aproximativ 10% in saptamana recent incheiata, pretul continuand traiectoria descendenta de dupa respingerea din media mobila de 200 zile (culoarea mov).
Este posibil sa gasim un suport la aceasta scadere in zona mediei mobile de 50 zile (culoarea rosie), in jurul nivelului de 42.000 USD. Un rebound puternic de aici ar putea re-aduce pretul catre 48.000 USD, insa pentru acest scenariu trebuie sa avem “sustinere” din partea burselor de actiuni, pentru corelarea miscarilor.
O potentiala deschidere negativa de saptamana pe burse, ar putea trage pretul BTC sub nivelul de 42.000 USD, catre vechiul suport de unde a pornit cresterea din luna Martie, si anume 37.000 USD.
In acest moment, directia pe termen scurt-mediu a BTC este dificil de estimat, pretul BTC-ului fiind intr-un teritoriu neutru - intre cele doua medii mobile care, in general, dau o buna si corecta imagine asupra trendului unui activ.
Asa cum s-a intamplat in ultima perioada, este posibil sa asistam in continuare la corelarea miscarilor din piata crypto, cu cele de pe pietele financiare internationale.
ETH a avut, de asemenea, o saptamana de corectii, pretul coborand pana jurul valorii de 3.200 USD.
Am avut noi update-uri privind trecerea la versiunea Ethereum 2.0, care se preconizeaza a avea loc in vara acestui an, si care, avand la baza un consensus-mechanism de tip Proof-of-Stake, va duce la reducerea emisiilor de carbon in procesul de minare ETH cu 99%, facand practic reteaua Ethereum “carbon free”. De asemenea, este estimat ca mult mai putine monezi Ether sa fie minate, astfel incat se va crea un efect deflationist pe ETH, ceea ce, teoretic, va duce la un deficit de oferta raportat la cerere, cu impact pozitiv in pret.
In ciuda acestor noutati, pretul ETH a fost tras in jos de miscarea generala a pietei, ceea ce arata inca o data ca, in aceste momente, sentimentul general de pe pietele financiare este cel care dicteaza si miscarile de pret din piata crypto.
Un rebound de aici ar putea re-trimite pretul catre maximul recent de la 3.5000 USD, insa nu este exclusa nici continuarea retragerii, pana in zona de 2.900 USD, unde se afla media mobila de 50 zile.
In ton cu piata, EGLD a continuat retragerea dupa ce pretul a fost respins in jos din rezistenta de la 205 USD, iar acum eGold se tranzactioneaza in jurul valorii de 165 USD.
In lipsa unor stiri sau update-uri care sa miste semnificativ volumele pe EGLD, investitorii nu au generat interes la cumparare, astfel ca scaderile nu au intalnit niciun obstacol important iar pretul a atins media mobila de 50 zile (culoarea rosie).
Daca trendul general isi va reveni in zilele urmatoare, este posibil sa asistam la o respingere in sus din acest indicator, cu target catre maximul recent anterior, 205 USD.
Insa, daca miscarea de scadere din ultimele zile isi va continua cursul, foarte probabil si pretul EGLD se va corecta catre zona de 140 USD.
Stiri criptomonede
- Companiile americane Tesla, Block (fondata de fostul CEO al Twitter, Jack Dorsey) si Blockstream vor lansa un parteneriat prin care vor dezvolta facilitati de minare Bitcoin in statul Texas, folosind energie din surse regenerabile.
Sursa: Tesla, Block and Blockstream to mine bitcoin off solar power in Texas - Operatorul uneia dintre cele mai mari burse de derivative la nivel global, CME Group din Chicago, va oferi produse de investitii futures cu activ suport Cardano si Solana, dupa ce in urma cu cativa ani, CME a lansat contracte futures pe BTC si ETH.
Sursa: CME Group is considering altcoin futures on Solana and Cardano - Gigantul american de e-commerce Shopify va oferi comerciantilor posibilitatea de a accepta plati in Bitcoin de la clienti, in urma dezvoltarii unui parteneriat cu compania de plati Strike, care, la randul ei a integrat solutia tehnica Lightning Network pentru aceasta facilitate.
Sursa: Strike integrates with Shopify so merchants can accept Bitcoin payments
Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile
Cresteri | |
---|---|
MINA | +18% |
NEAR | +7% |
XMR | +6% |
DOGE | +2% |
KAVA | +2% |
Scaderi | |
---|---|
WAVES | -53% |
ZIL | -38% |
XTZ | -23% |
SOL | -20% |
NEO | -20% |
Limitarea raspunderii
Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.
Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.
Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.
Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.