Analiza saptamanala piata crypto (04 - 10 Octombrie 2021)
Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.
Evolutie piata criptomonede
Am avut parte de inca o saptamana pozitiva pe piata crypto, momentumul de crestere din ultima perioada fiind in continuare activ, iar sentimentul in randul investitorilor este pe un trend ascendent.
Dupa ce efectele stirilor negative din China s-au dispersat, piata si-a indreptat atentia catre ceea ce pare a fi subiectul toamnei, si anume posibilitatea aprobarii de catre autoritatea de supraveghere financiara din financiara din SUA a unui ETF cu activ suport Bitcoin, insusi presedintele acestei institutii avand reputatia de crypto-friendly.
Asa cum mentionam in raportul anterior, lansarea unui astfel de produs de investitii va putea genera un flux important de capital catre piata crypto, venit in principal din partea acelor investitori institutionali care, momentan, intampina bariere legate de reglementare si norme de conformitate pentru a putea investi in active digitale.
Pe fondul acestui ton pozitiv, capitalizarea totala a pietei crypto - Crypto Total Market Cap - a crescut cu aproximativ 8%, pana la nivelul de 2.34 trilioane USD, putin sub maximul istoric atins in luna Mai.
BTC Dominance in totalul capitalizarii de piata a crescut catre ponderea de 44%, Bitcoinul fiind locomotiva revenirilor pietei dupa perioada de scaderi. Este posibil ca aceasta pondere sa se mentina si poate chiar sa creasca, pe masura ce aprobarea unui ETF va deveni din ce in ce mai actuala.
De obicei, in comportamentul investitorilor din piata crypto se poate distinge un tipar, si anume: ciclurile de crestere sunt activate de evolutia pozitiva a BTC-ului, ca mai apoi, odata cu atingerea unor niveluri majore pe cea mai importanta cryptomoneda, investitorii sa marcheze profitul din aceasta crestere si sa il redirectioneze catre altcoins, generand asa-numitele altcoin-seasons. Nu este exclus sa asistam la acelasi scenariu in aceasta toamna.
BTC-ul a avut o saptamana extrem de buna, reusind sa sparga rezistanta de la 53.000 USD pe volum sustinut(partea de jos a graficului) si generand o crestere saptamanala de aproximativ 15%. Ultimele zile au adus o consolidare in zona de 53.000-56.000 USD pe volume in scadere, semn ca pretul ia o mica pauza.
Ce este de remarcat in ultima perioada vine dinspre activitatea marilor portofele de BTC, care, in perioada de evolutie laterala din zona 40-45k USD au acumulat cantitati mari de BTC, iar multe voci din piata sustin ca aici au intrat la cumparare marii jucatori institutionali. Acesta poate fi un semn de incredere foarte important pentru evolutia viitoare a Bitcoinului si a intregii piete crypto.
Din punct de vedere al analizei tehnice, putem asista la cateva zile de consolidare (sau chiar usoare corectii) a pretului la nivelurile actuale, ca mai apoi sa vedem inca o runda de cresteri care sa duca BTC-ul catre maximul istoric de 64.000 USD.
ETH-ul a fost mai retinut in evolutia saptamanala, astfel ca pretul a fluctuat in jurul nivelului de 3.500 USD, care pare a fi o zona de consolidare. De asemenea, volumele din ultimele zile au fost destul de mici, semn ca piata este in modul de wait-and-see.
Din punct de vedere al utilizarii, Ethereum a atins un numar record de 62 de milioane de adrese/utilizatori, o crestere de peste o treime fata de aceeasi perioada a anului trecut. Activitatea in zona DeFI pe reteaua Ethereum este de asemenea in continua expansiune, astfel incat aspectele fundamentale ale ETH pozitioneaza crypto-valuta spre o evolutie viitoare pozitiva.
Pentru acest scenariu, avem nevoie de o strapungere puternica a rezistentei de la 3.700 USD coroborata cu volume in crestere, care va relua trendul ascendent cu target catre maximul recent de 4.000 USD.
Elrond (EGLD) a anuntat in aceasta saptamana un parteneriat cu dealerul de autoturisme Autoworld prin care clientii acestuia din urma vor putea plati pentru automobilele achizitionate utilizand moneda EGLD. Aceasta este o etapa importanta in ceea ce priveste adoptia de masa a EGLD ca mijloc de plata. In privinta activitatii tehnice, compania din Sibiu a anuntat mai multe parteneriate in sfera crypto, care vor duce atat la o mai mare utilizarea a retelei, cat si la o vizibilitate crescuta a Elrond in aria tehnologiilor blockchain (vezi https://twitter.com/elrondnetwork)
Pretul EGLD a avut o saptamana neutra, cu o zi puternica de crestere (08 Oct - data anuntului colaborarii cu Autoworld) care a dus pretul peste rezistenta de la 260 USD, ca mai apoi sa observam o retragere catre nivelul de 250 USD. Un lucru pozitiv de observat este faptul ca ascensiunile de pret sunt bazate pe volume in crestere, iar pe scadere se diminueaza valorile tranzactionate, astfel ca putem vedea in aceste retrageri o evolutie naturala de corectie, nu neaparat o schimbare de trend.
Pentru a incerca retestarea maximului de 300 USD, trebuie sa vedem o spargere convinsa a zonei de 260-270 USD.
Stiri criptomonede
- US Bank, una dintre cele mai mari banci din SUA, va lansa un serviciu de custodie prin care va pastra in siguranta detinerile de Bitcoin pentru clientii institutionali (fonduri de investitii,fonduri de pensii etc.). Dupa ce am vazut numele mari ale Wall-Street-ului, ca JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup, ca incep sa ofere servicii de tranzactionare pentru anumiti clienti, iata ca si bancile specializate pe custodie si depozitare isi fac intrarea pe piata crypto, astfel incat investitorii institutionali vor avea la dispozitie intreg spectrul de servicii de investitii, la fel ca in cazul activele financiare clasice (actiuni, obligatiuni etc.)
US Bank launches bitcoin custody service as institutions race to cater to crypto demand - Compania de plati online MoneyGram a anuntat un parteneriat cu Stellar Development Foundation (a carei cryptomoneda este Stellar Lumens - XLM) pentru a utiliza tehnologia blockchain a acestora din urma cu scopul de a permite clientilor sa efectueze plati in stablecoinuri (ex. USDC).
Moneygram partners with Stellar blockchain for stablecoin payouts - Intr-un raport al bancii de investitii de pe Wall-Street, JP Morgan, se arata ca, in aceasta perioada inflationista, investitorii institutionali isi indreapta atentia catre Bitcoin, in detrimentul aurului, care era vazut pana acum ca si principalul activ prin care se hedge-uiau (pastra valoarea) clientii in perioada cu inflatie crescuta. Nu de putine ori s-a spus despre Bitcoin ca este varianta digitala a aurului (Gold 2.0) si, de asemenea, ca este noul activ de tip “store of value” folosit pentru protectie impotriva inflatiei.
JPMorgan Says Institutional Investors Are Replacing Gold With Bitcoin
Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile
Cresteri | |
---|---|
SHIB | +225% |
STX | +60% |
KLAY | +52% |
ONE | +50% |
FTM | +48% |
Scaderi | |
---|---|
OMG | -17% |
AVAX | -14% |
XTZ | -13% |
SRM | -12% |
SOL | -10% |
Limitarea raspunderii
Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.
Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.
Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.
Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.