Analiza saptamanala piata crypto (07-13 februarie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Piata crypto a incheiat o saptamana mixta, in care, dupa un inceput bun ce continua trendul de revenire din ultimele doua saptamani, directia de crestere a fost reversata de tensiunile geo-politice din zona Rusia-Ucraina, tensiuni care au dus la o scadere generalizata pe pietele financiare internationale in ultima parte a saptamanii.
Sentimentul investitorilor din piata activelor digitale se afla pe un trend de revenire, cu indicatorul Fear&Greed Index la niveluri neutre - in jur de 40, iar aceasta revenire a fost bazata pe stirile tot mai frecvente referitoare la adoptia crypto din partea marilor companii globale si, de asemenea, a fost influentata pozitiv si de schimbarea radicala de optica din partea autoritatilor financiare din Rusia, unde, daca la inceputul anului, Banca Centrala milita pentru interzicerea tranzactiilor cu crypto-monede, acum, la insistenta Ministerul rus de Finante, se doreste reglementarea crypto-activelor ca si mijloc de plata acceptat oficial. O astfel de miscare ar reprezenta un pas urias in privinta adoptiei de masa a activelor digitale, dat fiind ca Rusia este una dintre cele mai mari piete crypto din lume.
Cu toate acestea, in ultimele zile ale saptamanii am vazut o scadere semnificativa pe toate pietele financiare ale lumii, scadere cauzata de intensificarea riscurilor unei invazii rusesti in Ucraina, ceea ce a dus la cresterea aversiunii fata de risc pe piete, iar activele crypto s-a corelat in scadere cu restul activelor financiare.
In acest context, Capitalizarea Totala a Activelor Digitale - Crypto Total Market Cap - a scazut de la nivelul de 2 trilioane USD, catre zona de 1.88 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Dominanta Bitcoin ca si pondere in totalul pietei crypto a crescut catre nivelul de 43%, investitorii preferand sa se protejeze fata de volatilitate extrema prin cumparare de BTC in detrimentul altcoin-urilor, fiind bine-cunoscut faptul ca in perioade de incertitudini si scaderi, BTC-ul are o evolutie mai stabila comparativ cu miscarile generale ale celorlalte active digitale (in perioada Bear-Market-ului din 2018, BTC Dominance a crescut de la 35% la peste 70% in cateva luni).

sursa: tradingview.com - grafic Daily

BTC-ul a avut o evolutie usor pozitiva in ultima saptamana, cu pretul mentinandu-se peste nivelul de 40.000 USD.
Din punct de vedere al analizei tehnice, Bitcoin se afla intr-o zona neutra - a spart in sus linia trendului descrescator inceputa in luna Noiembrie 2021, dar, in continuare se afla sub media mobila de 200 zile (culoarea mov), indicator foarte relevant in ceea ce priveste directia pe termen mediu-lung.
Retragerile de pret din ultimele zile nu au directa legatura cu activitatea din piata crypto, ci sunt mai degraba corelate cu evolutia generala din pietele financiare internationale, care se afla intr-o stare de incertitudine cauzata de riscurile geo-politice din Estul Europei.
De altfel, conform unei analize a celor de la Glassnode, balanta de Bitcoin tinut pe exchange-uri este la minimul din ultimii 3 ani, semn ca investitorii retrag BTC-ul in portofele virtuale private cu scopul  pastrarii acestora pe termen lung. Aceasta miscare denota increderea jucatorilor din piata crypto cu privire la viitorul BTC.
Pe termen scurt, in functie de evenimentele de la nivel macro, este posibil sa asistam in continuare  la turbulente pe pietele financiare, care sa fie transpuse si in piata crypto.
Insa, daca vom avea o stabilizare si o calmare a situatiei politice din zona Rusia-Ucraina, putem vedea BTC-ul mergand catre 200 moving-average - 48.000 USD.
In continuare, avem nevoie de volume in crestere pentru validarea reversarii de directie si repunerea convinsa a BTC pe trend crescator.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Dupa o crestere de peste 50% in ultimele saptamani, care a dus pretul tokenul retelei Ethereum pana in zona de 3.300 USD, fata de minimul de 2.150 USD din luna Ianuarie, ETH a avut o corectie recenta in ton cu piata, ce a coborat pretul sub 3.000 USD.
In continuare, principalul catalizator al activitatii pe reteaua Ethereum vine din tranzactiile cu NFT-uri, in special de pe platforma OpenSea, unde volumul agregat in ETH este la niveluri record.
Chiar daca ceilalti competitori de Layer 1 -Solana, Cardano, Polkadot, Avalanche, Elrond - vin puternic din urma, atat pe segmentul de NFT’s, cat si pe DeFi, Ethereum se mentine ca si retea dominanta in ceea ce priveste activitatea pe acest tip de dApps, in ciuda comisioanelor mari de tranzactionare.
Analiza de pret pe ETH ne arata o strapungere a trendului crescator, urmata de o retestare in jos. Acest tipar este specific unei reversari de trend, care, daca pretul va respinge in sus din linia de trend, va confirma repunerea pe directie pozitiva. Ceilalti indicatori arata o miscare neutra si neclara (RSI, 200 moving average), de aceea, trebuie urmarit cu atentie ce se intampla pe pietele internationale, pentru a putea determina directia ETH din perioada imediat urmatoare.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

EGLD s-a decuplat de la evolutia de ansamblu a pietei crypto si a generat o crestere de aproximativ 30% in ultima saptamana, pana la nivelul de 200 USD.
Miscarea pozitiva a avut la baza o intensificare organica a activitatii de pe reteaua Elrond, unde, pe langa noile listari de tokenuri de pe DEX-ul Maiar, care creste astfel ecosistemul tokenurilor de tip ESDT, avem si o efervescenta sporita in ceea ce priveste mintarea si tranzactionarea NFT-urilor, cu proiectul de NFT’s al celor de la Subcarpati, cel mai nou si in voga proiect de acest gen.
Astfel, se confirma dinamica celor de la Elrond, care este unul dintre proiectele de infrastructura cu cele mai multe livrari, update-uri si proiecte, din top 50-100 crypto, iar, asa cum ne-a obisnuit echipa din Sibiu, vor urma noi dezvoltari aduse retelei, care va crea din Elrond un jucator de top pe piata activelor digitale.
Din punct de vedere al pretului, am observat o spargere in sus a trendului de scadere din ultimele doua luni, urmata de o retragere, sub forma unei respingeri din indicatorul media-mobila-200 zile. Acest indicator actioneaza de multe ori ca si zona de suport-rezistenta, iar o posibila trecere convinsa peste linia mov a 200-moving-average va confirma re-intrarea EGLD pe trendul major de crestere.
Pana atunci, este posibil sa asistam la o re-corelare a pretului EGLD cu evolutia generala a pietei.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Cea mai mare companie din lume din domeniul managementului de fonduri de investitii - BlackRock - cu active de peste 10 trilioane USD, va intra in domeniul crypto prin crearea unei platforme unde clientii institutionali ai companiei vor putea tranzactiona crypto-active si de asemenea, vor putea accesa credite de la BlackRock, punand ca si garantie active digitale.
    BlackRock Planning to Offer Crypto Trading
  • Un fost director executiv al celei mai mari banci de investitii din lume, JP Morgan, va prelua functia de CEO la proiectul crypto Algorand. Pe langa experienta din cadrul JPM, executivul vine cu ani de munca in cadrul bursei Nasdaq si Trezoreria SUA, iar astfel de mutari, din finantele clasice catre proiectele crypto vin sa intareasca viziunea pozitiva asupra impactului pe care il va avea domeniul crypto in viitorul economiei mondiale.
    Former JPMorgan Exec Named Algorand Foundation CEO
  • Departamentul de Trezorerie al SUA a mentionat recent ca “minerii”, agentiile de staking si developerii din sfera crypto nu vor trebui sa faca raportari fiscale, asemeni brokerilor. Acest anunt vine sa lamureasca si sa elibereze din tensiunea generata de potentiala impunere catre aceste categorii de jucatori din piata crypto a unor obligatii de raportare fiscala, ce ar fi determinat multi astfel de participanti sa renunte sau sa incerce o relocare din SUA catre zone mai prietenoase din punct de vedere al reglementarilor.
    US Treasury reiterates that the IRS won't consider crypto miners, stakers or coders to be brokers

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
SHIB +31%
EGLD +28%
XRP +26%
KDA +24%
CEL +18%
Scaderi
CRV -16%
NEAR -15%
SNX -15%
SOL -14%
RUNE -12%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.