Analiza saptamanala piata crypto (09 - 15 ianuarie 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (09 - 15 ianuarie 2023)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


A doua saptamana a lunii ianuarie a adus exuberanta pe piata crypto si am vazut cresteri spectaculoase pe intreg spectrul activelor digitale, in ton cu evolutia pietelor financiare internationale.
Sentimentul in randul investitorilor s-a imbunatatit considerabil fata de finele anului 2022, pe fondul datelor privind inflatia in scadere din SUA. Cea mai importanta economie a lumii ar putea determina Banca Centrala SUA - FED, sa incetineasca si nu peste mult timp, sa opreasca majorarile dobanzii de referinta, asftel incat accesul la credite sa devina mai putin restrictiv. Aceste actiuni de restricionare monetare ale FED-ului si ale bancilor centrale de la nivel global, au fost principalul declansator al scaderilor resimtite pe pietele internationale in 2022.
Astfel, pe fondul unei stari pozitive in piete am vazut clasele de active financiare considerate purtatoare de risc (actiuni, marfuri, crypto) apreciindu-se semnificativ in saptamana recent incheiata.

Bitcoin si Ethereum au crescut cu peste 20%, pana in zonele de 20.000 USD, respectiv 1.500 USD.

De asemenea, alte active crypto din top 100 au consemnat aprecieri spectaculoase: SOL +70%, MANA +65%, COMP +52%, ZIL +45% sau AVAX +40%.

Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a urcat pana in zona de 950 miliarde USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin a avut cea mai buna evolutie saptamanala din luna Martie 2022 incoace, si a revenit peste pragul de 20.000 USD, dupa o crestere de aproximativ 20%.
Zona de 20.000 USD este nivelul de unde BTC a inceput scaderea cauzata de colpasul FTX, astfel, putem spune ca, cel putin pentru moment, Bitcoin a sters efectul in pret al acestui faliment care a zguduit piata crypto pe finalul lui 2022.
Analiza tehnica ne arata ca inca suntem sub media mobila de 200 saptamani (culoare mov), unul dintre cei importanti indicatori de trend de termen lung, astfel incat avem nevoie de o urcare a pretului BTC peste zona de 25.000 USD pentru a putea confirma o reversare majora de trend.
Volumele de tranzactionare au fost peste media ultimelor luni, ceea ce denota o stare de euforie in piata, euforie care se poate prelungi daca si pe bursele de actiuni vom vedea continuarea trendului recent de aprecieri.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Pe graficul zilnic, observam ca BTC a trecut peste media mobila de 200 zile, ceea ce ar putea insemna configurarea unui trend ascendent pe termen scurt. Daca impulsul de moment va continua si in zilele urmatoare, targetul de pret vizat de BTC va fi zona de 22.500 USD Β (linia albastra).
De urmarit ce se va intampla dupa aceste zile consecutive de cresteri sustinute. O serie de corectii sau o mentinere de trend? Foarte posibil este ca sentimentul general de pe bursele internationale sa influenteze direct si evolutia pietei crypto.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a avut, de asemenea, o saptamana foarte buna, pretul reusind sa treaca peste nivelul de 1.500 USD, pentru prima data de la inceputul lunii noiembrie 2022.
Tokenul retelei Ethereum se tranzactioneaza peste media mobila de 200 de saptamani, iar daca pretul se va stabiliza deasupra zonei de 1.400-1.500 USD putem spera intr-o revenire a trendului ascendent.
Principalul eveniment din perioada urmatoare pentru Ethereum va fi upgrade-ul denumin β€œShanghai”, in urma caruia se vor putea scoate de la staking tokenurile ETH blocate pe diferite platforme de staking. Acest lucru va fi de o importanta majora deoarece va avea rolul de a valida beneficiile de staking ale mecanismului Proof-of-Stake, mecanism la care ETHER a trecut recent, in anul 2022.
Pe termen scurt, asa cum s-a intamplat in ultimele luni, principalul driver pentru evolutia pretului ETH va fi starea generala din piete resimtita in randul investitorilor.

Pe graficul saptamanal, vedem urmatoarele target-uri la 1.700 USD, respectiv la 2.000 USD, in scenariul continuarii miscarilor ascendente.
O corectie ar putea cobora ETH pana la media mobila de 200 de saptamani, in zona 1.300 USD.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

eGold s-a apreciat cu aproximativ 20% in saptamana recent incheiata, pana la nivelul de 40 USD.
Beneficiind de pe urma euforiei din piete, tokenul retelei romanesti MultiversX (fost Elrond), a revenit la zona importanta de 40 USD, zona unde pretul a oscilat de mai multe ori in trecut.
Daca va reusi sa treaca sustinut peste acest nivel, nu este exclusa o urcare pana la 50 USD, in prima faza.
Asa cum am observat istoric, altcoinurile - activele digitale altele decat BTC si ETH - sunt corelate puternic cu evolutia celor mai importante doua criptomonede, astfel incat orice evolutie viitoare si a EGLD va fi influentata de acestea.
Perspectivele particulare ale MultiversX fac din reteaua dezvoltata la Sibiu unul dintre cele mai apreciate proiecte crypto de romani, iar faptul ca pretul se afla la un nivel atat de redus comparativ cu evolutia istorica, poate reprezenta un punct bun de intrare.
Totusi, inca nu putem spune cu certitudine ca trendul major descendent din piata crypto s-a incheiat, astfel ca potentiale corectii nu sunt excluse nici pe eGold.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
SOL +70%
MANA +65%
OP +62%
HNT +60%
ZIL +45%
Scaderi
- -
- -
- -
- -
- -

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, Β isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.