Analiza saptamanala piata crypto (11 - 17 aprilie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Activele digitale au trecut printr-o perioada de evolutii oscilante in ultimele zile, pe fondul mentinerii incertitudinii din pietele internationale, investitorii cautand mai degraba “refugiu” in activele considerate mai stabile, in special Dolarul american.
Presiunile inflationiste la nivel global determina tot mai multe banci centrale sa ia masuri de majorare a dobanzilor de referinta, ceea ce ar putea aduce o incetinire economica prin crearea unor conditii mai restrictive privind accesul la credite bancare, iar acest lucru determina jucatorii din pietele financiare sa vanda activele cu profil de risc  mai ridicat, intre care se numara si crypto-activele.
Desi multe voci din piata vad in valutele digitale, si in special in Bitcoin, un bun plasament impotriva inflatiei, datorita ofertei limitate de BTC, evolutia recenta din piata crypto a fost determinata in principal de corelarea cu bursele de actiuni, care au avut o performanta slaba pe fondul temerilor privind incetinirea economiei mondiale si a riscului cauzat de conflictul din Ucraina.
In ciuda corectiilor recente, stirile pozitive privind adoptia crypto la nivel global sunt din ce in mai numeroase, iar in ultimele zile am vazut o propunere legislativa din partea autoritatilor din Rusia prin care se doreste certificarea Bitcoin si a altor crypto-valute ca si mijloc oficial de plata. De asemenea, banca centrala a Portugaliei a acordat recent prima licenta unei banci comerciale in scopul oferirii de catre aceasta de servicii crypto catre clientii de retail.
Totusi, pe termen scurt, este posibil sa vedem continuarea volatilitatii pe trend de scadere, in special daca in bursele internationale de actiuni se va mentine starea de incertitudine.
Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a coborat in ultimele zile catre nivelul de 1.8 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Dominanta BTC in totalul activelor digitale se mentine sub pragul de 42%, in lipsa unei directii clare a pietei si a unor miscari semnificative, fie din partea BTC, din partea principalelor altcoinuri.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a continuat corectia inceputa la finalul lunii Martie si a ajuns pana in zona de 40.000 USD.
Pretul a acoborat sub media mobila de 50 zile (culoarea portocalie), semn ca trendul descrescator ar putea mentine directia pana la suportul anterior, de la 37.000 USD (linia albastra).
Totusi, pe termen foarte scurt, pretul BTC poate respinge in sus din suportul intermediar de la 40.000 USD (linia verde), insa o revenire convinsa trebuie sa aduca BTC peste media mobila de 50 zile.
Conform unui raport al firmei de analiza on-chain, Glassnode, nivelul de BTC tinut pe exchange-uri este la minimul din ultimii 3.5 ani, investitorii retragand spre pastrare BTC-ul in portofele private, ceea ce denota increderea privind evolutia crypto pe termen lung.
In astfel de situatii, de limitare a ofertei, daca vom avea parte de revenirea sentimentului pozitiv in piata, putem asista la fenomenul de supply-squeeze (deficit de oferta coroborat cu o cerere crescuta), care va duce la cresterea pretului BTC.
Astfel, actualele perioade de scaderi pot reprezenta bune oportunitati de acumulare BTC la niveluri reduse, pentru un orizont de timp de termen lung.
Pe termen scurt, corelarea pietei crypto cu bursele de actiuni poate duce insa la continuarea scaderilor, in functie de sentimentul general de pe pietele financiare.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a oscilat in jurul valorii de 3.000 USD, unde a intalnit media mobila de 50 zile (culoarea portocalie), acest indicator actionand de cele mai multe ori ca zone mobile de suport/rezistenta, de unde pretul poate sa aiba respingeri.
Daca acest nivel va rezista fara ca pretul Ether sa sparga in jos, putem asista la o recuperare a pretului pana la media mobila de 200 zile (culoarea mov), in zona de 3.500 USD.
Pentru aceasta avem nevoie de o revenire a optimismului in piata si de volume crescute pe zile de “verde”.
O spargere in jos a zonei de 3.000 USD, poate duce ETH pana la fostul suport de la 2.500 USD.
Stirile importante pe fundamentele Ethereum au lipsit in ultimele zile, insa sunt asteptate noi update-uri privind versiunea 2.0 a retelei Ethereum, care este preconizata a intra in functiune in urmatoarele luni.
In continuare, urmarim cu atentie ce va face pretul in jurul nivelului important de 3.000 USD, pentru a determina directia pe termen scurt.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Echipa Elrond a anuntat recent lansarea unui fond de investitii de 40 milioane USD destinat start-up-urilor crypto ce vor crea proiecte in reteaua Elrond, pentru a dezvolta eco-sistemul propriu. Aceasta este o miscare tipica proiectelor de top, astfel de anunturi iesind in ultimele luni de la echipele Avalanche, Solana, Polkadot, Algorand.
Stirea nu reusit totusi sa miste semnificativ in sus pretul tokenului EGLD, a carui evolutie a fost mai degraba influentata de trendul general de pe piata crypto.
Astfel, eGold a fluctuat recent in jurul nivelului de 150 USD, fara miscari ample sau directie clara.
Un avant convins al intregii piete ar putea duce EGLD catre fostul maxim recent de la 200 USD.
Insa, o spargere clara in jos a nivelului de 150 USD ar face cale libera ca eGold sa revina la 125 USD, zona minima atinsa in decursul anului 2022.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
COMP +16%
SHIB +9%
BAT +8%
XRP +7%
NEO +6%
Scaderi
WAVES -10%
HNT -8%
ZIL -8%
ENJ -7%
CELO -5%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.