Analiza saptamanala piata crypto (13 - 19 Septembrie 2021)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Saptamana recent incheiata a readus un usor sentiment pozitiv in piata crypto,  in special datorita  cresterii pe care a avut-o Bitcoin (+4% week), ce pare ca va intra din nou pe trendul crescator dupa ce a inceput sa recupereze pierderile cauzate de crash-ul din 07 Septembrie. Pe acest ton optimist, capitalizarea totala a activelor digitale - Crypto Total Market Cap - a crescut cu aproximativ 3% in ultima saptamana, ajungand in zona de 2.15 trilioane USD.

Un eveniment important al saptamanii trecute a fost interviul sustinut in cadrul Senatului american de catre presedintele Comisiei de Supraveghere Financiara din SUA - Gary Gensler, care a reiterat faptul ca autoritatea pe care o conduce lucreaza intens la elaborarea unui set de reguli si norme prin care sa aduca domeniul crypto-activelor sub tutela reglementarii.

Faptul ca piata nu a reactionat negativ la aceasta stire vine sa confirme ca o supraveghere si o recunoastere din partea autoritatilor nu face decat sa legitimizeze activitatea investitionala din zona crypto, ceea ce ii va oferi o deschidere mult mai larga atat in fata investitorilor, cat si a opiniei publice in general.

Totusi, date fiind incertitudinele legate de cum va arata pachetul de legi menit sa reglementeze industria cryptomonedelor, jucatorii din piata mentin, pentru moment, o doza de precautie in ceea ce priveste alocarile majore de sume catre activele digitale.

sursa: tradingview.com

Dominanta Bitcoinului in totalul capitalizarii de piata a crescut usor in saptamana recent incheiata catre nivelul  de 42%,  fiind bine-cunoscut faptul ca BTC-ul isi revine mai repede din amorteala dupa o perioade de scaderi, asa cum am avut in 07 Septembrie.
De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca in momente de incertitudine, investitorii tind sa se “refugieze” in Bitcoin prin vanzarea de altcoins si plasarea acelor sume in BTC, care este considerat un activ mai sigur in piata crypto, comparativ cu celelalte active. Asadar, atat timp cat dominanta Bitcoin este in crestere, inca sunt jucatori care mainfesta o oarecare retinere in ceea ce priveste evolutia trendului in perioada urmatoare.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut o evolutie saptamanala pozitiva, pretul respingand scaderile recente prin atingerea suportului de la 44.000 USD, iar dupa inceputul promitator de luni, 13 Septembrie, am observat cateva zile de consolidare si evolutie laterala. Din punct de vedere al analizei tehnice, am avut parte de setarea unui semnal bullish puternic pe termen lung, si anume trecerea mediei mobile de 50 zile (culoarea portocalie) peste media mobila de 200 zile (culoarea mov), eveniment denumit in randul analistilor drept “golden-cross”. Istoric, acest tip de set-up tehnic confera o baza solida pentru un trend ascendent de lunga durata. Totusi, avand in vedere ca nu am beneficiat de momentum iar pretul nu a crescut puternic dupa acest golden-cross, denota faptul ca e nevoie de un stimulent mai puternic din zona evenimentelor/stirilor pentru a vedea cresteri de volume si de pret, care sa duca BTC-ul peste maximul recent, de 53.000 USD.
In continuare, nu este exclusa o evolutie laterala, indecisa, cu fluctuatii intre 44.000 - 50.000 USD, iar cat timp pretul se mentine peste suport si peste media mobila de 200 zile, trendul upside este intact.

sursa: investing.com - grafic Daily

Dupa un inceput bun de saptamana, in care pretul a respins in sus din media mobila de 50 zile (culoarea portocalie) - mediile mobile actionand de multe ori ca suport/rezistenta naturala si dinamica -  ETH a inceput sa regreseze putin din castigurile acumulate in primele zile ale saptamanii, astfel ca pretul se misca recent in zona de 3.300 - 3.500 USD. La fel ca in cazul BTC, nu am reusit sa avem impulsul necesar de a ne indrepta catre maximele recente, semn ca se asteapta un trigger important pentru ca pretul sa porneasca cu hotarare catre rezistenta de la 4.000 USD.  Probabil investitorii sunt in modul de asteptare determinat de incertitudinile din sfera reglementarilor ce sunt asteptate din partea autoritatilor.

Cu pretul peste suportul de la 3.000 USD si peste media mobila de 50 zile, viziunea pozitiva pe ETH se mentine.

sursa: investing.com - grafic Daily

Proiectul romanesc Elrond s-a remarcat printr-o evolutie spectaculoasa in ultimele saptamanii, capitalizarea acestuia ajungand la un nou record - 5 miliarde USD.

Ascensiunea recenta are la baza cateva aspecte fundamentale importante, ce tin atat de eficienta produselor actuale, dar si de planurile de viitor ale echipei de la Sibiu pentru eco-sistemului Elrond:

  • utilizarea intensiva a retelei Elrond, care a ajuns la peste 750.000 de conturi si peste 8 milioane de tranzactii procesate
  • iminenta lansare a propriului exchange descentralizat Maiar DEX
  • intrarea pe zona de DeFi - prin Elrond DeFi 2.0, unde se vor dezvolta produse de lending, swaps, syntethics, bridges etc.
  • pregatirea Maiar Launchpad - o platforma destinata finantarii proiectelor inovative dezvoltate pe reteaua Elrond
  • succesul de care bucura aplicatia de telefon Maiar
  • planurile privind dezvoltarea unui NFT Marketplace

Toate acestea au dus tokenul blockchain-ului Elrond - EGLD, la un nou maxim istoric, in zona de 300 USD.
Dupa atingerea all-time-high-ului, EGLD are o retragera naturala si normala, cauzata de marcarile de profit specifice dupa asemenea cresteri parabolice. Prin aceasta retragere, pretul ia un repaus si astfel se poate crea baza pentru o noua ascensiune, odata ce produsele aflate in lucru in cadrul Elrond vor fi lansate oficial. Pana atunci, putem asista la o perioada de acumulare in jurul zonei de 230 USD, care in trecut a fost rezistenta majora (fost maxim), iar acum se poate consolida intr-un suport pe scadere.
O spargere convinsa in jos a acestui nivel, poate duce pretul catre linia de 200 USD, un alt fost nivel tehnic important.
Si in cazul EGLD am avut recent set-up tehnic important “golden cross” - trecerea medie mobile de 50 zile (culoarea portocalie) peste cea de 200 zile (culoarea mov) - astfel ca, pe termen lung, putem vedea trend crescator sustinut pentru proiectul de la Sibiu.

sursa: investing.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Compania de fintech Revolut isi va plati chiria spatiului de birouri din Dallas, SUA, in Bitcoin. Proprietarul cladirii, WeWork, a inceput sa accepte plati in valute crypto pentru spatiile inchiriate inca din luna Aprilie, cand Coinbase, cel mai mare exchange de crypto din SUA si chirias in caldirile detinute de WeWork, a propus acest lucru. Astfel, chiriasii WeWork isi pot plati chiria in BTC, ETH, USDC si alte monede crypto.
    Its Revolut’s Time For Adoption As It Pays For Its WeWork Office Space In Bitcoin
  • Companiile cu traditie in trading si market-marking de pe Wall-Street isi fac tot mai mult intrarea in piata cypro, unde vad potential major de dezvoltare pentru urmatorii ani.
    Wall Street trading groups step up incursion into crypto markets
  • Fondatorul retelei Ethereum, Vitalik Buterin, a fost inclus de reviste Time Magazine in celebra lista 100 Most Influential People - 2021. Este inca o recunoasterea din partea publicatiilor de main-stream a rolului si influentei pe care il au in societate, oamenii-cheie din industria crypto, odata cu dezvoltarea si intrarea in viata de zi cu zi a acestui domeniu.
    Vitalik Buterin makes list of Time magazine’s 100 most influential people in 2021

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
ATOM +28%
REN +22%
AVAX +15%
SHIB +17%
CAKE +15%
Scaderi
EGLD -20%
FTT -19%
ONE -16%
ALGO -15%
ADA -14%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.