Analiza saptamanala piata crypto (14 - 20 noiembrie 2022)

Analiza saptamanala piata crypto (14 - 20 noiembrie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Piata crypto a trecut printr-o saptamana mixta, fara volatilitate semnificativa, iar volumele de tranzactionare au fost la niveluri foarte reduse, semn ca jucatorii din piata cantaresc urmarile colapsului FTX si se afla in stare de stand-by in ceea ce priveste noi miscari de investitii.
Efectele de contagiune ale celui mai mare faliment din istoria domeniului crypto inca sunt necunoscute pe deplin, iar pana la aparitia unor cifre si date exacte din partea lichidatorilor judiciari privind sumele datorate si legaturile holdingului de companii FTX, majoritatea investitorilor importanti raman reticenti in a aloca sume noi pe piata activelor digitale.
In saptamana recent incheiata, BTC si ETH au avut o evolutie relativ neutra si nu am vazut miscari majore pe cele mai importante doua crypto-active.
Asa cum era de asteptat, proiectele de top despre care se spune ca au avut o stransa legatura cu FTX, in special Solana (SOL) si NEAR Protocol (NEAR), au fost printre cele mai afectate si in ultima saptamana, astfel ca am vazut deprecrieri de aproximativ 10% pe aceste tokenuri.
Este de remarcat cresterea cu 19% a activului Chiliz (CHZ) in ultimele zile, acest proiect de tip sports-fan-tokens beneficiind de pe urma entuziasmului inceperii Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar.
Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a stagnat in jurul zonei de 750-775 miliarde USD, putin peste minimul anului 2022.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Dominanta BTC in totalul capitalizarii activelor digitale nu a suferit modificari majore, in conditiile in care am avut parte de o evolutie incerta pe piata in ultima saptamana.

sursa: tradingview.com

Bitcoin a avut o saptamana neutra, in care am vazut pretul luand o pauza dupa scaderile semnificative din urma cu doua saptamani, astfel ca BTC a oscilat in jurul valorii de 16.000 USD.
Volumele reduse sunt un semn ca investitorii se afla intr-o stare de “wait-and-see” pana la o lamurire a situatiei legaturilor FTX cu alte proiecte si companii din sfera crypto, iar magnitudinea efectelor acestui faliment se pare ca va fi elementul principal care va determina miscarile din piata in acest final de an.
Din punct de vedere al analizei tehnice, pe graficul saptamanal vedem ca ne situam cu BTC sub media mobila de 200 de saptamani (culoare mov) si sub linia de suport de la 18.000 USD, fostul minim anual, acest set-up indicand faptul ca trendul general descrescator inceput in urma cu 1 an este inca dominant.
In ultimele doua saptamani am vazut o decuplare in ceea ce priveste miscarile BTC-ului fata de cele ale burselor globale de actiuni, sub efectul FTX, insa, in perioada urmatoare, este posibil sa vedem o revenire a corelarii intre cele doua clase de active, astfel incat trebuie sa urmarim cu atentie si evolutiile de la nivel macro-economic.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

ETH a continuat traiectoria de scadere inceputa odata cu colapsul FTX, insa amploarea acestei miscari s-a diminuat, astfel ca ETHER a coborat in decursul saptamanii recent incheiate, sub 1.200 USD.
Pretul a evoluat sub media mobila de 200 de saptamani si daca vom avea consolidarea ETH sub acest indicator tehnic important, se va intari faptul ca trendul major descrescator este inca in picioare.
Sentimentul in piata se mentine incert, iar o potentiala anticipare a miscarilor viitoare este greu de realizat, astfel incat o prudenta in analiza este de luat in considerare.
Posibile stiri venite dinspre administrarea lichidarii FTX care sa induca un val de vanzari in piata pot duce ETH catre minimele anuale, sub 1.000 USD.
Chiar daca am vazut in ultimele luni faptul ca, dupa trecerea la mecansimul Proof-of-Stake, tokenul retelei Ethereum are efect deflationist - mai multe “monede” sunt “arse” decat nou-create -, ceea ce duce la o oferta in scadere de ETH cu potential impact pozitiv pe pret, acest lucru pare sa cada in subsidiar, iar miscarile generale din piata sunt cele care conduc si evolutia ETHER in aceste saptamani.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

eGold a avut o saptamana cu volatiliate foarte scazuta, pretul fluctuand intre 42-45 USD, pe volume, de asemeni, la niveluri mici, pe fondul incertitudinii legate de evolutia falimentului FTX.
Pretul a reusit sa se mentina deasupra minimului din 2022 - 40 USD - stabilit in luna Mai, si este foarte important ca EGLD sa nu coboare sub acest nivel, aici fiind ultimul suport major atins recent.
O imbunatatire a situatiei generale din piata, coroborata cu o evolutie pozitiva in bursele de actiuni pot face ca EGLD sa respinga in sus din suportul de la 40 USD.
Insa, la fel ca in cazul majoritatii proiectelor crypto de top, in aceasta perioada fundamentele unui proiect sunt trecute in plan secund, iar trendul general din piata va fi determinant si pentru evolutia EGLD.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
CHZ +19%
TWT +15%
RUNE +9%
AXS +8%
Scaderi
NEAR -13%
KAVA -10%
MANA -8%
SOL -8%
ATOM -7%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.