Analiza saptamanala piata crypto (20 - 26 februarie 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (20 - 26 februarie 2023)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Piata crypto a trecut printr-o saptamana de corectii si am vazut scaderi de preturi pe majoritatea activelor digitale importante, aceste deprecieri venind in ton cu miscarile de pe bursele internationale de actiuni.
Dupa ce in saptamanile anterioare am fost martorii unor cresteri spectaculoase iar piata crypto-activelor atinsese maximul ultimelor 6 luni, o perioada de corectii era de asteptat, mai ales tinand cont de faptul ca celelalte active investitionale sensibile la risc (actiunile, marfurile) incepusera sa dea semnele unei incetiniri a raliului de inceput de an.
Factorul declansator al scaderilor din saptamana recent incheiata a fost intarirea USD-ului pe fondul speculatiilor conform carora FED-ul (Banca Centrala SUA) va continua majorarile de dobanda de politica monetara intr-un ritm sustinut, pentru a incerca estomparea inflatiei, inflatia care da din nou semne de revenire in SUA.
Un Dolar American puternic influenteaza in mod negativ activele considerate purtatoare de risc (actiuni, marfuri, crypto) dat fiindca investitorii cauta sa cumpere USD atunci cand semnele din economie nu sunt cele mai bune, valuta SUA fiind vazuta ca un activ de protectie impotriva potentialelor riscuri din piete.

In acest context, BTC si ETH au scauzt cu peste 5%, iar alte criptomonede precum MATIC, DOT, ย ICP sau FTM au avut deprecieri de peste 10%.

Capitalizarea totala a activelor digitale a coborat din nou catre pragul de 1 trilion USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin a scazut cu peste 5% in saptamana recent incheiata, revenind in jurul valorii de 23.000 USD, dupa ce in ultima perioada urcase peste zona 25.000 USD, chiar daca pentru putin timp.
Evolutia BTC-ului a fost influentata de inrautatirea sentimentului general din pietele financiare pe fondul temerilor conform carora Banca Centrala SUA va continua in mod alert inasprirea accesului la creditare, lucru pe care analistii nu il luau in calcul la inceputul anului.
Astfel, pretul celui mai cunoscut crypto-activ a fost repins in jos din zona importanta de la 25.000 USD, zona de pe grafic unde se intalnesc doi indicatori tehnici care au potentialul de a influenta evolutia unui activ: media mobila de 200 de saptamani (curba de culoare mov) si linia de rezistenta a fostului maxim recent, din luna August 2022. Asa cum mentionam in raportul anterior, o retragere de pret de la acest nivel era de luat in calcul, tinand cont si de posibilitatea unor corectii naturale, dupa cresterile de la inceput de an.
Daca stare recenta de temere va persista in pietele financiare, nu este exclusa o coborare a BTC-ului pana in zona de 21.000 USD, precedenta zona minima de la inceputul lunii Februarie.

Pentru reluarea ascensiunii BTC-ului, avem nevoie de o revenire a sentimentului optimist in piete, ceea ce ar duce la o re-testare a nivelului de 25.000 USD.

Reiteram faptul ca va trebui sa fim atenti la evolutiile de la nivel macro-global si de pe bursele internationale de actiuni, deoarece acestea pot avea influenta majora in ceea ce priveste miscarile din piata crypto.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Crypto-activul retelei Ethereum - ETH - s-a depreciat cu aproximativ 6% in ultima saptamana, coborand la nivelul de 1.600 USD.
Asemeni BTC-ului, Ether a fost tras in jos de scaderile resimtite pe bursele de actiuni, scaderi ce au influentat in saptamana recent incheiata toate activele investitionale sensibile la risc.
Analizand graficul de pret, observam ca ETH a fost respins in jos din linia de rezistenta a maximului ultimelor 4 luni, din jurul zonei de 1.750 USD.
Evolutia din acest an a ETH pare mai degraba o consolidare laterala (zona evidentiata in culoarea mov), o posibila explicatie fiind faptul ca investitorii se afla in expectativa pana la rezultatele implementarii upgrade-ului Shanghai, despre care mentionam in rapoartele anterioare ca poate avea impact in pretul Ether, in functie de modul de finalizare al acestuia.
Daca scaderile de ansamblu vor continua, putem vedea ETH coborand pana la 1.400-1.500 USD.
In ipoteza revenirii optimismului in piete, asteptam din nou ETH la 1.750 USD si, potential, o spargere in sus peste acest nivel.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Dupa interesul major vazut pe EGLD in urma cu doua saptamani cand echipa romaneasca a anuntat parteneriatul cu Tencent, in ultimele zile pretul tokenului retelei MultiversX s-a corelat cu scaderile generale din piata crypto si am vazut deprecieri ce au dus eGold sub nivelul de 50 USD.
In astfel de perioade in care toata piata este cuprinsa de presiune la vanzare, un activ crypto este afectat, indiferent de particularitatile sale individuale, astfel incat EGLD nu putea evita aceste scaderi.
In scenariul pesimist, in care vanzarile vor continua, putem vedea EGLD coborand sub 45 USD.
Daca piata revina pe crestere, este posibil sa asistam la urcarea pretului eGold catre maximul recent, la 54 USD.
Imaginea proiectului romanesc MultiversX in randul jucatorilor din crypto/web3 este una foarte buna, fapt evidentiat si de parteneriatele recente ale proiectului inceput in Sibiu, astfel incat pentru investitorii care cred in potentialul pe termen lung al MultiversX, scaderile de pret pot reprezenta oportunitati de acumulare la niveluri atractive.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
STX +90%
NEO +15%
MIOTA +5%
OP +4%
XTZ +3%
Scaderi
LRC -6%
MATIC -18%
ICP -15%
GRT -13%
EOS -11%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, ย isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.