Analiza saptamanala piata crypto (20 - 26 martie 2023)
Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.
Evolutie piata criptomonede
Piata activelor digitale a avut o evolutie mixta in saptamana recent incheiata, pe fondul tensiunilor de la nivel macro-economic, dar si ca urmare a unei incetiniri tehnice a avantului de cresteri semnificative din ultima perioada, cresteri ce au dus capitalizarea crypto-market-ului la nivelurile maxime din ultimele 8 luni.
Anuntul de la finalul zilei de Duminica - 19 Martie, privind achizitionarea bancii elvetiene Credit Suisse de catre rivalii de la UBS, a dus la o linistire temporara a starii de temere cauzata de criza bancara de pe bursele internationale, iar Bitcoin a urcat spectaculos peste nivelul de 28.000 USD.
In decursul saptamanii a revenit volatilitatea in pietele financiare, pe fondul mentinerii incertitudinilor legate de stabilitatea bancilor regionale din SUA, si, mai mult de atat, am avut parte de sedinta de politica monetara a Bancii Centrale SUA - FED, care a urcat din nou dobanda de referinta, desi existau analisti care indicau o pauza in ciclul de inasprire monetara, tocmai pentru a da o gura de aer sistemului bancar.
In urma deciziei FED, activele sensibile la risc au intrat din nou intr-o perioada de scaderi, iar crypto-monedele au evoluat lateral, cu o usoara tendinta de corectie.
Astfel, in ciuda volatilitatii din pietele bursiere, Bitcoin si Ethereum au incheiat saptamana neutru, in zonele de 27.500 USD, respectiv 1.800 USD, in timp ce restul pietei a avut, in mare parte, o evolutie mixta.
Capitalizarea totala a activelor digitale s-a mentinut peste nivelul de 1.1 trilioane USD.
In ultimele sapte zile, pretul Bitcoin a fluctuat in jurul zonei de 27.000 USD, fara o directie clara.
Observam pe grafic faptul ca “lumanarea” evolutiei saptamanale a fost cea mai restransa din acest an, semn ca piata a luat o pauza dupa ascensiunea consistenta ce a dus BTC-ul pana aproape de 30.000 USD.
Este de remarcat rezilienta Bitcoin intr-o saptamana in care am avut parte de tensiuni pe bursele internationale, tensiuni venite pe seama crizei bancare din SUA si Europa, unde actiunile celor mai importante banci au consemnat scaderi semnificative. Faptul ca BTC s-a mentinut la niveluri constante in ultimele zile intareste ideea conform careia Bitcoin, datorita naturii sale descentralizate si avand supply limitat (ferit de inflatia specifica sistemului monetar clasic), poate reprezenta un activ de refugiu in cazul deteriorarii increderii in sistemul bancar.
Din punct de vedere al analizei tehnice, dupa strapungerea in sus a zonei de 25.000 USD, unde am avut confluenta mediilor mobile de 200 si respectiv 50 de saptamani, si a fostului maxim recent, era de asteptat o perioada de incetinire a ritmului de cresteri, si chiar cu o potentiala re-testare in jos catre 25.000 USD, acesta fiind un tipar clasic de evolutie, dupa strapungerea unei zone importante.
Daca situatia legata de tensiunile din sectorul bancar va continua, este posibil sa asistam la tranzactionare laterala pe BTC, sau chiar corectii de pret.
In scenariul revenirii sentimentului pozitiv pe piete, Bitcoin isi poate relua cresterile recente, targetand zona de 30.000 USD.
Si in cazul ETH am avut parte de o saptamana de “repaus” dupa cresterile recente, iar crypto-activul retelei Ethereum a oscilat in jurul valorii de 1.800 USD.
De asemenea, faptul ca si Ether a rezistat scaderilor resimtite pe bursele de actiuni, in special in cazul bancilor, poate arata increderea investitorilor in segmentul crypto, ca si alternativa investitionala, si nu numai, pentru activele clasice.
Graficul de pret ne indica faptul ca ne situam la punctul maxim din luna septembrie 2022 incoace, iar pentru reluarea cresterilor avem nevoie de o spargere convinsa a zonei de 1.850 USD, pentru ca mai apoi sa putem vedea ETH trecand de pragul de la 2.000 USD.
Daca vom avea o deteriorare a sentimentului investitorilor in piata crypto, este posibil ca ETH-ul sa coboare in zona de 1.500 - 1.600 USD.
Cu upgrade-ul Shanghai programat in luna aprilie, ne putem astepta ca evolutia ETH din perioada urmatoare sa fie determinata in mare parte de miscarile BTC-ului, fara devieri majore de la directia trasata de cel mai important crypto-activ.
In cadrul evenimentului Paris Blockchain Week din saptamana recent incheiata, echipa MultiversX a anuntat o serie de upgrade-uri si feature-uri noi aduse retelei, ceea ce a dus la cresterea interesului pentru tokenul EGLD si am vazut pretul urcand pana in zona de 50 USD.
Scaderea pietelor de dupa sedinta FED de miercuri si mentinerea tensiunilor din sistemul bancar au dus la corectii si in piata crypto, fapt simtit mai intens pe altcoins, si mai putin pe BTC si ETH.
Astfel, eGold a dat inapoi o parte din aprecierea de la inceputul saptamanii si s-a stabilizat in ultimele zile in zona de 42 USD.
Inca ne aflam cu EGLD sub nivelul maxim din acest an - 55 USD, astfel incat o reluare a cresterilor generale in piata poate re-pune tokenul retelei romanesti pe traiectorie catre 50 USD.
In scenariul mentinerii starii de tensiune de pe bursele internationale, cu transmitere catre piata crypto, nu este exclus sa vedem EGLD coborand spre 40 USD, sau chiar sub acest nivel.
Desi in aceasta perioada, activul eGold este influentat de miscarile generale ale pietei, dezvoltarea constanta a retelei adusa de echipa MultiversX face ca proiectul inceput la Sibiu sa fie bine pozitionat pentru o potentiala revenire a unui bull-run de termen lung pe piata crypto.
Limitarea raspunderii
Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.
Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.
Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.
Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.