Analiza saptamanala piata crypto (22 - 28 Noiembrie 2021)
Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.
Evolutie piata criptomonede
Evolutia recenta de pe piata crypto a fost determinata de elemente exterioare sferei crypto-activelor, mai precis intreg spectrul pietelor financiare globale (burse de actiuni, marfuri, valutare) a suferit scaderi majore vineri, 26 Noiembrie, ca urmare a anuntului autoritatilor sanitare la nivel mondial privind descoperirea unei noi tulpini a virsului Sars - COV-2, potential mult mai contagioasa decat cele de pana acum. Perspectivele unor noi masuri de restrictii (lockdown-uri) care sa duca la scadere economica, dupa experienta perioadei Martie-Mai 2020, au trimis o unda de soc in pietele financiare globale, iar scaderile nu au ocolit activele digitale.
Elementele fundamentale ale pietei crypto nu au fost afectate, activitatea pe blockchain-uri fiind in continua crestere, insa, atunci cand avem corectii importante pe bursele globale, toate activele considerate riscante pot suferi deprecieri semnificative.
Capitalizarea totala a pietei crypto a scazut cu peste 10% in saptamana recent incheiata, pana la nivelul de 2.4 trilioane USD, unde pare ca va intalni un suport major.
Astfel, in perioada urmatoare este foarte important de urmarit evolutia situatiei pandemice si deciziile autoritatilor din intreaga lume referitoare la eventuale noi restrictii cu impact in economie, pentru a ne putea forma o viziune privind directia pietelor financiare pe termen scurt.
Bitcoin Dominance s-a mentinut in zona de 42% din totalul capitalizarii de piata, fiind cunoscut faptul ca in momente de incertitudine si panica in piata crypto, BTC-ul scade mai putin decat altcoins, investitorii vazand in Bitcoin un refugiu pana la revenirea sentimentului general pozitiv.
Chiar si in aceasta perioada, am avut din nou cresteri pe activele din zona Metaverse (Sandbox, Decentraland etc.), domeniu care pare a se desprinde ca o zona independenta si cu potential major pentru proiectele de viitor ale gigantilor IT (vezi Facebook).
BTC-ul a scazut cu aproximativ 10% in ultimele zile, pana in zona de 54.000 USD, sub sentimentul panicii generale din pietele financiare globale.
Vanzarile au venit in special din partea jucatorilor pe termen scurt, acele adrese/portofele care detin BTC de o perioada sub 6 luni, in timp ce marii investitori - whales - pastreaza in continuare Bitcoin in portofele private, fara a-i trimite pe exchange-uri cu scopul vanzarii. Acest comportament denota increderea pe termen lung a jucatorilor importanti din piata crypto.
Cu toate acestea, in perioada urmatoare nu este exclus sa vedem in continuare volatilitatii cu directie negativa, in functie de evolutia si sentimentul general de pe pietele financiare.
O retragere pana la linia de trend inceputa in luna Iulie nu schimba viziunea pozitiva pe BTC, insa o spargere in jos a acestui indicator tehnic, poate forma un trend negativ pe termen scurt-mediu.
Asa cum mentionam, trebuie sa fim atenti in perioada urmatoare la evenimentele macro-globale din sfera pademiei de Covid-19, deoarece acestea vor dicta sentimentul din pietele financiare, inclusiv in piata crypto.
Dupa un inceput de saptamana pozitiv, ETH a fost impactat la randul lui de vanzarile generale din piata din ziua de vineri, avand o scadere de aproximativ 10% fata de maximul saptamanii. Pretul a coborat pana la nivelul de 4.000 USD, zona de unde a mai fost respins in sus la mijlocul lunii noiembrie. Nu este exclusa o evolutie laterala in jurul acestui nivel (sau chiar o miscare in sus de aici), insa trendul pe termen scurt va fi dat de directia pietelor globale, in functie de situatia pandemica generala.
De la implementarea upgrade-ului EIP-1599 din luna august, au fost arse peste 1 milion ETH, ceea ce inseamna o rata anuala de 3.8 milioane monede arse, din 5.4 milioane nou-create. Aceste cifre sugereaza faptul ca inca mai este loc de imbunatatiri in acest mecanism, astfel incat sa ajungem la o situatie generala deflationista pe ETH. Cu toate acestea, rata de crestere a monezilor ETH nou-create este mult inferioara perioadei ante-EIP-1599, iar daca acest trend va continua, este posibil sa ajungem la stagnarea sau chiar scaderea ofertei de ETH in piata.
EGLD a fost unul dintre cele mai des mentionate nume de crypto-active in ultima perioada, proiectul romanesc fiind in atentia investitorilor din piata dupa cele mai recente lansari si evolutii ale feature-ilor Elrond:
- Maiar Exchange, bursa descentralizata a celor de la Elrond a ajuns la un Total Value Locked de aproximativ 2.3 miliarde USD in mai putin de doua saptamani de la lansare
- Primul proiect lansat pe Maiar Launchpad, Holoride, s-a bucurat de un interes urias , cu peste 115,000 de ticket-uri achizitionate la “loteria” prinderii unui loc in IDO.
Tot mai multe voci din piata vad in Elrond un competitor serios al Solana, iar pe masura ce eco-sistemul Elrond va creste prin lansarea mai multor proiecte de acest fel pe retea, plus pregatirea market-place-ului de NFT’s, EGLD poate urma traiectoria SOL, cu o crestere semnificativa a capitalizarii de piata.
Pe termen scurt, putem vedea o consolidare a pretului in zona de 400-450 USD, insa trebuie sa fim atenti si la evolutia generala a pietei.
Stiri criptomonede
- Gigantul bancar american Citigroup planuieste formarea unei divizii speciale in sfera crypto-activelor si va angaja aproximativ 100 de persoane care sa deserveasca clientii institutionali in acest sector, de la servicii de analiza, vanzari si tranzactionare.
Citi Plans to Hire 100 Staffers for Beefed-Up Crypto Division - Cele mai importante companii de audit din lume, asa-numitul grup “Big Four” - PwC, Deloitte, KPMG si Ernst&Young - isi vor largi gama de servicii in sfera crypto, pentru a veni in intampinarea necesitatii industriei privind servicii profesionale de audit. Acest tip de serviciu este esential pentru orice companie ce doreste sa vina in atentia investitorilor institutionali, iar faptul ca Big 4 intra pe nisa crypto dovedeste inca o data ca acest domeniu se afla in faza de maturizare iar in urmatorii ani vom vedea sume importante directionate catre proiectele de blockchain.
The Big Four Are Gearing Up to Become Crypto and Blockchain Auditors - Cel mai prietenos stat din lume in legatura cu crypto-activele, El Salvador, a cumparat inca 100 de BTC pentru trezoreria proprie, pe scaderile de vineri, 26 Noiembrie, aplicand strategia buy-the-dip. Micutul stat din America Centrala a facut din BTC moneda nationala si planuieste inclusiv un oras “Bitcoin City”, in care toate tranzactiile sa fie efectuate prin BTC iar serviciile publice sa fie dezvoltate pe baza tehnologiilor blockchain.
El Salvador Buys 100 More Bitcoins as Crypto Market Falls
Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile
Cresteri | |
---|---|
SAND | +75% |
BAT | +44% |
MANA | +23% |
ANKR | +16% |
LRC | +13% |
Scaderi | |
---|---|
ICX | -30% |
FLOW | -22% |
ADA | -22% |
VET | -21% |
OMG | -20% |
Limitarea raspunderii
Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.
Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.
Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.
Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.