Analiza saptamanala piata crypto (23 - 29 ianuarie 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (23 - 29 ianuarie 2023)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Am avut parte de inca o saptamana pozitiva pe piata crypto, saptamana in care elanul cresterilor de la inceputul anului a continuat si sentimentul optimist resimtit in randul investitorilor nu a disparut.
Capitalizarea totala a activelor digitale a depasit pragul de 1 trilion USD, in conditiile in care principalul crypto-asset - Bitcoin - s-a apropiat de zona de 24.000 USD.
Am vazut, de asemenea, si cresteri importante in randul unor proiecte de prim-rang, dintre care merita mentionate GALA (GALA) + 21%, Avalanche (AVAX) + 18%, Polygon (MATIC) +17% sau ApeCoin (APE) +12%.
Evolutia de tranzactionare pe trend ascendent a venit in ton cu miscarile de pe bursele internationale, in contextul in care datele economice recente dau sperante pentru o “aterizare usoara” (soft landing) a economiei mondiale, cu perspective de evitare a unei recesiuni, recesiune care parea foarte probabila la final de 2022.
Zilele urmatoare vor aduce deciziile de politica monetara ale bancilor centrale din SUA si UE, primele pe anul 2023, astfel incat nu este exclus sa asistam la volatilitate ridicata pe pietele internationale, implicit in piata crypto.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin a adaugat inca 5% la cresterile de inceput de an si a reusit sa ajunga pana aproape de 24.000 USD in saptamana recent incheiata.
Sentimentul pozitiv existent pe bursele internationale in prima luna a lui 2023 se resimte din plin si in piata crypto, astfel incat varful de lancie al domeniul activelor digitale - Bitcoin - nu putea face rabat de la acest trend si am vazut o apreciere de aproximativ 40% pe BTC in prima luna din acest an.
Pretul se apropie de indicatorul de trend “media mobila de 200 de saptamani” - linia mov de pe grafic - un reper important luat in calcul de traderi pentru a determina trendul pe termen lung: o evolutie sub aceasta linia indicand un trend descendent, iar o trecere peste linia mediei este vazuta ca o miscare de termen lung in sens crescator.
Este important ce va face pretul in aceasta zona, iar faptul ca zilele urmatoare vor aduce stiri economice importante (sedintele de politica monetare ale FED si ECB) poate influenta miscarea BTC in zona de 24.000 - 25.000 USD, astfel ca aceste evenimente trebuie urmarite cu atentie.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Pe graficul zilnic vedem faptul ca BTC se apropie de zona maxima a ultimelor 8 luni, si anume 25.000 USD, nivel la care nu este exclus sa vedem Bitcoin in zilele urmatoare.
Va fi importanta miscarea din acea zona, o trecere convinsa in sus punand si mai multa greutate in scenariul revesarii de trend si trecerii pe directie ascendenta pe termen mediu si lung.
O respingere in jos de la acest nivel este posibila daca in urma sedintelor FED si ECB vom vedea corectii pe bursele internationale de actiuni.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a a avut mai degraba o evolutie neutra in saptamana recent incheiata, pretul fluctuand in jurul valorii de 1.600 USD.
In prima parte a saptamanii, tokenul retelei Ethereum a fost respins in jos din primul nivel de rezistenta pe trend ascendent, la 1.650 USD, ca, mai apoi, pretul sa revina si sa re-testeze acest nivel.
In perioadele in care piata crypto incearca o reversare de trend, cel care da tonul este Bitcoin, iar ETH vine in siajul BTC, cu evolutii similare, dupa stabilirea clara a directiei acestuia din urma.

Pentru continuarea trendului ascendent pe ETHER, avem nevoie de o trecere convinsa in sus peste zona de 1.650 USD, ca nivelul de 2.000 USD sa poata fi luat in colimator de catre investitorii in ETH.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

eGold a trecut printr-o saptamana usor pozitiva, pretul atingand pragul de 45 USD, o apreceire de 3%, pe fondul incetinirii elanului de cresteri de la inceputul anului.
Tokenul retelei romanesti MultiversX, se apropie de o zona de rezistenta de importanta medie - nivelul de 48 USD - nivel de pret de unde EGLD a fost respins in jos in luna Noiembrie 2022.
Daca trendul de cresteri la nivel general din piata crypto va continua, este posibil ca de aceasta data EGLD sa treaca peste zona de 48 USD, ceea ce ar deschide calea catre 60 USD.
Insa, o corectie in piata poate face ca eGold sa respinga din nou in jos din rezistenta de la 48 USD.
Asa cum mentionam anterior, determinante pentru evolutia de pe pietele activelor investitionale in aceasta saptamana vor fi sedintele bancilor centrale ale SUA si UE, de unde vom avea noi indicii in ceea ce priveste evolutia economiei mondiale in viitorul apropiat.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
APT +34%
FTM +30%
GALA +21%
AVAX +18%
MATIC +17%
Scaderi
MKR -5%
LUNA -4%
FLOW -3%
SNX -3%
LUNC -2%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.