Analiza saptamanala piata crypto (23 mai - 29 mai 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Aversiunea fata de risc a fost starea generala care a dominat piata crypto in saptamana recent incheiata si am vazut astfel vanzari semnificative, in special pe altcoin-uri, pe fondul continuarii trendului bearish prezent in piata in ultima perioada.
Proiecte de top au avut performante slabe, vezi Solana, Cardano, Polkadot, Avalanche, Elrond, pe cand BTC a evoluat relativ stabil, in miscari tipice perioadelor de scaderi, in care investitorii au preferat sa vanda majoritatea altcoin-urilor, pentru a se “refugia” in Bitcoin si stablecoins.
In acelasi timp, conform celor de la Glassnode, rezervele de stablecoinuri (USDT, USDC etc) de pe exchange-uri sunt la maxime istorice, ceea ce ar putea insemna ca presiunea la vanzare poate gasi un punct de minim, iar jucatorii din piata raman in stand-by pentru a astepta un semn ca trendul de scadere s-a incheiat, si sa re-intre, astfel, la cumparare.
In perioada urmatoare, in functie de conditiile generale din pietele financiare internationale, nu sunt excluse miscari de revenire in aria activelor digitale, dat fiindca, majoritatea coinurilor, sunt la niveluri “oversold” semnificative (niveluri tehnice care pot anticipa o epuizare a presiunii de vanzare).
Totusi, avand in vedere ca ne aflam intr-o perioada in care sunt dominante teama si incertitudinea, miscarile din piata trebuie privite cu precautie, pana cand nu vom avea certitudinea ca vedem o reversare de trend.

Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a scazut in saptamana recenta sub nivleul  de 1.20 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Dominanta BTC in total active crypto a fost din nou pe crestere, sarind peste 46% din total piata, Bitcoin fiind preferat de investitori in detrimentul celorlalte active digitale.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a trecut printr-o saptamana relativ stabila, cu pretul osciland in jurul zonei de 28.000 - 29.000 USD, spre deosebire de celelalte proiecte crypto importante, care au avut scaderi de peste 10%.
Pe graficul Daily, BTC-ul a creat o formatiune de tip triunghi-descendent, care, conform teoriei analizei tehnice, este un pattern de continuare a trendului descendent, daca linia inferioara de suport va fi sparta in jos.
Insa, avand in vedere ca pietele internationale de actiuni, cu care activele digitale au fost extrem de corelate in ultima perioada, par a fi gasit un punct de suport de unde am vazut cresteri de preturi, nu este exclus scenariul in care formatiunea de triunghi de pe graficul BTC sa fie sparta in sus, si sa avem astfel parte de cresteri, cel putin temporare.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Graficul Weekly ne arata BTC-ul mentinandu-se la zona de suport de imporanta majora - 28.000 -29.000 USD.
Daca acest nivel va fi “pierdut” si vom avea spargere in jos, este posibil sa vedem pretul BTC coborand pana in zona de 22.000-23.000 USD, unde se afla media mobila de 200 zile (culoarea mov).
Avand in vedere ca Bitcoin a stagnat oarecum in jurul acestui nivel in ultimele doua saptamani, este posibil ca in perioada imediat urmatoare sa asistam la o miscare mai accentuata, in oricare dintre directii.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

ETH-ul a avut o evolutie recenta negativa, cu pretul scazand semnificativ sub nivelul  de 2.000 USD, intr-o depreciere de peste 10%.
In saptamana recent incheiata au aparut informatii conform carora testarea trecerii pe mecanismul Proof-of-Stake, programata pentru vara acestui an, sufera anumite intarzieri, astfel incat performanta slaba ETH a fost influentata si de aceasta stire.

Tokenul retelei Ethereum a revenit la minimul ultimului an - nivelul de 1.750 USD, in zona unui suport major, de unde ETH a fost respins in sus de trei ori in vara anului trecut.

Este extrem de important ce va face pretul de aici - o spargere in jos poate duce ETH pana la 1.200 USD, unde se afla media mobila de 200 zile (culoarea mov), - sau vedem o respingere in sus si o reversare de trend, la fel cum s-a intamplat de fiecare data cand ETHER a atins aceasta zona.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

EGLD a suferit o depreciere de peste 20% in ultima saptamana, pana la nivelul de 70 USD.
Declansatorul acestei scaderi pare a fi corelarea cu evolutia ETH, a carui scadere a tras in jos majoritatea proiectelor altcoin.
Asa cum mentionam in rapoartele anterioare, in perioade prelungite de scaderi ale pietei, particularitatile fiecarui proiect cad in plan secund, iar performanta coin-ului respectivului proiect este influentata in mare parte de evolutia generala a pietei. Acest principiu se aplica si eGold-ului in aceste zile.
eGold se apropie de zona masiva de suport, de la 60 USD, de unde pretul a fost respins in sus in luna Iunie 2021, si a dus la o traiectorie ascendenta importanta pentru EGLD.
Daca sentimentul negativ din piata va continua, putem asista la atingerea zonei de 60 USD.
Insa, daca vom vedea o reversare generala de trend, chiar si temporara, atunci EGLD poate re-testa linia albastra de trend, ducand pretul pana zona de 100 USD.
Este esentiala directia generala a pietei, pentru a confirma unul din scenariile de mai sus.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Stiri criptomonede


Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
ETC +11%
TRX +8%
CAKE +7%
XTZ +3%
Scaderi
APE -23%
EGLD -22%
AVAX -18%
SOL -16%
ADA -14%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.