Analiza saptamanala piata crypto (24 - 30 aprilie 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (24 - 30 aprilie 2023)
Analiza tehnica saptamanala 24 - 30 aprilie 2023

Saptamana recent incheiata a adus volatilitate ridicata pe piata crypto, activele digitale alternand zilele pozitive cu perioade de corectii, iar per-ansamblu am incheiat pe un trend usor ascendent ultimele zile din luna aprilie.

Ziua de luni - 24 aprilie - a adus o revenire a pietei dupa scaderile din urma cu doua saptamani, iar cel mai important activ crypto, Bitcoin, parea ca urca din nou catre zona de 30.000 USD. Insa, pe finalul zilei de marti am vazut o depreciere abrupta a BTC-ului, cu peste 3.000 USD in doar cateva minute, tragand in jos toata piata.  

Aceasta evolutie a fost determinata de unele zvonuri conform carora ordine masive de vanzare au fost introduse in piata din partea unor wallet-uri ale guvernului american si ale defunctului exchange japonez MT. Gox, aflat in proces de lichidare, dupa falimentul din 2014. Aceste zvonuri s-au dovedit false, iar investitorii au re-intrat la cumparare, aducand din nou piata pe directie ascendenta. Ultimele zile ale saptamanii fiind relativ stabile.

BTC-ul a incheiat luna aprilie in zona de 30.000 USD, iar ETH la 1.900 USD in timp ce majoritatea altcoinurilor importate au avut evolutii mixte, fara variatii majore, osciland intre -10% (ZIL) si +10% (SOL).

Prima saptamana din luna mai aduce in prim-plan sedintele de politica monetara ale bancii centrale din SUA - FED, si a Bancii Centrale Europene (ECB), astfel incat ne putem astepta din nou la perioade cu volatilite ridicata.

Capitalizarea totala a activelor digitale a urcat usor catre zona de 1.20 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin a avut o saptamana pozitiva, cu variatii importante de pret, iar finalul lunii aprilie a regasit cel mai mare activ digital din nou in zona de 30.000 USD.

Evenimentul major al saptamanii s-a derulat in seara zilei de marti, atunci cand Bitcoin a scazut cu aproximativ 10% in decurs de cateva zeci de minute, pana la nivelul de 27.000 USD, revenindu-si in urmatoarele zile. Este de remarcat faptul ca piata a absorbit aceste scaderi, iar odata cu infirmarea zvonurilor negative, investitorii au inceput sa “cumpere scaderea” si au dus astfel BTC-ul din nou peste zona de 29.000 USD.

Reactia pozitiva imediata a pietei denota increderea participantilor in evolutia activelor digitale din aceasta perioada, si se pare ca jucatorii din piata crypto fac din orice scadere o oportunitate de a acumula BTC si alte crypto-active, la preturi bune.

Din punct de vedere al analizei tehnice, trendul crescator inceput in ianuarie este inca intact, BTC tranzactionandu-se in continuare in cadrul formatiunii “canal ascendent” si peste Media Mobila de 200 de saptamani.

Daca directia upside se mentine, putem ajunge cu BTC in zona de 32.000 USD - banda superioara a “canalului”. O corectie in piata poate retrage pretul Bitcoin care zona de 25.000 - 26.000 USD, unde se regasesc linia inferioara a canalului, precum si Media Mobila de 200 de saptamani.

Zilele urmatoare putem asista la volatilitate ridicata in piata crypto, prin prisma faptului ca vom avea sedintele de politica monetare ale FED si ECB, evenimente care, asa cum am vazut in lunile anterioare, pot misca atat pietele financiare internationale, cat si piata activelor digitale.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

ETH a avut o saptamana relativ stabila, iar pretul a urcat usor, revenind peste nivelul de 1.900 USD in ultimele zile de tranzactionare din aprilie.

Socul scaderilor abrupte ale BTC din ziua de marti s-au transpus in intreaga piata, astfel ca si ETH a fost influentat, coborand sub zona de 1.800 USD. Insa, scaderea a fost de scurta durata, iar investitorii au re-adus ETH pe trend pozitiv astfel incat pretul a urcat si s-a stabilizat in jurul a 1.900 USD in ultimele zile ale saptamanii.

Din punct de vedere al analizei tehnice, linia inferioara a “canalului ascendent” si-a facut datoria de suport, iar ETH a fost respins in sus de la acel nivel, ceea ce confirma tiparul de ascensiune inceput in luna Ianuarie 2023.

Pentru a valida scenariul upside, nu trebui sa vedem tokenul retelei Ethereum coborand semnificativ sub 1.700 USD. O perioada de tranzactionare pozitiva poate urca pretul ETH din nou catre 2.100 - 2.200 USD,  inspre linia superioara a “canalului”.

O atentie sporita trebuie acordata stirilor din sfera macro-economica, de aici putand veni influente care sa miste piata si sa determine trendul, cel putin pe termen scurt.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

EGLD a avut una dintre cele mai volatile saptamani din ultima perioada, pretul fluctuand cu peste 20%, intre 40 USD si respectiv 50 USD.

Daca prima parte a saptamanii a fost destul de neutra, ziua de miercuri a adus ordine masive de cumparare, urcand pretul EGLD pana in zona de 50 USD. Interesul crescut pentru tokenul retelei MultiversX poate fi pus pe seama faptului ca echipa de la Sibiu a lansat prima platforma de creare si tranzactionare NFT-uri institutionale, unde pot avea acces institutii publice din UE, si nu numai.

Astfel, MultiversX isi face intrarea intr-un sector greu accesat pana in prezent, si anume zona de web3/blockchain adresata organismelor guvernamentale.

Pe finalul saptamanii, pretul eGold a revenit sub linia de trend descendent creata in luna august 2022, si in interiorul zonei neutre de tranzactionare din ultimele 8 saptamani. Pentru a putea vorbi de intrarea pe un trend ascendent, e nevoie ca EGLD sa urce convins peste zona de 50 USD si sa sparga decisiv linia trendului downside.

Daca piata nu va avea o directie clara in perioada urmatoare, nu este exclus sa vedem tokenul MultiversX osciland intre 40-45 USD, zona unde s-a tranzactionat din luna martie si pana in prezent.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.