Analiza saptamanala piata crypto (25 aprilie - 01 mai 2022)
Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.
Evolutie piata criptomonede
Piata crypto a avut din nou o saptamana foarte volatila, evolutia activelor digitale mentinandu-si corelatia cu miscarile din pietele internationale de actiuni.
Astfel, majoritatea coinurilor si tokenurilor din piata au continuat trendul de scadere iar preturile se apropie de minimele anului 2022.
Principalul motiv al declinului din ultimele doua luni este deterioarea sentimentului din pietele financiare la nivel global, din cauza temerilor din randul investitorilor in ceea ce priveste o posibila incetinire economica, sau chiar recesiune, in viitorul apropiat.
Pentru a lupta cu inflatia galopanta, bancile centrale din intreaga lume sunt nevoite sa inceapa un ciclu de majorari de dobanda de referinta, ceea ce va duce la inasprirea conditiilor de creditare, cu impact semnficativ in perspectivele de crestere economica.
Astfel, investitorii au inceput sa vanda din activele considerate mai riscante, printre care si crypto-activele, marcandu-si profiturile generate de cresterile din ultimii doi ani, pentru a se “acoperi” in activele de refugiu, in special Dolarul American.
Excluzand volatilitatea din piata, in ultimele zile am avut parte de stiri cu potential pozitiv important in ceea ce priceste adoptia si viitorul domeniului crypto, si aici ne referim in special la: 1) primul credit garantat cu colateral Bitcoin acordat de catre prestigioasa banca de investitii Goldman Sachs; 2) lansarea de catre cel mai mare administrator de active financiare la nivel mondial - Fidelity Investments - a posibilitatii economisirii in crypto-active pentru planul de pensii din SUA - 401(k) - plan de pensii private.
Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a coborat sub nivelul de 1.7 trilioane USD, aproape de minimul anului.
Dominanta BTC a crescut catre zona de 43% pe fondul temerilor si incertitudinilor din piata, care au facut investitorii sa se indrepte catre BTC, fiind cunoscut faptul ca Bitcoin este considerat activul digital preferat de jucatorii din piata crypto, in detrimentul celorlalte crypto-active, in perioade de scaderi.
BTC-ul a continuat miscarea de scadere, in ton cu evolutia burselor internationale de actiuni, iar pretul a revenit pana in linia de jos a unui canal simetric format de la inceputul anului.
Intr-un astfel de pattern al analizei tehnice, putem vedea doua scenarii: 1) spargerea in jos a liniei de suport a canalului, ceea ce va duce la accentuarea trendului descendent inceput in Noiembrie 2021, cu un prim target la fostul minim anterior - 32.500 USD, 2) respingerea in sus a pretului BTC, cu directie ascendenta, catre linia de rezistenta a canalului, in zona de 47.500 USD.
In continuare, BTC se afla sub cele doua medii mobile importante - de 50 zile (culoarea portocalie) si de 200 zile (culoarea mov) - indicatori care sunt foarte relevanti in ceea ce priveste trendul pe termen mediu-lung.
Oricare din cele doua scenarii prezentate mai sus, va fi influentat de sentimentul si evolutia din bursele internationale de actiuni, unde, in zilele urmatoare vom avea sedinta de politica monetara a Bancii Centrale SUA - FED, eveniment care, foarte probabil, va da directia pietelor pentru perioada urmatoare.
ETH a avut o evolutie asemanatoare cu cea a BTC-ului in ultimele zile, si a coborat sub nivelul de 2.800 USD.
Pretul coin-ului retelei Ethereum se tranzactioneaza sub cele doua medii mobile ce indica trendul pe termen mediu-lung, semn ca directia generala se mentine descrescatoare.
La fel in cazul Bitcoin, putem observa un canal simetric format de la inceputul anului, cu pretul ETH osciland intre liniile de delimitare ale canalului. In perioada urmatoare putem asista la o miscare importanta, fie respingere pe directie upside din suportul formatiunii, fie spargerea in jos a acestui canal, ceea ce ar duce la continuarea cu impuls important a trendului descendent inceput in luna Noiembrie 2021.
Daca vom avea o deschidere negativa pe bursele internationale la inceput de saptamana, nu este exclusa testarea fostului minim recent, in zona de 2.500 USD.
De asemenea, un rebound catre media mobila de 50 zile (culoarea portocalie) in zona de 3.000 USD este scenariul pentru o saptamana pozitiva pe piete.
EGLD a coborat pana in zona minimului anterior atins in 2022, la 120 USD, pe fondul evolutiei descendente a intregii piete crypto.
Pretul a oscilat in acest an intre 120-200 USD, in ceea ce pare a fi, de asemenea, un canal tehnic simetric. Acum, eGold se afla la suportul canalului, de unde: fie va fi respins in sus, la fel cum s-a intamplat in recentele doua situatii in care pretul a atins acest nivel, fie va sparge in jos aici, ceea ce va putea duce pretul pana in zona de 100 USD.
Indicatorul de momentum, RSI (in josul paginii), arata o epuizare a fortei de vanzare, astfel ca este posibil sa vedem o revenire temporara a pretului.
Insa, pentru acest scenariu, trebuie ca intreaga piata crypto sa aiba o saptamana pozitiva, deoarece, asa cum vazut in ultima vreme, majoritatea proiectelor crypto tind sa evolueze in aceeasi directie, semn ca miscarile sunt dictate mai degraba de sentimentul general din piata, si nu de particularitatile fiecarui proiect in parte.
Stiri criptomonede
- Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii financiar-bancar din lume, a oferit recent primul imprumut care a fost garantat cu Bitcoin. Astfel, se poate deschide o piata majora de imprumuturi unde cei care iau cash de la banci, sa puna ca si colateral crypto-active.
Sursa: Goldman Sachs Makes Its First Bitcoin-Backed Loan - Fildelity Investments, cel mai mare administrator de fonduri de investitii si fonduri de pensii la nivel global, va permite clientilor sai sa economiseasca crypto-active in fondurile de pensii private de tip 401(k).
Sursa: Fidelity will soon offer bitcoin as an option in 401(k)s - Unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de proiecte imobiliare din Dubai, compania Damac, va accepta platile in crypto-active pentru imobilele scoase la vanzare.
Sursa: Dubai Real Estate Developer to Accept Crypto Payments
Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile
Cresteri | |
---|---|
GMT | +9% |
APE | +7% |
TRON | +2% |
Scaderi | |
---|---|
ZIL | -36% |
ONE | -33% |
WAVES | -30% |
SAND | -25% |
UNI | -25% |
Limitarea raspunderii
Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.
Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.
Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.
Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.