Analiza saptamanala piata crypto (27 martie - 2 aprilie 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (27 martie - 2 aprilie 2023)
Analiza tehnica saptamanala 27 martie - 2 aprilie 2023

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede

Am avut parte din nou de o evolutie mixta pe piata criptomonedelor, astfel ca ultima saptamana a lunii martie nu a adus miscari directionale semnificative in acest sector, iar cele mai importante active digitale au oscilat in jurul nivelurilor stabilite inca de la mijlocul lunii.

Pe fondul reducerii, cel putin temporar, a tensiunilor din pietele financiare internationale legate de problemele bancilor regionale din SUA, activele investitionale au avut o saptamana calma si am vazut o usoara imbunatatire a sentimentului investitorilor la nivel general.
In contextul lipsei influentelor macro-economice, evolutia de pe piata crypto a fost determinata de revenirea in prim-plan a actiunilor legale ale autoritatilor financiare din SUA impotriva jucatorilor din acest sector, cu scopul de a reglementa activitatile din piata crypto intr-un mod mai strans, comparativ cu alte zone de pe glob.

Aceste informatii au dus la scaderea pietei in prima parte a saptamanii, insa, cumparatorii au revenit  si au urcat preturile crypto-activelor la nivelurile la care acestea se tranzactioneaza in ultimele doua saptamani.
Rezilienta pietei la astfel de stiri poate reprezenta un indicator in ceea ce priveste increderea investitorilor in privinta faptului ca sectorul activelor crypto va functiona fara probleme majore, chiar si in contextul unor reglementari restrictive.

Astfel, Bitcoin si Ethereum se tranzactioneaza, in continuare, in jurul valorilor de 28.000 USD, si respectiv 1.800 USD, in timp ce crypto-active ca XRP, DOGE, HBAR sau XLM au avut cresteri de peste 10% in saptamana recent incheiata.

Capitalizarea totala a activelor digitale a urcat usor, catre zona de 1.2 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Ultimele sapte zile au adus fluctuatii in pretul Bitcoin fara insa ca acestea sa stabileasca un trend clar, astfel ca regasim BTC-ul in jurul zonei de 28.000 USD, nivel unde cel mai mare crypto-activ a convers in ultimele 15 zile.

Acest prim trimestru al anului 2023 a adus pentru Bitcoin o crestere de aproximativ 72%.

Inceputul de saptamana a fost unul ezitant pentru BTC, pe fondul stirilor conform carora Comisia de Valori Mobiliare din SUA va incepe un proces impotriva unor jucatori importanti din piata crypto, astfel incat am vazut Bitcoin coborand sub zona de 27.000 USD.
Insa, scaderea a fost de scurta durata, iar activele digitale au inceput sa recupereze din pierderi pe masura ce imbunatatirea sentimentului din pietele bursiere internationale s-a transpus si in piata crypto, si BTC a revenit peste 28.000 USD, unde a oscilat in ultimele zile ale saptamanii.

Analiza grafica ne arata o perioada de liniste in piata, dupa cresterile spectaculoase de la inceputul lunii martie. Pe directie ascendenta, vedem o zona importanta la 32.000 USD, zona de unde pretul a fost respins de trei ori in ultimii 2 ani, iar daca vom ajunge acolo, este posibil sa vedem o miscare de rezistenta in jurul acelui nivel. In scenariul unei corectii in piata, BTC-ul poate sa coboare pentru a re-testa zona de 25.000 USD, fostul maxim ce a fost strapuns recent.

In urmatoarele zile vor fi anuntate date macro-economice importante din SUA (indicele increderii managerilor in economie, somajul), iar o potentiala volatilitate in pietele financiare poate avea impact si asupra pretului BTC.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

ETH a inceput saptamana cu o scadere ce a dus pretul pana la 1.700 USD, dar cumparatorii au vazut in aceasta corectie o oportunitate de a acumula iar pretul a urcat din nou, astfel incat tokenul retelei Ethereum a incheiat primul trimestru din 2023 in jurul valorii de 1.800 USD.

Fata de inceputul anului, ETH a avut o ascensiune de aproximativ 50%.

Maximul recent, de la 1.850 USD, nu a fost strapuns convins in sus, astfel ca, pentru a putea spera la atingerea zonei de 2.000 USD si continuarea trendului ascendent de inceput de an, trebuie sa vedem o urcare convinsa peste 1.850 USD.

Un eveniment de urmarit in luna aprilie pentru reteaua Ethereum va fi finalizarea upgrade-ului Shanghai, prin care tokenii ETH depusi la staking in cadrul mecansimului Proof-of-Stake vor putea fi deblocati pentru prima data. Daca utilizatorii vor decide sa vanda in piata acesti tokeni, este posibil sa vedem presiunea la vanzare pe ETH, pe termen scurt. Acest update tehnic este preconizat sa aiba loc la mijlocul lunii aprilie.

Pana atunci, este foarte probabil sa vedem evolutia ETH mergand in tandem cu miscarea generala a pietei, fara devieri majore de la trendul sistemic.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

EGLD a avut una dintre cele mai putin volatile saptamani din acest an, pe fondul unei activitati scazute de tranzactionare pe tokenul retelei MultiversX.

Primul trimestru al acestui an a consemnat o crestere in pret de aproximativ 30% pentru activul crypto al retelei blockchain dezvoltate la Sibiu.

Graficul de pret ne arata o evolutie laterala a eGold in ultimele 4 saptamani, cu pretul osciland in jurul zonei de 42-43 USD.

Avand in vedere faptul ca EGLD a avut una dintre cele mai reduse cresteri de pret fata de inceputul anului (proiectele din Top 50 Crypto-Market-Cap), din punct de vedere relativ, proiectul romanesc ar fi bine pozitionat pentru o supra-performare in eventualitatea unei intrari convinse in bull-market. Insa, asa cum vazut in anii precedenti, interesul investitorilor pentru EGLD creste dupa anunturile si update-urile importante dezvaluite de echipa MultiversX, astfel incat un asemenea eveniment poate reprezenta declansatorul unei cresteri consistente de pret.

Totusi, am vazut ca in perioade de corectii importante, pretul eGold reactioneaza negativ, iar o eventuala scadere a pietei poate face sa vedem iarasi tokeul MultiversX sub 40 USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.