Analiza saptamanala piata crypto (29 Noiembrie - 5 Decembrie 2021)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Piata crypto a fost din nou marcata de volatilitate ridicata si corectii importante in saptamana recent incheiata, venita ca si o continuare a trendului din ultima perioada.
Aceste evolutii au fost corelate cu miscarile de pe pietele financiare internationale, care se afla intr-o stare de incertitudine cauzata de evolutia pandemica la nivel global ce poate avea impact negativ in cresterea economica pe termen scurt.
Pe langa sentimentul general de temere de pe burse, in particular, in sfera crypto am observat in noaptea de vineri spre sambata, o miscare puternica in jos a preturilor, urmare a unor lichidari de pozitii de pe piata derivatelor, la fel cum am experimentat in data de 7 Septembrie, eveniment care vine in situatii de supra-incalzire a tranzactiilor cu leverage (tranzactii prin care traderii imprumuta capital pentru pariuri privind directia pietei).
Astfel, aceste tranzactii automate de lichidare au facut ca atat BTC cat si celelalte crypto-active sa scada cu 10%-20% intr-un interval mai mic de ora. A urmat apoi o revenire semnificativa, tipica unor astfel de miscari, ceea ce denota faptul ca nu avem de-a face cu o panica generala, ci mai degraba de o “curatare” a pietei de pozitiile foarte speculative.
Capitalizarea totala a activelor digitale a suferit o scadere generala de aproximativ 10%, pana in zona de 2.20 trilioane USD.
In continuare, este foarte important de urmarit sentimentul global de pe pietele bursiere, deoarece acesta pare sa fie principalul element care va determina si evolutia din zona crypto in ultimele saptamani din acest an.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Bitcoin Dominance a coborat pana aproape de minimul istoric de 40% pondere in totalul activelor crypto. Chiar daca in momente de incertitudine in piata, se spune ca BTC tinde sa scada mai putin decat celelalte active, in aceasta saptamana am observat faptul ca unele altcoins, si aici ne referim in special la ETH, au rezistat mai bine volatilitatii din piata. De asemenea, am vazut proiecte ca Terra (LUNA), Polygon (MATIC) sau Solana (SOL), care au avut o evolutie contara pietei si au crescut, per-total, ca si capitalizare de piata. Acesta poate fi un semn de maturizare a pietei crypto, in care fiecare proiect poate avea directia proprie, fara a fi influentat de evolutia BTC-ului.

sursa: tradingview.com

BTC-ul s-a corectat in ultima saptamana cu aproximativ 10%, pana in zona de 49.000 USD, in ton cu cei mai importanti indici bursieri.
Daca la inceputul saptamanii evolutia a fost relativ mixta, spre finalul perioadei am observat vanzari importante venite in toate pietele bursiere ale lumii, fapt ce a culminat cu declansarea unor lichidari automate de pozitii futures pe piata derivatelor crypto, care au generat un flash-crash in care BTC a scazut cu 10.000 USD in mai putin de o ora. In acest interval au fost lichiditate pozitii long de aproximativ 2.25 miliarde USD, adica undeva la 25% din totalul pozitiilor deschise pe piata futures. Asa cum mentionam anterior, acest tip de eveniment poate fi asociat unei “curatari” a pietei de speculatori.
Scaderea a fost estompata cand pretul a atins media mobila de 200 zile (culoarea mov), la 45.000 USD, de unde am vazut o redresare pana aproape de 50.000 USD. Linia de trend ascendent inceput in luna Iulie a fost sparta in jos, semn ca in perioada urmatoare este posibil sa vedem din nou volatilitate cu corectii. Este important ca pretul sa nu coboare sub 200 Moving Average pentru a mentine intacta viziunea upside.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a reusit sa mentina o evolutie saptamanala pozitiva in ciuda evenimentelor negative din piata, fapt ce a facut pe multi analisti sa considere ca poate veni timpul ca piata crypto sa se decupleze din dependenta fata de Bitcoin. Dupa inceputul bun de saptamana, si ETHER a fost impactat de scaderile generale din finalul perioadei, si, de asemenea, a suferit de pe urma flash-crash-ului de vineri noapte, insa a reusit o redresare majora, in care pretul a crescut din minimul de 3.400 USD pana la 4.200 USD, in mai putin de 2 zile.
Fundamentele retelei Ethereum, cel mai utilizat blockchain din sfera crypto, fac din tokenul nativ al acesteia un activ cel putin la fel de important ca si Bitcoin, iar vocile din piata care sustin faptul ca vom vedea o evolutie independenta a ETH fata de BTC, par ca au sustinere practica.
Zona de 4.000 USD actioneaza ca un suport important pentru pretul ETHER, iar atat timp cat nu vedem inchideri sub acest nivel, viziunea pozitiva pe termen mediu si lung ramane in picioare.
Nu este exclus totusi sa vedem si aici volatilitate ridicata in functie de evolutie generala de pe pietele financiare, insa putem vedea in rezilienta ETH  un bun activ de hedge impotriva scaderilor majore.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Dupa cresterile importante generate de lansarea Maiar Exchange, EGLD a avut o perioada de corectii, aceasta fiind o evolutie des intalnita in lumea crypto, dupa ascensiuni parabolice.
Marcarile de profituri de pe EGLD si scaderile generale ale pietei au facut ca proiectul romanesc sa retesteze nivelul de 300 USD, zona care pare a se consolida intr-un suport important (zona de 300 USD fusese in prealabil si o rezistenta majora), nivel peste care se mentine call-ul bullish pe EGLD.
Tokenul poate intra intr-o zona de consolidare in perioada urmatoare, in care pretul sa creeze evolutii laterale, in asteptarea unor noi anunturi si evolutii semnificative ale proiectului, care se duca la reluarea cresterilor catre depasirea capitalizarii de piata de peste 10 miliarde USD.
Totusi, EGLD pare mai corelat cu miscarile de ansamblu din piata (comparativ cu ETH), astfel incat va trebui sa fim atenti la directia generala a pietei pentru validarea trendului pe termen scurt.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Banca de investitii de pe Wall-Street, Goldman Sachs, ia in considerare sa accepte Bitcoin ca si colateral pentru imprumuturile acordate companiilor mari. Este inca o cale prin care bancile din SUA vor sa patrunda in domeniul crypto, dupa ce majoritatea societatilor de investitii de pe Wall-Street au inceput sa ofere clientilor acces la tranzactionare si custodie pe active digitale.
    Goldman Sachs, Other Wall Street Banks Exploring Bitcoin-Backed Loans
  • Compania globala de management in investitii - Invesco, a lansat un produs de tip Exchange Traded Product (ETP) in Europa, listat la bursa din Frankfurt, prin care ofera clientilor institutionali acces la investitia in Bitcoin, in deplina conformitate cu reglementarile autoritatilor de supraveghere financiara. Acest ETP are ca activ-suport BTC spot, fiind astfel echivalentul mult-asteptatului Bitcoin spot ETF din SUA.
    Invesco Launches ‘Physical’ Bitcoin ETP In Europe
  • Cel mai mare lant de supermarketuri din Croatia, Konzum, va accepta platile in BTC pentru cumparaturile de zi cu zi ale clientilor. Aceasta este printre primele astfel de initiative ce au impact intr-un domeniu cu o adresabilitate foarte larga - cumparaturi la supermarket, si poate fi un deschizator de drum pentru acceptarea BTC ca mijloc de plata in toate activitatile cotidiene.
    Croatia’s largest supermarket chain now accepts crypto

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
TERA +50%
MATIC +38%
ALGO +7%
ETH +3%
SOL +3%
Scaderi
BAT -30%
GRT -27%
ICP -25%
EGLD -25%
RUNE -25%


Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.