Analiza saptamanala piata crypto (3 - 9 aprilie 2023)
Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.
Evolutie piata criptomonede
Piata crypto a avut inca o saptamana de evolutie neutra, fara miscari importante, prin urmare, majoritatea activelor digitale se regasesc in jurul acelorasi valori la care se tranzactionau inca de la mijlocul lunii martie.
Ultimele sapte zile au fost marcate de o evolutie laterala, lispita de directie clara, atat in piata crypto, dar si pe pietele financiare internationale, investitorii fiind mai degraba cu gandul la Sarbatorile Pascale Catolice. Lipsa unor evenimente sau stiri macro-economice importante, coroborata cu volumele reduse din piete intr-o saptamana scurta, au facut sa avem una dintre cele mai linistite perioade de tranzactionare din acest an.
Particular in piata crypto, au lipsit, de asemenea, evenimentele semnificative, astfel incat regasim Bitcoin la acelasi nivel de 28.000 USD, Ethereum in jurul a 1.800 USD, si, intre activele din Top 50 Market Cap, nu s-au remarcat miscari de peste 10%.
Dupa mini-vacanta, este posibil sa vedem revenirea volatilitatii pe pietele financiare, narativele principale ale acestui an - posibilitatea unei recesiuni globale si actiunile bancilor centrale de restrangere monetara - fiind temele care pot influenta miscarile de pe bursele internationale, cu potentiala transmitere catre piata crypto.
Capitalizarea totala a activelor digitale s-a mentinut in jurul valorii de 1.15 trilioane USD, fara fluctuatii majore.
Bitcoin a oscilat in jurul zonei de 28.000 USD si in ultimele sapte zile, dupa trei saptamani in care pretul celui mai important crypto-activ nu a reusit sa aiba miscari convinse peste, sau sub acest nivel.
Activitatea de tranzactionare denota o incertitudine a pietei legata de trendul pe termen scurt, tinand cont si de volumele reduse resimtite in piata in aceste zile.
Poate cea mai importanta stire a saptamanii a venit din partea companiei MicroStrategy, cel mai mare detinator corporate de Bitcoin, care a anuntat achizitia a inca 30 milioane USD echivalent in BTC, ceea ce duce detinerea totala a companiei americane la peste 140,000 BTC. La pretul actual, Bitcoin-ul tinut in trezoreria companiei infiintate de Michael Saylor ajunge la aproape 4 miliarde USD.
Vedem astfel ca investitorii care cred in evolutia Bitcoin pe termen lung, acumuleaza BTC la aceste preturi, in asteptarea re-intrarii intr-un bull-market consistent, asa cum am avut in perioada 2020-2021.
Analiza grafica indica o perioada neutra in ultimele 21 de zile, in zona de 28.000 USD. Insa, tinand cont de caracteristica volatila a pietei crypto, ne putem astepta ca in perioada urmatoare BTC-ul sa sparga acest interval de pret, pe miscari importante.
Directia din bursele de actiuni poate avea influenta si in piata activelor digitale, asa cum s-a intamplat in majoritatea cazurilor recente, astfel ca este posibila o corelatie intre evolutiile celor doua clase de active investitionale in saptamanile urmatoare.
ETH a avut un inceput de saptamana foarte bun, reusind sa urce peste nivelul de 1.900 USD, supra-performand celelalte active crypto, si in special BTC-ul.
Incepand cu ziua de Joi, tokenul retelei Ethereum a inceput sa corecteze, astfel incat finalul de saptamana a regasit ETH sub 1.850 USD, zona de rezistenta pe directie ascendenta, in ultimele 21 de zile.
In data de 12 aprilie va avea loc implementarea upgrade-ului Shanghai (sau Shapella), un fork tehnic al retelei Ethereum ce va permite scoaterea de la staking a tokenilor “blocati” in cadrul mecanismului Proof-of-Stake, mecansim de validare a tranzactiilor pe retea, la care Ethereum a facut trecerea in 2022. In urma acestui upgrade, in prima faza, tokeni ETH in valoare de peste 2 miliarde USD vor putea fi scosi in circulatie.
Astfel, este posibil sa asistam la presiune de vanzare pe ETHER, in cazul in care, chiar si o parte din aceste crypto-monede vor fi puse la ordine de “sell”.
Daca, insa, nu vom avea parte de un asemenea eveniment de vanzare in masa, acest lucru poate fi vazut ca un semn de incredere pe termen lung in proiectul Ethereum, iar detinatorii ETH sa astepte preturi mai mari pentru a marca profitul, urmare a obtinerii de tokeni din serviciile de staking.
Asadar, “Shanghai”-ul poate reprezenta un moment important pentru evolutia ETH-ului in perioada imediat urmatoare, astfel incat trebuie sa acordam atentie sporita miscarilor tokenului ETHER in jurul datei de 12 Aprilie.
EGLD a avut o saptamana usor negativa, pretul coborand pana in zona de 40 USD.
Pe fondul acalmiei din piata, unele altcoins, printre care si eGold, au suferit mici corectii, existand analisti care pun aceasta reactie pe seama refugiului investitorilor catre BTC, in vederea “pregatirii” pentru o potentiala perioada de volatilitate. Totusi, volumele de tranzactionare au fost reduse, astfel incat nu putem concluziona o directie sau o intentie clara a pietei in aceste zile.
In saptamana recent incheiata, echipa MultiversX a anuntat o serie de upgrade-uri si noutati ce vor fi aduse ecosistemului in anul 2023, printre care si cardurile de debit asociate crypto-activului EGLD. Acest feature poate spori atractia si utilitatea tokenului EGLD, iar daca va beneficia si de un context pozitiv de piata, eGold poate avea o perioada buna in a doua parte a anului.
Pana atunci, este foarte posibil ca evolutia tokenului crypto al retelei romanesti sa fie influentata de miscarile generale ale pietei.
Ultimele doua saptamani au adus volatilitate foarte redusa pe EGLD, ceea ce poate reprezenta o perioada de liniste inaintea unor miscari mai ample, care sa seteze directia pentru urmatoarele luni.
Limitarea raspunderii
Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.
Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.
Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.
Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.