Analiza saptamanala piata crypto (30 August - 5 Septembrie 2021)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Saptamana recent incheiata a adus cresteri importante pe piata crypto, in special in zona altcoinurilor, care au urcat capitalizarea totala - Crypto Total Market Cap - catre nivelul de 2.3 trilioane USD, o apreciere agregata de aproximativ 10% in ultimele 7 zile. Ne aflam la doar cateva lungimi de unda fata de maximul istoric al capitalizarii activelor digitale, atins in luna Mai 2021.

Sentimentul in piata este pozitiv, insa nu exuberant, simtindu-se totusi o oarecare precautie (observata mai ales la nivelul volumelor de tranzactionare nu foarte mari) cauzata de apropierea deciziei Guvernului SUA in legatura cu reglementarea activitatii de tranzactionare cypto, cu impact in taxarea jucatorilor de pe aceasta piata - sectiunea Crypto Tax din Infrastractura Bill.

In lipsa evenimentelor fundamentale majore, evolutiile particulare ale unor proiecte de tip Layer 1 (blockchain-uri/protocoale pe care se se pot construi alte proiecte mai mici) din top 20 (vezi ETH, LTC, SOL, IOTA) au fost cele care au tras piata in sus, aratand inca o data ca industria crypto tinde catre maturizare, fara sa mai depinda in exclusivitate de un singur activ.

sursa: tradingview.com

In acest context, dominanta Bitcoinului in totalul capitalizarii de piata a scazut semnificativ in ultima saptamana, apropiindu-se de nivelul minim din 2021 - 40%. Este posibil ca acest trend sa continue pe masura ce tot mai multe proiecte de top vin cu upgrade-uri si inovatii majore, care pot duce la cresterea preturilor respectivelor tokenuri, si implicit, a ponderii in capitalizarea totala a activelor crypto.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut o evolutie usor pozitiva in saptamana recenta incheiata, pretul fluctuand in jurul pragului important de 50.000 USD. Inca nu am avut parte de strapungerea clara a acestui nivel cumulata cu volume in crestere, pentru a putea certifica reluarea trendului ascendent, dupa consolidarea pretului din zona 45k-50k.Aceasta perioada de acumulare a dus la formarea unui pattern de tip triunghi-ascendent (liniile verzi), care odata spart in sus, ar putea duce  BTC-ul pana in zona de 60.000 USD.
Cat timp pretul evolueaza peste media mobila de 200 zile (linia mov), se mentine viziunea upside pe termen mediu pe BTC.

sursa: investing.com - grafic Daily

Spre deosebire de BTC, ETH a avut o evolutie spectaculoasa in ultimele 7 zile, astfel ca am putut observa o crestere de peste 20% a tokenului retelei Ethereum in aceasta perioda, catre nivelul de 4.000 USD. Multi specialisti din piata vad o decuplare in evolutia Ether fata de cea a Bitcoin in urmatorii ani, cu o crestere exponentiala a ETH-ului datorita ultilizarii mult mai ample a retelei  Ethereum in intreg ecosistemul crypto.

Analiza pe grafic ne arata faptul ca nu mai exista nicio zona majora de rezistenta a pretului catre re-atingerea maximului istoric de 4.400 USD.

Totusi, indicatorul de momentum RSI (din josul imaginii), este in zona de supra-cumparare, ceea ce indica o potentiala retragere de pret in perioada urmatoare. Un astfel de scenariu poate crea oportunitati de acumulare ETH in portofoliu, la preturi mai atractive.

sursa: investing.com - grafic Daily

Tokenul blockchainului Tezos, XTZ, a avut o saptamana de retragere, evolutie normala dupa o crestere de 100% in mai putin de o luna. Pretul pare a fi intrat intr-o perioada de consolidare, specifica unei pauze intr-un trend bullish.

Stirile privind imbunatatirile aduse retelei si implementarea functionalitatii Smart Contracts, care au stat la baza cresterilor din ultima perioada, probabil vor repune XTZ-ul pe linie upside.

Cu indicatorul de moment, RSI, coborand in zona neutra (de la supra-cumparare), XTZ pare a fi pozitionat propice pentru inca un pas ascedent care ar sparge pragul de 6.00 USD, cu target in maximul lunii Mai - 8.00 USD.

Stiri criptomonede


  • Twitter, gigantul american de social-media, planuieste sa introduca posibilitatea platilor in Bitcoin si Ether pentru tips-urilr acordate de catre utilizatori, creatorilor de continut pe platforma. Faptul ca Twitter va adopta platile crypto vine in mod natural, daca tinem cont de faptul ca fondatorul si CEO-ul companiei, Jack Dorsey, este un aprig sustinator al activelor digitale.
    Twitter appears to be adding the ability to tip using Bitcoin
  • Franklin Templeton, una dintre cele mai mari companii de management in investitii din lume, cu active de de peste 1.4 trilioane USD, va lansa o divizie de tranzactionare si investitii in active digitale. Franklin Templeton este un alt nume important al companiilor de asset-management globale care is face intrarea in piata crypto, dupa BlackRock, Fidelity, JP Morgan, Goldman Sachs etc.
    Franklin Templeton seeks experts for Bitcoin trading and crypto research
  • Segmentul DeFi al crypto ajunge in curricula universitatilor americane. Avantul Descentralized Finance din ultima perioada a atras atentia nu doar a investitorilor, ci si a domeniului educational, astfel, Universitatea din California va introduce din aceasta toamna in tematica sa si un curs de DeFi.
    DeFi literacy: Universities embrace decentralized finance education

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
FTM +130%
IOTA +73%
SOL +48%
DOT +30%
LTC +29%
Scaderi
XTZ -6%
CAKE -5%
KLAY -3%
AMP -2%
DCR -2%

De remarcat: Evolutia tokenului MIOTA, al protocolului de tip Internet of Things - IOTA, care a anuntat recent un upgrade adus retelei prin care va simplifa procesul de rulare al unui nod pe IOTA. De asemenea au aparut speculatii conform carora echipa dezvolta versiunea de test pentru implementarea Smart-Contracts, o aplicatie cu foarte mare utilitate in procesele din ecosistemul crypto.

Over $1 billion flocks into IOTA as price surges 25% in 24h


Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.