Analiza saptamanala piata crypto (6 Decembrie - 12 Decembrie 2021)
Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.
Evolutie piata criptomonede
Piata crypto si-a continuat evolutia de corectie si tranzactionare laterala din ultima perioada, si am avut astfel parte de o saptamana cu scaderi care au dus Capitalizarea Totala a Activelor Digitale pana la 2.2 trilioane USD, revenind la nivelul din Octombrie.
Unul dintre cei mai importanti factori care au stat la baza acestor miscari ar fi intarirea Dolarului fata de celalalte valute, pe fondul speculatiilor ca Banca Federala SUA - FED, va retrage stimulii financiari din piata si va creste dobanzile pentru a incetini accelerarea inflatiei. In astfel de situatii, investitorii cauta sa vanda activele care au supra-performat recent si sa se “refugieze” in USD, care poate aduce rate de randament - yielduri - atractive in conditiile unor dobanzi in crestere.
Bitcoin a fost unul dintre cele mai performante active de investitii in anul 2020, astfel ca multi jucatori din piata isi marcheaza profitul pe final de an, pentru a beneficia de intarirea Dolarului.
Asa cum mentionam in rapoartele anterioare, este important de urmarit evolutia pietelor financiare de actiuni, care pot influenta semnificativ si miscarile activelor digitale in perioada urmatoare, dat fiind faptul ca, odata cu intrarea investitorilor institutionali in piata crypto, acestea tind sa se coreleze tot mai mult cu evolutia actiunilor de la la nivel global, intr-un semn de maturizare a pietei.
Nu este exclus sa vedem continuarea tranzactionarii laterale, fara o directie clara, in ultimele saptamani din an, iar aceste momente pot reprezenta bune oportunitati de a achizitiona active crypto cu potential, la preturi atractive.
Bitcoin Dominance a urcat usor pana la nivelul de 41%, pe fondul performantei mai slabe a unor altcoinuri de prim rang - vezi Solana, Terra, Elrond, Avalanche - in conditiile in care BTC a evoluat mixt in ultimele zile. Cat timp exista incertitudine in piata privind trendul general, putem vedea in Bitcoin un activ de hedge, prin care investitorii sa se puna la “adapost” pentru a evita alte scaderi particulare ale unor proiecte din top 50.
BTC-ul a avut o saptamana relativ stabila, pretul fluctuand in jurul zonei de 47.000 - 50.000 USD, pe fondul volumelor mici de tranzactionare care denota o usoara calmare a pietei, dupa flash-crash-ul din 04 Decembrie.
Nu am vazut miscari semnificative in ultimele zile, semn ca piata nu are o directie clara iar investitorii par mai degraba intr-o stare de expectativa, in lipsa unor stiri importante.
Anul 2020 a adus multi investitorii institutionali in lumea crypto, iar pe final de an, traditional, acestia vand activele care au performat cel mai bine in decursul anului. Astfel, nu este exclus sa vedem continuarea perioadei de corectie pe fondul marcarilor de profit din partea jucatorilor mari.
Pe de alta partea, pe masura ce vom vedea reducerea volatilitatii, poate fi un semn ca piata incepe sa se consolideze si sa inceapa acumularea de BTC, pregatind terenul pentru miscarile acsendente preconizate pe termen lung.
Pana nu vom avea un impuls major, in oricare dintre directii, este posibila evolutia laterala in zona de 47.000 - 50.000 USD, iar cat timp pretul ramane peste media mobila de 200 zile (culoarea mov), trendul ascendent inceput in luna Iulie ramane intact.
ETH a fost unul dintre cele mai stabile altcoins in ultima perioada, mentinandu-se peste nivelul de 4.000 USD, care s-a dovedit inca o data un suport important in sustinerea pretului pe directie neutra, fara corectii majore.
Si pe ETH am vazut volume mai mici decat media normala, semn al unei indecizii din partea investitorilor privind trendul pe termen scurt.
Cat timp reteaua Ethereum este utilizata la capacitate mare pentru proiecte din zona NFT/Metaverse (poate cea mai in voga sfera a crypto din aceasta perioada), este de asteptat ca pretul ETH sa se mentina relativ stabil.
Evolutia generala a sentimentului din pietele financiare internationale va fi determinanta si pentru viitoarele miscari ale Ether, in conditiile in care jucatorii institutionali au alocat sume majore catre proiectul Ethereum, fiind considerat cel mai util si cu use-case-ul cel mai proeminent din intreaga industrie crypto.
Asteptam mentinerea pretului peste nivelul de 4.000 USD pentru a valida viziunea pozitiva pe termen mediu pe ETH.
EGLD a continuat perioada de corectie, iar pretul a coborat pana in zona de 250 USD, ca urmare a unor probleme aparute pe Maiar Exchange, care au dus la suspendarea temporara a aplicatiei.
Aceasta sincopa in functionarea exchange-lui descentralizat al celor de Elrond a fost remediata intre timp, iar operatiunile se pot desfasura in conditii normale.
Nivelul de 300 USD a fost spart in jos, ceea ce face ca trendul pe termen scurt sa ramana descendent, insa, odata ce activitatea pe Maiar isi va relua cresterea si pe masura ce vom asista la aparitia unor noi proiecte dezvoltate in sectiunea Maiar Launchpad, putem asista la o restabilire a trendului de crestere, daca vom avea si o stabilitate la nivelul intregii piete.
Perspectivele fundamentale raman pozitive pe intreg eco-sistemul Elrond, iar faptul ca pretul a corectat semnificativ in ultima perioada poate reprezenta o buna oportunitate de acumulare EGLD.
Stiri criptomonede
- Gigantul american de IT Microsoft a anuntat recent o investitie de 27 milioane USD in studioul de productie NFT’s, Palm. Sectorul NFT’s din cypto se bucura de cea mai mare atentie in saptamanile recente pe masura ce nume mari ale economiei americane (vezi Coca-Cola, Pespi, Nike etc.) incep sa exploreze aceste domeniu, pe care il vad cu potential major de promovare de branding in urmatorii ani.
Microsoft Leads $27M Funding Round for Palm NFT Studio - Compania de plati Visa va lansa un serviciu de consultanta prin care va ofera asistenta comerciantilor, institutiilor financiare si altor parteneri in vederea cresterii adoptiei in ceea ce priveste acceptarea platilor prin cryptomonede.
Visa announces new crypto consulting service for merchants and banks - Co-fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a prezentat roadmap-ul lansarii variantei 2.0 a retelei, prin care se urmareste cresterea eficientei si a scalabilitatii acesteia, in conditiile in care Ethereum este din ce in ce mai utilizata in industria crypto si poate deveni baza tehnica pentru dezvoltarea viitoarelor aplicatii financiare, si nu numai, folosite de publicul larg.
Vitalik Buterin outlines ‘endgame’ roadmap for ETH 2.0
Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile
Cresteri | |
---|---|
NEAR | +46% |
XTZ | +20% |
GALA | +15% |
LRC | +17% |
OKB | +15% |
Scaderi | |
---|---|
KDA | -14% |
LUNA | -13% |
WAVES | -10% |
EGLD | -11% |
ALGO | -10% |
Limitarea raspunderii
Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.
Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.
Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.
Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.