ANALIZA TEHNICA - Teoria Dow

In primul rand, pentru a putea intelege sistemul de tranzactionare a monedelor de la baza, este nevoie sa intelegem teoria fundamentala de la care porneste analzia tehnica: teoria Dow. Chiar daca aceasta are o vechime de peste o suta de ani, ea inca reprezinta una din teoriile-cheie ale afacerilor in zilele noastre. Teoria Dow se sprijina pe un set de idei fixe, dupa cum urmeaza:

  • Atunci cand este stabilit un pret de pornire, piata ia in considerare toate detaliile privind activele cu care are de-a face. Cand vine vorba de criptomonede, este urmarita intreaga istorie privind cresterea si scaderea valorii acestora, prcum si predictiile curente de cerere si oferta pentru a stabili tendintele generale ale criptomonedelor si a face mai usor de calculat predictiile in timp real.

  • Indiferent de perioada de timp in care sunt analizate, modificarile de pret al pietei nu sunt aleatorii si, de cele mai multe ori, ele sunt repetitive sau devin usor de urmarit, urmand un oarecare tipar de crestere sau scadere.

  • Expertii in analiza tehnica pun accentul in special pe cerere si oferta raportat la pretul general al unei criptomonede, fara sa acorde o atentie prea mare fiecarui factor care influenteaza schimbarea pretului. Acest lucru se datoreaza faptului ca piata cripto este destul de volatila, astfel ca schimbarile sunt mai degraba repetitive pe o perioada scurta de timp.

Exista sase principii de baza a teoriei Dow

  1. Cele trei miscari ale pietei
    a. Directia principala, cea care ilustreaza tendinta generala a pietei, fie aceasta ascendenta sau descendenta. Directia principala poate fi urmarita pe perioade diferite, de la un an pana la mai multi ani. De cele mai multe ori sunt identificate sub eticheta de bear si bull markets. Directia principala interfereaza de obicei cu directiile secundare, insa nu este afectata per total de acestea intr-o perioada limitata de timp.
    b. Directia medie (medium swing) sau secundara, ia „pulsul” pietei intre 10 zile si trei luni. Ea ilustreaza schimbarile intermediare intre doua pozitii majore ale activelor si memoreaza intre 33% si 66% pretul initial al acestora. Ele pot modifica directia principala, insa doar in cazuri repetitive. Altfel, acestea fluctueaza si se extind pe o perioada mai limitata decat directia principala.
    c. Directiile minore (minor swings) sau zilnice, fluctueaza de la o ora la alta sau de la o zi la alta. Acestea reproduc schimbarile zilnice de pret, insa rareori sunt luate in considerare de catre analisti

  2. Cele trei faze ale tendintelor de piata
    a. Faza de acumulare este faza in care parte din investitori incep sa vanda sau sa cumpere activele, contrar indicilor generali ai pietei. Parcurgerea fazei de acumulare difera de la bull la bear markets. De obicei, investitorii intra in faza de acumulare atunci cand pretul pietei este relativ jos. In acest punct, pretul activelor se schimba foarte lent, caci investitorii care fac acest lucru sunt minoritari. Faza de acumulare are loc de obicei la finalul unui trend descendent al pietei, atunci cand investitorii estimeaza ca pretul pietei este in cel mai pesimist punct.
    b.** Faza de absorbtie** sau de implicare publica este faza imediat urmatoare fazei de acumulare. Este faza in care un trend al pietei incepe sa devina mai vizibil si in acest punct creste implicarea publica, dar creste si pretul activelor de pe piata. Faza de absorbtie este momentul in care apar cele mai multe analize economice sigure si statistici de piata. Ele sunt foarte importante de urmarit in momentul in care luam decizia de a vinde sau de a cumpara, caci piata este suficient de volatila cat sa poata fi afectata de miscari de crestere sau de scadere intr-un timp foarte scurt.
    c. Faza de distributie. Aici, pretul activelor incepe sa scada si este faza opusa fazei de acumulare, ceea ce s-ar putea numi un moment de bear market. Piata este suprasaturata in urma fazei de absorbtie, iar investitiile in acest moment pot fi cele mai riscante daca investitorul nu este atent la semnalele clare ale pietei cum ar fi aplatizarea puterii de cumparare, tipare grafice sau directiile de crestere sau de scadere a pretului activelor.

  3. ** Miscarile pietei reflecta stirile si speculatiile**
    Piata reflecta informatia noua imediat ce aceasta este disponibila. Opinia publica joaca un rol important in schimbarea pretului pietei si cele mai importante stiri ale momentului nu raman doar in sfera presei. Practic, pretul pietei este reflectat de speculatiile investitorilor si ale subiectilor pietei, astfel ca factori precum estimari de profit, rata dobanzilor, perioade electorale etc pot influenta cresterea sau scaderea pretului.

  4. Datele legate de media preturilor pe piata trebuie sa se confirme reciproc
    Trendurile pietei nu sunt aleatorii si de obicei sunt interconectate. Astfel, atunci cand un investitor alege sa cumpere sau sa vanda active, trebuie sa fie atent la trendurile pietei din jurul sau ca o metoda suplimentara de siguranta. Este o regula ca media preturilor activelor este aproximativ aceeasi indiferent de mediul in care se regaseste si fiecare medie trebuie sa se miste in aceeasi directie ca a celorlalte, intr-o miscare stabila. Daca media preturilor este instabila, este un semn ca trendul actual este regresiv.
    Pentru a intelege mai bine cum functioneaza acest principiu al pietei, sa ne imaginam un exemplu mai comun, in care Dan are firma X, firma de patiserie, iar Alex are firma Y de transport. Dan are contract cu firma de transport a lui Alex pentru a transporta produsele firmei sale. In acest moment, daca firma lui Danse dezvolta semnificativ pe parcursul unui an, firma de transport va beneficia de pe urma acestei dezvoltari, avand la randul ei colaborare extinsa cu firma lui Dan si vice versa. Atunci cand un investitor alege sa incheie un contract cu firma de transport, acesta va lua in considerare intreaga activitate a firmei si va evalua si activitatea firmei in colaborare cu firma de patiserie, pentru a avea siguranta ca datele fiecarei firme corespund si abia atunci va decide sa investeasca in firma de transport.

  5. Trendurile sunt identificabile dupa volumul actiunilor de vanzare sau cumparare
    Acest principiu este si cel mai simplificat dintre cele sase principii ale Teoriei Dow. Practic, volumul actunilor de vanzare sau cumparare este dependent de miscarea trendurilor. Atunci cand trendul este ascendent, volumul actiunilor de vanzare si cumparare creste odata cu pretul pietei. Cand trendul este descendent, acesta scade odată cu pretul.

  6. Trendurile sunt vizibile pana exista semne clare care demonstreaza nevalabilitatea lor
    Desi exista miscari care pot influenta trendurile, cunoscute si sub eticheta de „market noise”, acestea raman nemodificate pana in momentul in care exista semnale sigure care confirma ca acestea sunt modificate. Acest lucru face ca ele sa fie verificabile si permit analiza pe o perioada mai indelungata de timp, fara sa se tina cont de „market noise”.

    Odata intelese principiile Teoriei Dow, putem continua cu urmatorul pas in intelegerea tranzactiilor: analiza tehnica. Analiza tehnica este, in primul rand, creativa, intrucat este perimisiva din punctul de vedere al utilitatii. Analistii pot utiliza varii metode de analiza, adaptate pe nevoile pietei. In definitie, analiza tehnica este o metoda prin care investitorii pot prezice statistic viitoarele miscari ale pietei, iar aici sunt incluse atat aspectele valutare ale monedelor si criptomonedelor, cat si bursa de valori a acestora.

Analiza tehnica este compusa din doua componente principale care trebuie luate in considerare in momentul in care este desfasurata: intervalul de timp si instrumentele de analiza.

Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.