Aplicatii Blockchain - Fintech 2019

Aplicatii Blockchain - Fintech 2019

Suntem in 2019, anul in care solutiile de afaceri si software bazat pe technologia blockchain si criptomonede are o crestere extraordinara. Multa lume a auzit de criptomonede, Bitcoin, Ethereum, TRON si altele ( Tradesilvania ofera 16 criptomonede in Romania )  dar multi nu stiu la ce se folosesc aplicatiile blockchain si criptomonedele. In acest sens pe blog-ul Tradesilvania vom crea o lista de aplicatii blockchain actualizata continuu cu domenii de aplicatii blockchain si proiecte bazate pe tehnologia blockchain. :

Moda - Producatori Haine de Lux

1. In 2019 Louis Vuitton lanseaza o platforma bazata pe tehnologia blockchain ( AURA ) pentru autentificarea produselor de lux incepand de la productie si pana la vanzarea catre utilizatorul final .  Detalii (en)

Agricultura

Domeniul agricol nu a avut o tangenta prea puternica cu tehnologia. Odata cu dezvoltarea tehnologiilor blockchain, o serie de aplicatii cu aplicabilitate in agricultura au inceput sa fie dezvoltate si implementate in lume.  

  1. O initiativa in India bazata pe tehnologia blockchain va ajuta fermierii de cafea sa isi puna produsele pe piata intr-un mod transparent cu posibilitatea de urmarire a marfii si cu siguranta ca fermierii vor primi un pret corect pentru produsele lor. (Detalii EN)
  1. Cele mai mari patru companii de agricultura cunoscute sub denumirea ABCD (Daniels Midland Co., Bunge Ltd., Cargill Inc., and Louis Dreyfus Co.), colaboreaza pentru a digitaliza domeniul agriculturii. Datorita aplicatiilor sale, tehnologia Blockchain reduce costurile si eficientizeaza comertul de grau prin imbunatatirea procesului de transport si de depozitare. (Detalii EN)

Medicina

Domeniul de aplicabilitate blockchain promite un potential extraordinat pentru industria medicala. Aplicatiile blockchain vor asigura ca bazele de date pentru aplicatiile medicale si informatiile stocate in ele vor fi imune la incercarile de hacking si modificare a lor.

  1. Tehnologia Blockchain imbunatateste calitatea datelor si poate garanta siguranta acestora. Cinci organizatii de sanatate: Humana, MultiPlan, Optum, Quest Diagnostics si UnitedHealthcare, au lansat un program care implementeaza tehnologia Blockchain, atat pentru reducerea costurilor administrative, cat si pentru imbunatatirea calitatii datelor si transmiterea eficienta a acestora. (Detalii suplimentare)

2.Tehnologia Blockchain este utilizata pentru stocarea sigura a dosarelor medicale. Organizatia de sanatate Metlife (Singapore) si-a indreptat atentia spre tehnologia Blockchain pentru stocarea tuturor documentelor medicale intr-un loc securizat. (Mai multe detalii)

Alegeri corecte

Noile inovatii in domeniul tehnologic pot schimba felul in care voteaza oamenii, oferind noi metode mai sigure de vot. Prin tehnologia Blockchain, oamenii isi pot indeplini datoriile civice si pot lupta pentru diferite cauze si in mediul online. Astfel, fraudarea voturilor nu va mai fi posibila.

1. Mentinerea integritatii datelor si fraudarea voturilor poate fi solutionata cu ajutorul tehnologiei Blockchain. Pentru a garanta siguranta datelor celor care voteaza, o agentie guvernamentala din Thailanda ( National Electronics and Computer Technology Center) apeleaza la tehnologia Blockchain. Datele utilizatorilor sunt transmise direct de la votanti la sectiile de votare fara a putea fi fraudate. (Detalii EN)

Plati descentralizate

1.Una dintre cele mai mari inovatii aduse tehnologia Blockchain este crearea unui sistem financiar decentralizat, accesibil tuturor utilizatorilor. Datorita rapiditatii si a sigurantei garantate de acest sistem, multe companii au inceput implementarea acesteia, fiind o solutie accesibila si usoara pentru cumparatori. Un bun exemplu in acest sensa ar putea fi magazinul renumit de decor interior Overstock care lucreaza cu tehnologia Blockchain si permite clientilor sa cumpere orice produs de pe site-ul lor cu criptomonede Bitcoin.

2. Siguranta si rapiditatea tranzactiilor oferite de aplicatiile tehnologiei Blockchain aduce imbunatatiri majore proceselor de tranzactie. Monetha, mare companie de procesare a platilor mobile, a dezvoltat un proiect bazat pe tehnologia Blockchain pentru a le oferi clientilor metode de plata mai ieftine si mai sigure. Prin intermediul sistemului decentralizat de evaluare DTRS (Decentralized Trust and Reputation System), informatiile si reputatia cumparatorilor si a vanzatorilor sunt evaluate, pentru a garanta increderea partilor. (Detalii EN)

Contracte inteligente ( smart contracts)

1.Una dintre cele mai mari inovatii aduse de tehnologia Blockchain sunt contractele inteligente care permit automatizarea multor procese si operatiuni, garantand servicii sigure si rapide, accesibile oricarei industrii. Compania de asigurari AXA a recurs la utilizarea contractelor inteligente in cadrul platformei Ethereum si au creat un produs numit Fizzy. Aici, utilizatorii platesc o prima de asigurare, iar daca zborul lor intarzie mai mult de doua ore, vor fi compensati. (Detalii EN)

Industria Alimentara

In industria alimentara, siguranta produselor este extrem de importanta, fie ca este vorba de transporarea mancarii sau a prevenirii contaminarii ei. Tehnologia Blockchain poate oferi solutii inovatoare de care poate beneficia industria alimentara pe termen lung.

1. Tehnologia Blockchain le permite producatorilor sa urmareasca locatia exacta a marfurilor in timp real pentru a garanta siguranta acestora. O initiativa in acest sens a fost adusa de catre Walmart, care s-a aliat cu IBM pentru a lansa Blockchain Food Safety Alliance si a propus un proiect bazat pe tehnologia Blockchain in vederea urmaririi produselor transportate. (Detalii EN)

2. Tehnologia Blockchain permite industriei alimentare sa exploateze criptomonedele in vederea vanzarii produselor. Burger King a lanseaza o criptomoneda pe nume Whoppercoin care se castiga prin cumpararea Burgerilor, iar dupa adunarea unei sume de Whoppercoin, clientii primesc un Burger gratuit. (Mai multe detalii aici)

3. Prin utilizarea tehnologiei Blockchain consumatorii pot avea acces la informatii despre produsele dorite. Nestle creeaza o baza de date decentralizata cu scopul de a garanta consumatorilor, cat si altor companii, acces rapid la diverse informatii despre orice produs.(Detalii EN)

4. Producatorii de mancare marina beneficiaza pe urma tehnologiei blockchain pentru a asigura transparenta lantului de aprovizionare. Compania Bumble Bee Seafoods a implementat tehnologia Blockchain pentru a garanta siguranta mancarurilor de la port pana la magazinele din Statele Unite. (Detalii aici).

Tehnologie mobila

Tehnologia Blockchain are o aplicabilitate extrem de vasta, astfel marile companii specializate pe vanzarea produselor mobile au apelat la tehnologia Blockchain, fie pentru scopul eficientizarii datelor, fie pentru urmarirea produselor transportate sau pentru siguranta datelor. Astfel, tehnologia Blockchain poate ajuta companiile sa satisfaca nevoile clientilor.

1.Tehnologia Blockchain poate servi la reducerea costurilor si la facilitarea transporturilor produselor. Samsung utilizeaza tehnologia Blockchain pentru a simplifica procesul transportului, astfel produsele transportate pot fi urmarite, iar problemele din timpul transportului pot fi detectate si rezolvate intr-un timp mai scurt. (Detalii EN)

2.Printre beneficiile garantate de tehnologia Blockchain se enumera si eliminarea fraudelor: Huawei doreste exploatarea tehnologiei Blockchain pentru a securiza industria telefoanelor mobile si pentru eliminarea fraudelor. (Detalii EN)

3. Utilizatorii pot tranzactiona acum simplu si rapid de pe telefoanele mobile. HTC Corp, a lansat un nou model de telfon, Exodus 1, care permite detinatorilor de monede digitale sa tranzactioneze usor. Noul model de telefon are un browser de internet creat special pentru site-uri si aplicatii de pe Blockchain. (Detalii EN)

Firme de transporturi

De la problemele logistice la eficienta administrativa, tehnologia Blockchain are solutia pentru toate problemele cu care se infrunta din totdeauna industria transporturilor. Industria de transporturi presupune un numar mare de documente oficiale, contracte de vanzari si chitante care trebuie sa fie transmise de la un punct la altul. Datorita aplicabilitatii tehnologiei Blockchain,  companiile de transport pot urmari urmari produsele pana la destinatie fara probleme.

1.Tehnologia Blockchain este potrivita pentru transmiterea facila a informatiei intre partenerii de afeceri care vor avea acces instantaneu la informatiile transmise. Pentru a digitaliza etapele fluxului de comert, compania de transport Maersk lucreaza cu IBM la o solutie bazata pe tehnologia Blockchain. Astfel, toti participantii si partenerii de afaceri pot monitoriza in timp real produsul transportat din fabrica pana la locul de livrare. (Detalii EN)

2. FedEx este una dintre cele mai mari companii transport care utilizeaza tehnologia Blockchain pentru a putea urmari marfurile valoroase pana la destinatie, astfel multe probleme care pot aparea pe drum se pot solutiona mult mai rapid. FedEx utilizeaza tehnologia Blockchain si pentru a permite solutionarea optima a litigiilor cu clientii. (Detalii EN)

Industria bancara

Cele mai multe institutii care au adaptat tehnologia Blockchain sunt institutiile bancare pentru a facilita imprumuturile si tranzactiile de orice fel. Tehnologia Blockchain inregistreaza si securizeaza fiecare tranzactie efectuata si nu necesita autorizatii din partea intermediarilor.

1. Tehnologia Blockchain permite corporatiilor tranzactionarea sigura oriunde in lume. China Construction Bank Corporation apeleaza la tehnologia Blockchain pentru a facilita tranzactiile dintre companiile de asigurari si dintre institutii financiare. (mai multe detalii aici)

2. Tehnologia Blockchain permite utilizatorilor sa faca plati oriunde in lume la orice ora intr-un mod sigur si rapid. Signature Bank a dezvoltat o platforma de plati digitala bazata pe tehnologia Blockchain, astfel clientii trimit si primesc bani fara limita de tranzactie. (Mai multe detalii)

Transportul aerian

Caracteristicile si necesitatile companiilor aeriene corespund foarte bine cu serviciile oferite de tehnologia Blockchain, intrucat calatoriile cu avionul presupun impartasirea datelor si comunicarea intre mai multe puncte de control.  Companiile aeriene din intreaga lume implementeaza tehnolgogia Blockchain pentru a imbunatati experienta calatorilor si pentru a optimiza procesele operationale si logistice.

1.Tehnologia Blockchain asigura gestionarea optima a  datelor si faciliteaza transmiterea acestora de la un punct de control la altul. Cea mai mare companie aeriana din Marea Britanie, British Airways a implementat tehnologia Blockchain pentru gestionarea datelor de zbor intre punctele de control din Londra, Miami si Geneva. (Detalii EN)

2.Winding Tree, platforma de distributie pentru turism, bazata pe tehnologia Blockchain contribuie la imbunatatirea proceselor de vanzare si de distributie a serviciilor de transport aerian. Compania Air Canada implementeaza platforma Winding Tree pentru a permite clientilor sa acceseze serviciile lor direct de la sursa. (Detalii EN)

Industria automobilelor

Tehnologia Blockchain s-a dezvoltat cu mult in afara ariei monedelor digitale. Acum poate oferi solutii eficiente si industriei automobilelor. Exista numeroase metode de exploatare a tehnolgoiei Blockchain in cadrul acestei industrii, precum securizarea datelor sau la identificarea provenientei unei componente. Astfel tehnologia Blockchain asigura transport mai ieftin, sigur si accesibil.

1.Serviciile oferite de tehnologia Blockchain sunt extrem de diverse, variind de la plati descentralizate la controlarea unei masini. Porsche implementeaza tehnologia Blockchain direct in masini, devenind chiar ele parti componente ale Blockchainuluil. Aplicatiile tehnologiei permit inchiderea/deschiderea usilor masinii, creste siguranta masinilor cu pilot automat si asigura transmiterea eficienta a datelor. (Detalii EN)

2. Ford, BMW, GM si Renault exploreaza potentialul tehnologiei Blockchain de a revolutiona transportul prin accesibilitate, siguranta si costuri reduse. Proiectul lor se va centra pe plati realizate intre vehicule destepte (Smart vehicles), securizarea datelor si implementarea aplicatiilor care permit urmarirea pretului de combustibilului. (Detalii EN)

Identitate

Tehnologiile blockchain fac urmarirea si administrarea identitatilor digitale atat sigure, cat si eficiente, rezultand in inregistrare fara complicatii si reducere a fraudei. Alaturi de biometrie, tehnologia blockchain ofera o solutie multor probleme ale identitatii digitale, unde identitatea poate fi autentificata intr-un mod irefutabil, imuabil si sigur. Metodele folosite in prezent folosesc sisteme problematice bazate pe parole, de distribuire a datelor secrete care sunt tranzactionate si stocate in sisteme nesigure.

Sistemele de autentificare pe baza de blockchain sunt fondate pe verificare irefutabila a identitatii, folosind semnaturi digitale bazate pe criptografie de tip “public key”. Aceasta criptografie ne permite sa deducem ca oricine are acces la cheia privata este proprietarul acesteia, si ca identitatea exacta a proprietarului este irelevanta in parametrii acestui protocol de autentificare.

Industria artei

Industria artei nu s-a schimbat foarte mult in cursul istoriei.  Un studiu a descoperit ca 90% din toate lucrarile de arta sunt vandute prin case de licitatii si galerii centralizate. Blockchain ofera un numar de solutii captivante care pot schimba nu numai felul in care cumparam si vindem arta, dar si felul in care aceasta este creata.

Pietele decentralizate de arta ar putea schimba un sistem in care preturile lucrarilor sunt adesea ridicate de catre intermediari si actori centralizati care controleaza galeriile si celelalte canale de distributie a artei. Prin dispunerea de expozitii digitale, galeriile intocmite prin blockchain ar putea sa ofere plati directe pentru artisti si cumparatori.

In 2018 au avut loc schimbari majore care vizau blockchain si criptomonedele in industria artei:

1.     In Iulie, platforma blockchain Maecenas a intrat intr-un parteneriat cu galeria din Londra, Dadiani Fine Art, pentru a oferi mize fractionale in lucrarea lui Andy Warhol, “14 Small Electric Chairs”. Un procent de 31.5% din lucrare a intrat in vanzare in criptomonede, valoare totala in dolari a proportiei in criptomonede a lucrarii fiind $5.6 milioane.

2.     In Noiembrie, casa de licitatii Christie’s in New York a fost prima firma din domeniul artei in parteneriat cu un registru blockchain creat in special pentru industria artei, anume Artory. Vanzarea de catre Christie’s a colectiei Barney A. Ebsworth in valoare de $318 milioane (una dintre cele mai importante vanzari ale anului) a fost inregistrata in totalitate via blockchain.

3.     Platforma de colectionari, Portion, a anuntat deschiderea unei case de licitatii fondata pe blockchain, condusa de tehnicianul blockchain Jason Rosenstein. Intreprinderea este sprijinita de fonduri in valoare de $5.5 milioane.

Cenzura stirilor

Un grup de programatori testeaza ideea ca Bitcoin in combinatie cu un tip de comunicare orbitala intre satelite ar putea furniza o modalitate de a opri guvernele lumii sau alte entitati cu putere din a suprima stirile care nu le plac.

Bitcoin are un rol important in acest scenariu deoarece e nevoie de plata pentru mesajele transmise, in conditiile in care utilizatorii nu pot trimite cate mesaje doresc, date fiind limitarile de spatiu pentru acest fel de continut. Folosirea de Bitcoin, care prin conceptie nu se poate cenzura, e mult mai usoara decat plata cu alte sisteme de plati digitale, care ar putea fi inchise de aceleasi institutii care incearca sa cenzureze mesajele.

Un trader de bitcoin sub pseudonimul SafetyFirst a emis zeci de pachete de stiri pe care el le numeste “BlockSat”. Aceste emisii sunt un test pentru “proof of news”, un joc de cuvinte pornit de la fraza “proof of work”, care se refera la un proces de securitate care are loc in aprobarea tranzactiilor pe blockchain. Ideea este ca odata ce mesajele sunt transmise, ele sunt distribuite pe tot globul iar orice persoana care detine un reciever satelit poate accesa informatiile din mesaje.

Detectie stiri false

New York Times a dezvaluit detalii in legatura cu incercarea de a lupta impotriva raspandirii de stiri false, folosind tehnologia blockchain. Cunoscut sub numele de News Provenance Project, noua platforma va fi construita in cadrul proiectului blockchain Hyperledger Fabric al fundatiei Linux.

Lista de aplicatii blockchain si fintech bazate pe tehnologia blockchain este doar la inceput. O sa actualizam aceasta lista in fiecare saptamana cu noutati. Daca stiti o aplicatie sau un proiect care credeti ca ar trebui sa fie in lista de aplicatii blockchain in 2019 va rugam sa ne transmiteti pe adresa [email protected].

Pana atunci va asteptam sa tranzactionati cripto monede pe platforma Tradesilvania. Ca sa pastrati in siguranta criptomonedele va recomandam un portofel hardware ( noi credem ca este cel mai bun ) Ledger Nano S din magazinul Tradesilvania.

Echipa Tradesilvania