Monedele digitale emise de băncile centrale și rolul lor în sistemul financiar – 01-12-2020
Monedele digitale emise de către băncile centrale sunt create cu scopul de a înlocui monedele tradiționale fiat. Implementarea unor astfel de monede presupune decizii importante din partea ...
Monedele digitale emise de băncile centrale și rolul lor în sistemul financiar
Monedele digitale emise de către băncile centrale sunt create cu scopul de a înlocui monedele tradiționale fiat. Implementarea unor astfel de monede presupune decizii importante din partea băncilor centrale, care, în funcție de scopul pe care îl decid pentru acestea, aleg dacă monedele vor fi destinate populației de rând, sau pentru tranzacții interbancare.
Beneficiile CBDC
Conform Băncii Reglementelor Internaționale, ideea de monede digitale emise de băncile centrale nu este una nouă, precedând Bitcoin, dar a devenit importantă odată cu progresul din zona fintech, ce include tehnologia blockchain și emiterea tokenilor digitali.
Monedele digitale emise de către băncile centrale (CBDC) au avantaje asemănătoare cu criptomonedele, prin faptul că disponibilitatea tranzacțiilor este de 24/7, iar băncile nu mai depind de casierii. O altă asemănare cu criptomonedele este aceea că utilizatorii pot avea acces la ele cu un simplu smartphone, iar acesta reprezintă un beneficiu major, mai ales în zonele slab dezvoltate, care nu dispun de infrastructură bancară fizică, precum ATM-uri. Un alt beneficiu, de data aceasta în favoarea băncilor este acela că se reduc semnificativ costurile, întrucât acestea nu mai trebuie să printeze bancnote.
Totodată, CBDC facilitează emiterea de bani către cetățeni, întrucât variantele clasice prin cecuri și carduri de debit sunt susceptibile la furtul de date.
Dezavantajele CBDC
Pe lângă multiple beneficii, CBDC vin și cu o serie de riscuri, atât pentru băncile centrale, cât și pentru guverne și cetățeni. Unul dintre cele mai mari riscuri asociate cu CBDC este cel legat de securitatea cibernetică, iar cel mai bun exemplu este cel al Chinei, care deja s-a confruntat cu atacuri cibernetice deși versiunea oficială a CBDC nici nu fusese încă lansată oficial.
Pe de altă parte este vorba despre confidențialitate. Cu cât guvernele pot controla mai bine cine anume utilizează monedele digitale emise de către băncile centrale, cu atât se reduce și riscul atacurilor cibernetice, dar există totuși riscul ca monedele să nu fie adoptate, în cazul în care cetățenii consideră că guvernul depășește limitele confidențialității. În cele din urmă, în timp ce guvernele pot utiliza CDBC pentru a implementa politici monetare, aceasta ar putea duce la noi riscuri. Spre exemplu, utilizarea de CDBC pentru perceperea de rate negative la dobânzi în timpul unei crize ar putea face prea costisitoare depozitarea banilor în noul format de monede digitale.
Deși multe bănci centrale utilizează anumite forme de monede digitale ca rezerve, nici o bancă centrală nu a emis un CBDC până în momentul actual. Unele bănci întreprind cercetări și se află în diferite stadii de dezvoltare a ceea ce va include cele mai mari monede din lume și anume dolarul american, euro, yenul japonez, lira sterlină și yuanul chinezesc.
În SUA se pregătește „dolarul digital”, banca centrală a Japoniei a numit deja o echipă de economiști care să facă cercetare pentru o CBDC bazată pe yen, Banca Angliei a numit Accenture pentru dezvoltarea propriei CBDC, Banca Centrală Europeană lucrează la o CBDC ce va fi operațional în 19 țări, iar China este foarte aproape de momentul lansării yuanului digital.