CE ESTE BLOCKCHAIN?
Ce probleme rezolva?
Intr-o baza de date traditionala, puterea centrala are cuvantul suprem. Toate drepturile la o baza de date apartin organizatiei care a creat-o. Poate modifica si sterge datele, poate gasi orice inregistrare, poate limita accesul la orice tip de date. Desi de obicei e bine ca proprietarul unei baze de date sa o poata controla, exista un risc provenit din faptul ca o baza de date centralizata are un singur punct de eroare. Daca se ataca entitatea centrala sau este expusa o portita, singurul exemplar al bazei de date are de suferit. Asta se vede in lucrarile contracuale. De exemplu, un procedeu ipotecar standard are nevoie de trei tipuri de parti tertiare: o banca pentru a valida economiile, notariat pentru a valida proprietatea si juristi pentru a valida semnaturile. Problema cu aceste metode este ca sunt costititoare, consuma timp, sunt vulnerabile in fata hacking-ului, au participare limitata, necesita aptitudini speciale si sunt inclinate spre eroare. Tehnologia blockchain poate rezolva toate aceste probleme.
Spre deosebire de o baza de date centralizata sau decentralizata unde datele sunt stocate pe unul sau mai multe servere, blockchain-ul este stocat pe computere individuale detinute de indivizii care folosesc reteaua. O copie a acesteia este instalata pe fiecare computer al fiecarui utilizator care foloseste acea baza de date.
Sa vedem acum ce se intampla cand are loc o tranzactie pe blockchain. Luand exemplul registrului cu nume si numere de telefon, trebuie acum sa ii cream o regula. De exemplu, sa spunem ca vrem ca doar proprietarul unui numar de telefon sa il poata modifica. Regula este codificata in software. Daca, de exemplu, imi schimb numarul de telefon, primul pas este sa schimb datele acestuia in baza de date care exista in propriul computer. Apoi, baza mea de date va transmite noile date fiecarei baze de date identice care exista pe internet. Dupa ce informatia este primita, toate aceste computere trebuie sa fie de acord ca am permisiunea de a modifica aceste date, iar, stiind regula si stiind ca eu sunt proprietarul numarului respectiv de telefon, modificarea va fi aprobata prin permisiune pe baza de consens (Consensus-based permission). In ultimul rand, fiecarei baze de date i se adauga noul bloc cu datele noului meu numar de telefon. Blockchain-ul nu ii va permite vreunui hacker sa schimbe un bloc in baza de date pentru ca acestea depind in mod direct de blocul anterior si nu pot fi sterse niciodata. Fiecare modificare devine un bloc nou, iar un hacker ar avea nevoie sa schimbe informatia pe sute de mii de computere ca sa primeasca autorizatia de a face o modificare. Schimbarile sunt acceptate si reflectate aproape imediat, o mica intarziere existand deoarece cererile de participare la blockchain sunt procesate in ordinea in care au fost facute. Acest proces permite una dintre caracteristicile de baza ale blockchain-ului despre care am vorbit, imuabilitatea, si este motivul pentru care uneori se foloseste termenul de protocol de incredere (trust protocol) cu referire la blockchain.
Blockchain si serviciile financiare
Conform lui Alex si Don Tapscott in Harvard Business Review, sistemul financiar global misca miliarde de dolari pe zi si deserveste miliarde de oameni. Dar sistemul este plin de probleme, precum adaugarea de costuri prin taxe si intarzieri, crearea de tensiune prin birocratia impovaratoare si deschiderea de oportunitati pentru frauda si crima. Cum ar putea tehnologia blockchain sa rezolve aceste probleme? Este de mentionat faptul ca membrilor industriei financiare le va fi usor sa ignore criptomonedele si sa le trateze ca pe o moda trecatoare. Ei ar putea sa o respinga, fiind constienti de potentialul criptomonedelor de a le perturba modelele de afaceri, de a reduce costurile si astfel incasarile, si de a crea riscuri enorme.
Dar bancile, agentii bursieri, agentiile de imprumuturi, brokerii de credite ipotecare si altii stiu acum faptul ca ar fi gresit ca ei sa respinga lumea cripto; cei mai multi chiar o iau in serios. Exista printre ei o recunoastere ca tehnologia blockchain ar reprezenta o restructurare a pietei, si sunt unii care accepta si adopta cu bucurie tehnologia registrului distribuit, in ciuda faptului ca multe locuri de munca ar putea sa fie pierdute, intregi industrii secundare ar putea fi eliminate si centrele financiare fizice s-ar putea goli.
Perturbarea pe care o face o noua tehnologie in cadrul unei industrii nu este o noutate. Aceste lucruri s-au mai intamplat in industria ziarelor cand media online a prins avant, sau in industria vanzarilor cand a aparut comertul pe internet. Poate ca tehnologia blockchain va crea produse si servicii financiare noi, categorii de job-uri si aptitudini noi, experiente de consumator de calitate mai buna, si poate va reduce riscul si frauda. De fapt, o bariera mai joasa la intrarea pe piata le-ar permite mai multor oameni de pe glob sa participe la pietele financiare, atat ca producatori, cat si consumatori. Platile electronice usoare si rapide deja permit comertul online in partile rurale in curs de dezvoltare.
Blockchain ar putea sa amplifice si sa extinda aceste beneficii. Un produs numit Ripple reduce timpul de a face tranzactii peste granita. Pentru serviciile financiare, o retea de incredere intre entitati disparate care nu necesita marea regie de control si echilibru este revolutionara. Β
Sa ne uitam la posibilele efecte ale tehnologiei blockchain in industria ipotecara. Conform firmei de consultanta PWC, fiecare pas al procesului de ipotecare ar putea fi imbunatatit prin registrul distribuit. La initiere, blockchain ar putea stabili intregistrarea mai precisa de date. La implinire, ar putea furniza dovada imuabila ca imprumutul a fost trimis la timp. Contractele inteligente ar accelera fluxurile de decontare. In procesul de administrare a ipotecii, blockchain ar urmari miscarea platilor iar in pietele secundare, ar permite transparenta in legatura cu proprietatea activelor-garantie. Debitorii ar vedea preturi de inchidere mai mici. Intermediarii de ipoteci de obicei costa intre 1-2% din valoarea unei proprietati. Dupa cum am vazut, blockchain poate elimina intermediarii. Acuratetea informatiilor de imprumut este esentiala. Evidenta mai buna a ipotecilor ar adresa frauda, un obstacol major in sectorul financiar.
Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care tehnologia unui registru distribuit le-ar putea aduce industriei financiare. Pana acum, am discutat despre posibilele schimbari in bine aduse de blockchain. Dar cine foloseste chiar acum tehnologia pentru ipoteci? Factum, o companie pe baza de blockchain din Austin, SUA, a lansat un produs numit Factum Harmony tintit pe industria ipotecara. Produsul foloseste blockchain pentru a se asigura ca firmele ipotecare si clientii lor respecta regulamentele, ca documentele sunt pastrate in siguranta si ca totul este usor accesibil in cazul unui audit.
Bank of China are un sistem de evaluare a proprietatii bazat pe tehnologia blockchain. Foloseste capabilitatiile unei baze de date sigure pe care le are blockchain pentru a oferi evaluari de proprietate rapide aplicantilor de ipoteci din Hong Kong. tehnologia blockchain e folosita pentru a lista cele mai recente evaluari care pot fi verificate si impartasite in secunde. In ultimul exemplu, Nasdaq Linq ii permite unui emitent sa reprezinte in mod digital un dosar de proprietate. De asemenea, reduce perioada de intelegere si elimina nevoia de certificate de actiuni pe hartie. Emitentii si investitorii pot sa completeze si sa execute documentele de inscriere online. Perioada de intelegere poate fi redusa de la standardul curent de trei zile la 10 minute.
Acest fapt introduce efectul de reducere a riscului de intelegere cu 99%, micsorand dramatic costurile capitale si riscul sistemic. Pe larg, greutatea administrarii scade semnificativ. Toate aceste calitati fac ca Nasdaq Linq, alimentat de blockchain, sa fie captivant si perturbator. Cu siguranta si alte piete bursiere vor urma, si, desi toate aceste exemple de schimbari reprezinta calitatile de inovatori si lideri ale celor care le-au creat si sunt inca in diverse stadii de experimentare si productie, concluzia este clara.
Altcoin, altchain si ICO
Va fi usor sa concludem ca Bitcoin este singura criptomoneda care exista. Insa exista mult mai multe criptomonede, unele care s-au creat din codul original open source Bitcoin, si destul de multe blockchain-uri alternative. Pe acestea le numim altcoins si altchains. Momentan exista 2250 de criptomonede in circulatie. Acestea includ nume precum Blackcoin, Dash, Gridcoin, Litecoin etc. Bitcoin este pe departe cea mai mare si este urmata de Ethereum, Ripple si Litecoin. Deoarece Bitcoin este open-source, oricine poate sa creeze un altcoin pe blockchain-ul ei.
Sunt patru motive de baza pentru care cineva creeaza o criptomoneda.
- Altcoin-ul nou poate avea o politica monetara diferita de Bitcoin.
- Poate avea proof-of-work sau mecanism de consens diferit.
- Poate avea caracteristici sau zone de concentrare diferite, precum NXT care se ocupa cu sustinerea si crearea de servicii financiare pentru aplicatii.
- Un altcoin poate fi folosit pentru o oferta de moneda initiala, abreviat ICO (initial coin offering)
In continuare ne vom uita mai amanuntit la conceptul de ICO. Acesta reprezinta un mecanism de strangere de fonduri in care de obicei un startup isi poate vinde criptomoneda la schimb pentru Bitcoin. Se aseamana cu o oferta publica initiala (IPO - Initial Public Offering), in care investitorii cumpara actiuni intr-o companie. Sunt putine restrictii in privinta a cine poate cumpara dintr-un ICO. Din moment ce un startup strange bani de la un public global, suma poate sa devina mare, insa un risc pe care ICO-urile il prezinta este faptul ca ele strang bani inainte ca produsul sa fie lansat.
Asta face investitiile foarte speculative. Exista multe dezbateri in legatura cu felul in care ICO-urile pot fi reglementate. Pana cand Β vom avea o hotarare formala, ele vor continua sa Β functioneze in cadrul lacunelor juridice care exista. In Coreea de Sud, China, Nepal si Bangladesh, ICO-urile au fost interzise prin lege, in timp ce cateva alte tari precum Rusia, Franta, Luxemburg si Maroc le-au reglementat semnificativ.
ICO-urile recente si in curs de lansare se pot vedea pe coinschedule.com. Bitcoin foloseste blockchain-ul pentru a obtine consens distribuit in legatura cu proprietatea asupra unei criptomonede. Blockchain-ul a fost creat in mod specific pentru Bitcoin, insa un registru distribuit poate fi aplicat oriunde este nevoie de consens distribuit. Ca rezultat, au aparut blockchain-uri alternative, sau altchain-uri. La nivel de baza, un altchain suporta un altcoin, ele fiind gandite impreuna, insa multe monede alternative folosesc blockchain-ul Bitcoin.
Altchain-urile ne ofera un numar de oportunitati noi. In primul rand, sunt perfecte pentru experimentare, invatare si testare. In al doilea rand, ele pot fi reglate pentru folosinte particulare. De exemplu, Liquid este un sidechain (un altchain raportat la blockchain-ul Bitcoin), si este proiectat pentru a facilita transferuri rapide in cadrul unui numar mic de schimburi si brokeri de Bitcoin. Astfel, se evita latente in desfasurarea tranzactiilor de pe blockchain-ul central Bitcoin. A treia oportunitate oferita de altchain este capacitatea acestora de a fi folosite pentru a exercita un control mai mare asupra tranzactiilor Bitcoin, precum cererea dovezilor ca un portofel digital este detinut de o institutie verificata inainte de a-i permite sa primeasca fonduri.
In ultimul rand, un altchain poate fi folosit pentru a oferi intimitate care merge mai presus de cea inerenta monedei Bitcoin. De exemplu, tranzactiile pot fi ascunse de public pentru a preveni descoperirea secretelor comerciale.
Explorarea tuturor acestor noi detalii extinde universul emergent al tehnologiei blockchain, care se misca rapid si uneori imprevizibil, ceea ce nu este de neasteptat pentru o tehnologie noua. Altchain si altcoin sunt vazute de unii ca fiind o intreprindere care va esua, cu credinta ca rigoarea si increderea in Bitcoin si Ethereum vor domina. In plus, ICO-urile, care au promis multe avantaje in strangerea de fonduri, s-ar putea sa nu le supravietuiasca reglementarilor viitoare, sau, in cel mai bun caz, sa fie constranse la potentialul optim.
Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.