Ce este CBDC (Central Bank Digital Coin)? Ce tari doresc sa introduca Monede Digitale?

O monedă digitală a băncii centrale (CBDC) folosește o înregistrare electronică sau un simbol digital pentru a reprezenta forma virtuală a unei monede fiduciare (FIAT) a unei anumite națiuni ...

Ce este CBDC (Central Bank Digital Coin)? Ce tari doresc sa introduca Monede Digitale?

Ce este o monedă digitală a băncii centrale (Central Bank Digital Coin - CBDC)?

O monedă digitală a băncii centrale (CBDC) folosește o înregistrare electronică sau un simbol digital pentru a reprezenta forma virtuală a unei monede fiduciare (FIAT) a unei anumite națiuni (sau regiuni). Un CBDC este centralizat; este emis și reglementat de autoritatea monetară competentă a țării.

De-a lungul anilor, a crescut interesul pentru criptomonede precum Bitcoin și Ethereum, care funcționează pe o tehnologie de registru distribuit cunoscută sub numele de rețea blockchain. Astfel de monede virtuale au câștigat o popularitate imensă, datorită naturii lor descentralizate și fără reglementări; unii considerând creșterea lor ca o posibilă amenințare la adresa sistemului bancar tradițional care funcționează sub controlul autorității de reglementare a unei țări, cum ar fi o bancă centrală.

În imposibilitatea de a controla creșterea și influența unor astfel de criptomonede, multe bănci centrale de top din întreaga lume lucrează sau se gândesc să lanseze propriile versiuni ale criptomonedelor. Aceste criptomonede reglementate se numesc valute digitale ale băncii centrale (CBDC) și vor fi operate de autoritățile monetare respective sau de băncile centrale ale unei anumite țări.

Numite și monede fiat sau bani de bază digitali, CBDC va acționa ca o reprezentare digitală a monedei fiduciare (FIAT) a unei țări și va fi susținută de o cantitate adecvată de rezerve monetare, cum ar fi aurul sau rezervele în valută.

Fiecare unitate CBDC va acționa ca un instrument digital sigur echivalent cu o factură pe hârtie și poate fi utilizată ca mod de plată, depozit de valoare și unitate de cont oficială. La fel ca o notă valutară pe hârtie care poartă un număr de serie unic, fiecare unitate CBDC va fi, de asemenea, marcata in mod unic. Deoarece va face parte din oferta de bani controlată de banca centrală, va funcționa alături de alte forme de bani reglementate, cum ar fi monedele, bancnotele și obligațiunile.

CBDC își propune să aducă cele mai bune dintre ambele lumi - confortul și securitatea formelor digitale, cum ar fi criptomonedele, și circulația de bani reglementată, cu sprijin rezervat, a sistemului bancar tradițional. Banca centrală sau altă autoritate monetară competentă din țară va fi singura răspunzătoare pentru operațiunile sale.

Ce tari doresc sa introduca Monede Digitale?

China își propune să devină prima bancă centrală majoră care emite un CBDC. Munca sa - parte dintr-un impuls pentru internaționalizarea yuanului - este avansată.

Banca Angliei (BoE) și HM Treasury au anunțat în aprilie anul acesta că au creat un nou grup de lucru pentru a explora o monedă digitală a băncii centrale (CBDC), fiind una dintre multele astfel de propuneri ale băncilor centrale din întreaga lume.

Banca Franței și Banca Națională Elvețiană încep un experiment transfrontalier comun cu moneda digitală a băncii centrale (CBDC), supranumit „Project Jura”. Acesta se va concentra pe piața de creditare angro de la bancă la bancă, nu la tranzacțiile publice.

Rakiya Mohammed, specialist în tehnologia informației la Banca Centrală a Nigeriei (CBN), a declarat recent că entitatea a explorat un posibil CBDC de peste doi ani. Nigeria ar putea lansa o monedă digitală a băncii centrale (CBDC) până la sfârșitul anului 2021.

Banca centrală din Coreea de Sud (BOK) a făcut un alt pas către dezvoltarea unei monede digitale a băncii centrale (CBDC) cu planuri de a construi o platformă pilot, potrivit unui raport.

Băncile centrale mai mici sunt, si-au manifestat de asemenea interesul. Bahamas a devenit anul trecut prima națiune care a introdus un CBDC la nivel național, iar Caraibe de Est în aprilie a devenit prima bancă centrală a uniunii monetare care a emis numerar digital.

Insulele Marshall au decis să adopte o monedă națională digitală numită SOV. SOV este construit pe propriul blockchain și este folosit în paralel cu dolarul american de către rezidenți.

Rezerva Federală SUA a declarat că nu se va grăbi cu dolar digital. Cu toate acestea, anul acesta va fi important pentru a pune mingea în mișcare, a declarat, Jerome Powell.

Banca Centrală Europeană (BCE) analizează posibilitatea de a introduce pe piață un euro digital, ceea ce ar aduce numeroase beneficii în contextul digitalizării generalizate a economiei.

100+ instrumente digitale pentru monede virtuale ( criptomonede )

Avem 30 de cryptomonede si 66 paritati si 5 stacking options, 2 optiuni de alimentare cu card (deposit VISA si MasterCard), 1 metoda alimentare EUR SEPA, 1 metoda alimentare RON transfer bancar.