Ce este Ethereum?

Ce este Ethereum?

Ethereum este o platforma descentralizata fondata de Vitalik Buterin. In 2013 acesta a publicat o lucrare in care a sugerat ca Bitcoin are nevoie de un limbaj de scripting pentru dezvoltarea aplicațiilor. El nu a reusit sa obtina un acord cu comunitatea Bitcoin, asa ca a propus dezvoltarea unei noi platforme cu un limbaj de scripting mai general.Spre deosebire fata de Bitcoin, Vitalik Buterin este inca un membru activ al comunitatii Ethereum, in timp ce Satoshi Nakamoto a ramas un mister si probabil va ramane asa in viitor.

Ethereum nu reprezinta doar o monedă digitala, este o platforma care are la baza tehnologia blockchain, cu mai multe aspecte, care include contracte smart, Masina Virtuala Ethereum si utilizeaza o moneda numita Ether pentru contractele de tip peer-to-peer.

Ethereum isi propune sa asigure o securitate sporita si costuri scazute fata de  contractele traditionale unde este nevoie de un intermediar care sa garanteze pentru ele.

Ce sunt contractele inteligente de la Ethereum?

Un contract inteligent (smart contract) al ethereum-ului este un cod de calculator care ruleaza pe blockchain si poate facilita schimbul de bani, continut, proprietate, actiuni sau orice altceva de valoare. Contractul se executa automat cand se inteplinesc conditiile introduse initial fara sa fie nevoie de un intermediar.

Smart contract

Ethereum permite sa utilizam contracte inteligente iar termenii contractului sunt scrisi in cateva randuri de cod. Contractul este adaugat in blockchain-ul Ethereum si nu poate sa fie modificat mai tarziu.

Masina virtuala Ethereum

Masina virtuala Ethereum este mediul de executie a contractele inteligente din Ethereum. Este complet izolat de reteaua principala iar un contract inteligent din EVM nu va afecta operatiunile blockchain-ului principal.

Criptomoneda Ether

Simbol Ethereum

Ether (ETH) este numele monedei folosite în cadrul Ethereum. Moneda este adesea denumita in mod eronat Ethereum. Ether este folosit in principal ca mecanism de plata pentru taxele de tranzactionare si servicii de calcul pe platforma Ethereum.

Minarea Ether-ului

Ferma de minare

Pentru a mina se poate utiliza orice calculator iar acesta se realizeaza prin vanzarea puterii lor de calcul pentru a mentine blockchain-ul. Minerul care adauga cu succes un nou bloc in blockchain va primi exact 5 ETH. Dar datorita unui numar mare de mineri din intreaga lume, nimeni nu va putea sa primeasca exact aceasta rasplata. De aceea, exista asa numitele bazine miniere, unde veniturile miniere sunt distribuite in mod echitabil pe baza puterii miniere a minerilor participanti.

Echipa Tradesilvania.