Ce este stablecoin?

O criptomonedă atractivă, numită generic “stablecoin” este caraterizată de o serie de elemente definitorii, precum stabilitatea prețului, scalabilitatea, privacy, descentralizarea. Prima caracteristică a unei “stablecoin” este că această criptomonedă este...

Ce este stablecoin?

O criptomonedă atractivă, numită generic “stablecoin”  este caraterizată de o serie de elemente definitorii, precum stabilitatea prețului, scalabilitatea, privacy, descentralizarea.

Prima caracteristică a unei “stablecoin” este că această  criptomonedă  este dependentă  de o rezervă monetară din lumea reală, săspunem de  Dolarul SUA, dar asta nu înseamnă că  este legată de o bancă centrală. Totodată, aceasta  are volatilitate scăzută., ceea ce o face preferabilă în tranzacţii pentru amatorii de câştiguri pe termen mediu. Bitcoin și Ethereum sunt criptomonede cu un grad foarte mare de volatilizare.

Stablecoins pot fi emise fie de o autoritate centrală fie de o instituţie autonomă descentralizată (DAO). Tether, este o instituţie centrală care emite noi monezi pe baza garanției oferite, permițând intrarea în circulație a mai multor monezi dacă rezerva crește. DAO  va permite întotdeauna  transparență suplimentară dacă se lucrează în modul descentralizat.

Tether este cea mai cunoscută monedă “stablecoin” fiind  100% sprijinită de către activele monetare FIAT într-un cont de rezervă. Rata de conversie a stablecoin Tether este fixă (USDT) şi echivalentă cu 1 USD. Tether este un “stablecoin” este centralizat şi recent a suferit acuzaţii privind  manipularea piețeişi refuzulprimirii unor auditori externi.

USDC este o moneda stabila, care este un tip de criptomoneda sustinuta de un activ, cum este USD, aurul sau alte criptomonede. In cazul acestei monede stabile, activul de baza este USD, ceea ce inseamna ca exista 1 USD pentru fiecare USDC in circulatie. Spre deosebire de alte criptomonede, cum ar fi Bitcoin (BTC) si Ethereum (ETH), o moneda stabila este valoroasa deoarece este o unitate de schimb stabila. Acest lucru face ca monedele precum USDC sa fie esentiale pentru tranzactiile din domeniul DeFi (finante descentralizate).

Criptomonedele stabilizate  sunt emise  sub formă de garanție, ceea ce este conceptual similar cu monedele stabilizate cu moneda Fiat. În ciuda acestui fapt, diferența semnificativă dintre cele două proiecte este că, în timp ce colateralizarea fiat se întâmplă în mod obișnuit din blockchain, cripto-activul folosit pentru a sprijini acest tip de achiziție se realizează pe blockchain, folosind smartcontracte într-un mod descentralizat. În cele mai multe cazuri, acestea funcționează permițând utilizatorilor să ia un împrumut contra unui smartcontract prin închiderea garanțiilor, ceea ce impune pentru eficiență să își achite datoria în cazul în care stablecoin va scădea în valoare. Pentru a preveni prăbușirile bruște, un utilizator care ia un împrumut poate fi lichidat prin smartcontract în cazul în care garanția lor scade prea aproape de valoarea retragerii.

Caracteristicile importante ale monedelor stablecoin, așa cum le consideră Tradesilvania.com sunt:

·         Valoarea stabilecoin este influențată de o altă criptomonedă sau un portofoliu de criptocurrency,

·         Operațiunea este executată on-line prin smart-contracts,

·         Furnizarea de stablecoins e este reglementată pe lanț, folosind  smartcontracts,

·         Stabilitatea prețurilor este obținută prin introducerea de instrumente și stimulente suplimentare, nu doar de garanție.

Tradesilvania.com arată că implementarea tehnică a stablecoins este mai complexă și variată decât cea a monedelor stabilizate cu garanții în monedă fiat, ceea ce poate genera un risc mai mare de exploatări din cauza erorilor din codul de smart contract . Odată cu conectarea pe lanț, nu este supusă reglementărilor terților creând o soluție descentralizată. Aspectul potențial problematic al acestui tip de monede stabile este schimbarea valorii garanției și dependența de instrumente suplimentare. Complexitatea și sprijinul non-direct al stablecoin pot descuraja utilizarea, deoarece poate fi dificil de înțeles modul în care prețul este efectiv asigurat. Datorită naturii pieței criptomonedeșor extrem de volatile și convergente, trebuie menținută și o garanție foarte mare pentru a asigura stabilitatea.

Cumpara stablecoin USDC si USDT cu RON si EUR prin transfer bancar si plata cu card Visa sau Mastercard.