Ce este un Cold Wallet si la ce foloseste?

Ce este un Cold Wallet si la ce foloseste?

Un cold wallet este un tip de portofel digital folosit offline pentru a stoca Bitcoin, Ethereum si alte criptomonede. Acest tip de portofel este numit "rece" deoarece nu este conectat la internet, ceea ce il face mai putin vulnerabil la atacurile cibernetice si la furtul de fonduri.

Cu un cold wallet, portofelul tau digital este stocat pe un dispozitiv care nu este conectat la internet, protejand astfel bunurile digitale de accesul neautorizat, hackuri si alte vulnerabilitati pe care le presupune un sistem conectat la internet.

In termeni simpli, un portofel hardware (privat) este un echivalent digital al unui cont bancar care iti permite sa depozitezi, sa trimiti si sa primesti criptomonede. Portofelele hardware (cold wallet) au doua componente importante: o cheie publica si o cheie privata.

  • Cheia publica este o adresa a portofelului pe care oricine o poate vedea si folosi pentru a-ti trimite monede.
  • Cheia privata este atat o metoda de autentificare, cat si o parola folosita pentru a accesa criptomonedele stocate in portofel.

Spre deosebire de portofelele software (hot wallet), portofelele hardware (private / cold wallet) stocheaza cheile private pe un dispozitiv extern USB (sau de alt tip). De asemenea, sunt capabile sa efectueze si plati online sau transferuri de criptomonede direct in reteaua Blockchain. Acestea sunt concepute pentru a face tranzactiile usoare si convenabile, si in acelasi timp foarte sigure. Tot ce trebuie sa faci este sa il conectezi la orice dispozitiv online, sa te autentifici in portofelul hardware (cold wallet), sa trimiti monedele si sa confirmi tranzactia.

Portofelele hardware (cold wallet) folosesc o forma de autentificare in doi factori (2FA). Asta inseamna ca pentru a accesa fondurile, trebuie sa iti validezi identitatea prin ceva ce detii (portofelul fizic) si ceva ce stii (codul PIN al portofelului, parola complexa sau alt mod de autentificare).

Metodele de depozitare intr-un cold wallet sunt utile pentru investitorii individuali, companii si institutii dar si pentru companii de servicii crypto, toate aceste categorii de participanti la piata folosind activ portofele reci (cold wallets).

Vezi aici cum poti transfera monede din contul tau Tradesilvania in orice Cold Wallet sau cum transfer criptomonede dintr-un portofel extern (Cold Wallet) catre portofelul meu Tradesilvania.

Platforma Tradesilvania iti faciliteaza transferul rapid intre orice cold wallet si wallet-ul din platforma sau invers. Pentru asta, ai nevoie de o adresa/ hot wallet pe care o poti genera urmand pasii de mai jos:

  1. Intri in platforma, sectiunea Portofoliu.
  2. Selectezi moneda Θ™i reteaua pentru care doresti sa obtii un wallet,
  3. Tradesilvania iti generaza o adresa instant, pe care o poti folosi.

Ultimele aspecte la care sa fii atent in setarea/utilizarea unui portofel rece, valabil desigur si in alte cazuri sunt:

  • Ai grija de hardware-ul fizic.
  • Nu impartasi cu nimeni PIN-ul Θ™i nu il tine scris fizic sau digital.
  • Nu stoca digital si nu impartasi cu nimeni fraza secreta din 12/24 de cuvinte.

Platforma Premium de tranzactionare Tradesilvania iti ofera acces la 64 de criptomonede, un portofel electronic securizat si o aplicatie mobila IOS/Android, care-ti permite sa accesezi portofoliul de criptomonede oriunde si oricand.