Ce este un sistem financiar descentralizat?

Finanțele descentralizate (cunoscute drept DeFi, pe scurt) implică în esență un nou sistem monetar construit pe blockchain-uri publice...

Ce este un sistem financiar descentralizat?

Finanțele descentralizate (cunoscute drept DeFi, pe scurt) implică în esență un nou sistem monetar construit pe blockchain-uri publice.

Poate cunoașteți Bitcoin și Ethereum ca fiind criptomonede, dar, de fapt, sunt rețele vaste, open-source, care permit oricui să creeze aplicații care să permită desfășurarea activității financiare fără implicarea instituțiilor centralizate.

Motivația din spatele acestui lucru este simplă: Se estimează că 1,7 miliarde de persoane care în prezent nu au acces la serviciile financiare. Deși infrastructura existentă a contribuit esențial la generarea de bogăție, foarte puțin a ajuns până la această populație exclusă.

Descentralizarea înseamnă că nu există un singur punct de eșec, deoarece înregistrările identice sunt păstrate pe mii de computere printr-o rețea peer-to-peer. Deoarece este fără permisiune, este deschis și oricui - indiferent de averea lor sau de locul în care trăiesc. Și, în timp ce o bancă sau o companie de procesare a plăților pot închide contul unui client nesatisfăcător, blockchain-urile sunt rezistente la cenzură.

Baza DeFi este reprezentată de  aplicații descentralizate, numite și DApps. Aceste instrumente plug-and-play facilitează accesul oricărei persoane cu un smartphone la servicii financiare la costuri mai mici.

Avocații spun că DeFi are potențialul de a transforma viețile nebancare ale lumii și de a face viața mai accesibilă pentru toți ceilalți.

Să aruncăm o privire asupra pieței remitențelor, în care lucrătorii străini trimit miliarde de dolari peste granițe persoanelor dragi înapoi acasă în fiecare an. Taxele cu care se confruntă pentru acest lucru sunt deseori extorsionate - consumând veniturile lor modeste. Serviciile DeFi au potențialul de a reduce aceste costuri cu mai mult de 50%. Nu numai că acest lucru oferă un stimulent pentru ca un angajat să câștige mai mult și să fie mai productiv, dar va ajuta, de asemenea, să sprijine întreprinderile mici și economiile din cealaltă parte a lumii.

Împrumuturile sunt un alt punct de durere care poate fi abordat datorită DeFi. În momentul de față, poate fi aproape imposibil pentru cei nebancați să împrumute bani, de multe ori pentru că nu au înregistrări de credit și istoricul unei instituții bancare. Platformele DeFi conectează direct debitorii și creditorii, elimină cecurile de credit și permit colateralizarea activelor digitale.

Alte forme de finanțare descentralizate includ moneda stabilă, un tip de monedă digitală care protejează consumatorii împotriva volatilității criptelor prin faptul că sunt legați de un alt activ, cum ar fi dolarii sau aurul. Tokenizarea înseamnă că activele din lumea reală, cum ar fi arta, bunurile și mărfurile pot fi deținute și tranzacționate pe blockchain, în timp ce schimburile descentralizate înseamnă că utilizatorii își țin în permanență fondurile lor - reducând riscul de cyberattacks, un flagel pe care multe platforme centralizate le-au luptat. a se agita.

Tehnologia este mai accesibilă, ceea ce înseamnă că o proporție mai mare din populație are acces la instrumentele necesare pentru a beneficia de DeFi.

În ianuarie 2019, 57% din populația lumii utilizează acum internetul în mod regulat. Deși este mult mai multă muncă de făcut, comparați acest număr cu 2013, când era doar 35%. În plus, smartphone-urile încep să devină considerabil mai puțin costisitoare, ceea ce înseamnă că sunt mai accesibile pentru cei mai săraci ai planetei. Într-adevăr, cercetările recente ale Băncii Mondiale sugerează că două treimi din cetățenii nebancați dețin acum un dispozitiv mobil - tehnologia de sine de care au nevoie pentru a începe explorarea platformelor DeFi.

De asemenea, blockchain-urile publice încep să devină mai sofisticate, iar DAPps inventive sunt dezvăluite tot timpul. Multe dintre ele au fost construite pe blockchain-ul Ethereum.

Chiar dacă ar putea transforma viețile a milioane de oameni, este un fapt inevitabil că soluțiile DeFi nu au reușit să obțină conștientizarea publicului. Adoptarea în lumea criptelor a fost modestă, spunem cel mai puțin - și conform unui studiu publicat de Cambridge Center for Alternative Finance încă din decembrie 2018, există doar 25 de milioane de utilizatori cripți verificați la nivel mondial. În comparație cu cei 1,7 miliarde de persoane nebancate despre care vorbeam înainte, este clar că trebuie mult de muncit.

De asemenea, merită să ne amintim că, chiar dacă aplicațiile DeFi reușesc să întâmpine sute de milioane de oameni pe platformele sale, blocurile publice pe care se bazează pot lipsi capacitatea de a răspunde cerințelor lor. Visa susține că poate procesa mai mult de 24.000 de tranzacții pe secundă - Bitcoin, care este capabil de șapte TPS, în mod dramatic. Problemele de scalabilitate au fost, de asemenea, un ghimp de lungă durată în partea Ethereum, cu co-fondatorul său, Vitalik Buterin, care a recunoscut recent că blockchain-ul este aproape de capacitatea maximă.

Echipa Tradesilvania

Tradesilvania este excahnge acreditat pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.