Ce sunt aplicatiile descentralizate - dApps si ecosistemul blockchain

Ce sunt aplicatiile descentralizate - dApps si ecosistemul blockchain

Protocoalele blockchain sunt in continua evolutie, pentru a dezvolta noi functionalitati si utilizari. In general, aceasta evolutie este reprezentata prin dezvoltarea de aplicatii descentralizate (dApps). Acestea sunt construite pe blockchain si au aplicabilitate in finante, jocuri, design, arta si alte domenii. In acest articol vom explora ce sunt aplicatiile descentralizate si ce reprezinta pentru ecosistemul crypto.

Toate aplicatiile descentralizate (dApps) sunt dezvoltate cu ajutorul tehnologiei blockchain, pentru a procesa date prin retele distribuite. Desi majoritatea aplicatiilor descentralizate (dApps) sunt construite cu Ethereum, exista si exceptii. Totusi, contractele inteligente (smart contracts), care sunt esentiale pentru reteaua Ethereum, executa automat tranzactiile, fara intreruperi sau probleme asociate cu sistemul financiar clasic sau cu aplicatiile conventionale. Datorita contractelor inteligente (smart contracts), tehnologia din spatele dApps poate fi folosita pentru a dezvolta software avansat care are aplicabilitate in diverse domenii.

Dezvoltatorii din ecosistemul crypto-blockchain construiesc aplicatii descentralizate (dApps) in acelasi mod in care sunt dezvoltate aplicatiile mobile si desktop. Desi este evident ca arhitectura pentru dApps difera de platformele conventionale, definitia unei aplicatii descentralizate evolueaza constant. Totusi, o platforma de tip dApps indeplineste, in general, patru criterii principale:

  • O aplicatie dApp este in totalitate open source. De aceea, modificarile protocolului trebuie decise prin consensul utilizatorilor retelei.
  • Datele unei aplicatii dApp trebuie stocate pe un blockchain descentralizat.
  • O aplicatie descentralizata trebuie sa genereze active digitale sau criptomonede care sa actioneze ca o dovada a valorii protocolului din spatele aplicatiei.
  • Criptomonedele din cadrul aplicatiei sunt distribuite in retea catre utilizatori. Cele mai cunoscute protocoale pentru distributie sunt proof-of-work si proof-of-stake.

Folosind aceste criterii, multe criptomonede si retele blockchain pot fi considerate versiuni de aplicatii descentralizate. Totusi, platformele blockchain pot gazdui aplicatii descentralizate mai avansate, care au aplicabilitate si in afara spatiului crypto.

Pe masura ce piata finantelor descentralizate (DeFi) se dezvolta, dApps reprezinta un pas important pentru adoptia blockchain si crypto. In plus, utilizarea tehnologiei blockchain in ecosistemul dApps extinde in multe feluri functionalitatea internetului. Pe masura ce tehnologia blockchain continua sa se dezvolte intr-un ritm accelerat, aplicatiile descentralizate (dApps) vor incepe sa fie folosite in tot mai multe domenii, de la retelele sociale, pana la pietele financiare.

Tradesilvania ofera acces la 47 de criptomonede, 107 de paritati crypto, un portofel electronic securizat si o aplicatie mobila, care permite clientului sa acceseze portofoliul de oriunde si oricand. Pe langa platforma de schimb si tranzactionare, Tradesilvania ofera servicii de asset management si custodie digitala. In 2021, Tradesilvania a inclus serviciul de savings, care permite clientilor sa obtina un castig anual de pana la 13% pentru monedele stocate in platforma.

Creeaza-ti cont pe platforma si tranzactioneaza criptomonede intr-un mod simplu si rapid!