Criptomonedele nu sunt scheme piramidale

Criptomonedele nu sunt scheme piramidale

Apar în ultima vreme tot felul de postări în care criptomonedele sunt declarate ca fiind scheme piramidale. Sunt invocate argumente construite artificial, fără bază reală, sunt create asocieri insuficient documentate.

În primul rând, criptomonedele, în momentul apariției, au fost un răspuns la o serie de probleme precum: criza mondială din 2009, eficientizarea tranzacțiilor, crearea unor alternative la sistemul bancar clasic.

În primul rând, o schemă piramidală solicită o sumă de monede fiat și promite restituirea sumei de un număr de ori mai mare, într-un interval scurt. Oamenii depun bani, surplusul pe care îl obțin, provenind din sumele de bani pe care le depun următorii, până când se ajunge la colaps și la pierderea banilor depuși de către deponenți.

Nimeni nu a spus, când a lansat o criptomonedă că dacă vei achiziționa sau vei mina o criptomonedă, în câteva luni vei avea 10 criptomonede. Criptomonedele sunt alternative la moneda fiat, unele mai populare, unele mai volatile decât celelalte. Și monedele fiat au o volatilitate dată de piața financiară. Dacă scad exporturile unei țări și importurile cresc, este clar că moneda acelei țări se devalorizează, din cauza inflației, adică suplimentării masei monetare de pe piață, proporțional cu scăderea puterii de cumpărare. Criptomonedele nu au un sistem centralizat de emitere, ele sunt rezultatul unor acțiuni convenite de către membrii unui grup.

O afirmație hazardată a fost aceea că succesul criptomonedei depinde de cei care investesc după tine, ceea ce, în opinia lor, ar echivala cu faptul că criptomonedele ar fi o schemă piramidală. Adică exact ceea ce nu sunt.

O criptomonedă nu poate fi asemănată nici măcar unor acțiuni listate la bursă, deci cu atât mai puțin poate fi considerată schemă piramidală. Din contră, specialiștii spun că niciun potențial investitor nu trebuie să se aștepte la câștiguri exponențiale. În plus, se recomandă investițiile în mai multe tipuri de criptomonede, pentru a reduce riscurile.

Bitcoin a fost proiectat să totalizeze 21 milioane unități, de la acea dată, a atingerii acestui prag, criptomonedele Bitcoin putându-se doar tranzacționa. Atunci, Bitcoin va fi asemeni metalelor prețioase ca valoare.

Criptomonedele depind de piața virtuală și, implicit de Internet. Adică, Bitcoin se obține prin participarea la competiții în rețea, de rezolvare a unor probleme matematice, Ethereum are la bază tehnologia Blockchain și contractele –smart. Într-o schemă piramidală, timp de câteva luni nu știi nimic ce se petrece cu banii tăi, în timp ce în cazul criptomonedelor, poți ști, în orice moment ceea ce ai în cont și cât valorează.

O altă idee, a fost aceea că, de zece ani, Bitcoin încearcă să fie atractiv, fără succes. Dacă băncile clasice din marile economii europene ca Germania, Olanda sau Elveția au început să găzduiască alături de monede fiat și criptomonede, înseamnă că au înțeles trendul ascendent al acestora.

În plus, au apărut Stablecoins, criptomonede a căror valoare este legată de o valută forte, de exemplu dolarul. China, o superputere emergentă, gigantul Facebook au luat în calcul să își construiască propriile Stablecoins, Venezuela a creat Petro, o criptomonedă legată de comerțul cu petrol, ramura predominantă a economiei țării, distruse de recesiune.

O altă afirmație a fost accea că hoții, evazioniștii, crima organizată pot comite infracțiuni folosind această piață a criptomonedelor și că, implicit, criptomonedele vor dispărea.

Marile infracțiuni economice, de-a lungul istoriei s-au comis pentru a câștiga ilicit bani, inclusiv prin punerea în circulație a banilor falși. Nu a dispărut vreo monedă națională din cauza falsificării acesteia.

Internetul, energia electrică sunt factori care ajută la propagarea utilizării criptomonedelor, iar eforturile legislative ale statelor lumii, în privința criptomonedelor, arată că acest domeniu este unul în plină expansiune.

Criptomonedele sunt strâns legate de tehnologia Blockchain, ori generalizarea acesteia, pe lângă ușurarea vieții de zi cu zi a oamenilor, va duce și la creșterea interesului pentru criptomonede.

Așadar, criptomonedele sunt alternative la moneda fiat, nu sunt nici scheme piramidale, nici acțiuni listate la bursă, ci sunt active digitale bazate pe existența pieței digitale și chiar pe monede clasice cu largă circulație.

Echipa Tradesilvania

Nu uita! Azi poti cumpara  Bitcoin precum și peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.